Kismoszkva jósda II. - BéKa és McKefír értékel
2010. március 31. írta: BéKu

Kismoszkva jósda II. - BéKa és McKefír értékel

Nos, kicsit elmaradtunk az értékeléssel. Nehéz volt összehozni, hogy mind McKefírnek, mind nekem megfelelő legyen a hely és az idő ilyen hosszabb, oda-vissza párbeszédes értékelésre. De most pótoljuk. Ugye a cédulaleadás határideje előtt értékeltünk először. Most akkor nézzük miként befolyásolta a pártok esélyeit a jelöltállítás! (Ezúttal is enyém a pink, McKefíré pedig a kék írás)

Úgy érzem a három nagy párttal ebben a tekintetben nem érdemes foglalkozni, csont nélkül összejött nekik mind a 176 VK-ban a szükséges cédulamennyiség. A Fidesz végül összeszedte a 2 millió kopogtatót, amit célként kitűzött maga elé. Az MSZP-nek szintén nem volt baja a gyűjtéssel, a Jobbiknak sem - kivéve a pesti belső kerületeket. Ott azért nem volt ennyire egyszerű a helyzetük. Hegedűs Lórántnének az utolsó napokban gyűlt csak össze, és amennyiben jók az információim, végül pengeélen táncolva 751 érvényes cédulája jött össze. Na meg ha már Jobbik, akkor ott van a Novák Előd & Budaházy György kerülete is. Az sem volt sima menet.

Utóbbi helyen, XI. ker., 17. vk. pláne izgalmas volt, hogy a "politikai fogoly" mellett kiálló Morvai csak akkor mehetett ki gyűjteni a cetliket, amikor már Elődkének megvolt a 750 (nagy nehezen). A főváros, mint a bűnös város sosem lesz a jobbos, harmadik utas, földműves, radikális stb. pártok terepe: lásd Tarlós István esetét, aki képes volt Demszkyvel szemben elveszteni a főpolgármesteri választást (jó, a Fideszesek ilyenkor azzal jönnek, hogy alig pár százalékkal. Végül is, mi is egy góllal maradtunk le az 1954-es világbajnokságról...), talán ha a Fidesz majd felfedezi, hogy Budapest nem egy háromszor akkora Debrecen, akkor lesz sikerük az ország vízfejében. Igazából a 2006-os EP választásokon a külső pesti kerületekben (Rákosrettenet és társai) jól szerepelő MDF számára szerintem az SZDSZ-es öngól után elvesztek ezek a "bástyák" is: a listaállítással is megvoltak a problémáik, vajon érkezik rájuk egyáltalán most szavazat? És a korábban MDF-esek hova szavaznak majd?

Én nem szaladnék ennyire előre, inkább visszakanyarodnék oda, hogy a három nagy párt ugye biztosan bent van a parlamentben, komolyabb gond nélkül tudott minden egyéni választókerületben jelöltet állítani. (Tarlóshoz azét zárójelbe megjegyezném, hogy akkoriban az MDF még jobboldali volt, ilyesformán az a 6%, amit Katona Tamás elvitt, igenis nagyon hiányzott, és ha Katona nem indul, akkor ma már nem Demszkynek hívák Budapest főpolgármesterét.) A kispártoknál már nem ennyire egyszerű a helyzet. Az LMP helyzete a legjobb, mivel minden területi litája áll, ezért mindenki tud rá szavazni - llegalábbis istán. Az MDF-nek ugyanakkor nem lesz listája Nógrádban (:D), Somogyban és Vasban. Itt van még a Seres Mária-féle Civil Mozgalom, ők is tudtak országos listát állítani, és az 1%-ra még Thürmer elvtárs pártja is esélyes.

Vártam már, hogy mikor jelenik meg az LMP, BéKa:P. Jó, az elempé viszonylag jó helyzetben van, ha minden összejön, akkor bejutnak, de igazából én a Civil Mozgalmat tartom sötét lónak: nagyot robbanhatnak (jóformán csak a zsurucon olvashat róluk a köznapi ember, ott se jókat), de el is tűnhetnek, mint a Centurm Párt, aminek még Kupa Mihály elnöksége alatt nagyobb volt a füstje, mint a lángja (talán Fábry viccelődött azzal, hogy azért jó a Centrum Pártnak, mert egy mikrobuszban is tud taggyűlést tartani). A Munkáspártnál is csak ismételni tudom magam: bejuthatnak a parlamentbe, igaz, ennek az esélye mindig megvolt. Azonban az ő radikalizmusukból nem kér senki (érdekes, pedig ők is szigorítanák a közrendet, államosítanának, és multiellenesek - utóbbi az elempére is igaz), talán azért, mert hiába telt el húsz év, a kommunizmus kiépítésének kísérlete még itt van a közelben, esetleg még húsz év múlva lenne igazán esélyük, már ha addig maradnak még valahányan a szélbalon.

Nos, azért szvsz sem a Munkáspártnak, sem a Civil Mozgalomnak a parlamentbe jutásra nincs esélye. Túl kevés helyen vannak jelen, a Munkáspártnak még országos listája sincs, ergó töredékszavazatokat sem szerezhet. Viszont az 1%-ra, és ezáltal az állami támogatásra mindkét párt abszolút esélyes. A CM azért, mert 9 területi listája van, így a 2-3%-os átlag már elég lehet az 1%-ra, míg a Munkáspárt szerintem ahol indul (pl. Nógrád megye) ott 3-4-5%-kal minimum számolhat. De azt hiszem róluk egyelőre ennyit elég is beszélni. Seres Máriát nem kedvelem, mivel ő is tipikus megélhetési politikus. Nem most jött a Holdról, korábban is próbálkozott már a politikával, csak eddig nem jött be neki. Most ez a képviselői-költségtérítéses aláírásgyűjtés adott neki egy újabb löketet. Ha meg megkapják az állami támogatást, akkor tovább építgetheti a saját kis politikai karrierjét. (Centrum Párthoz: egyértelműen azért jött létre, hogy a Fidesztől szavazatokat vegyen el. Később ugyanis a szocik támogatására szólították fel szimpatizánsaikat. No comment.) Na de nézzük az 5%-ra esélyes pártokat. A MDF esélyei ugyan csökkentek a kieső három területi listával, ám azzal, hogy végül összekaparták a fővárosi listához elegendő cédulát, mégis csak versenyben maradtak. Igazából most már az lesz meghatározó mind az MDF, mind az LMP szempontjából, hogy mennyire tudják mozgósítani a kiábrándult (elsősorban baloldali) szavazókat, illetve az SZDSZ elhalálozása után az ex-szadisokat. És mennyire szipkázzák el elegymás elől a voksolókat (ezáltal nyírják ki egymást), hiszen bár gazdaságpolitika terén ég és föld a két párt (sőt, gyakorlatilag minden téren az), az ex-liberálisok, és az ex-szocik ezen két párt között vacillálnak valamilyen rejtélyes okból kifolyólag. Ebből is látszik, hogy a emberek nagyrészének nem a tartalom a fontos, nem az alapján szavaznak.

Nyilván a személyes tapasztalat, és érzések számítanak, hogy ki hova teszi az x-et. Lehetséges, hogy a nagy tolakodásban a maradék helyekért fog elvérezni az MDSZ és a LMP, akkor megint csökken az országgyűlési pártok száma. Valahol szükség van rájuk, talán a nagyobb paletta érdekében. Mindenesetre 2014 körül I. Viktornak is gondolkoznia kellene azon, hogy ki legyen az utódja, mert jelenleg ő nagyon erős ember (és még 2014-ben is az lesz), de utána nincs senki, ebben a ciklusban kellene valakit találni, aki majd lassan felnő az ő szintjére, különben négy év múlva a JMM fog a fejükre nőni.

A JMM? Na ne nevettes. Megmondtam, és tartom magam ahhoz: jelen formájában a Jobbik nem kormányképes erő, soha nem is kerül kormányra. Ha nagyon megerősödne (értsd, az összes többi párt lenne kb azon a szinten, mint ők egyedül) akkor én biztos vagyok benne, hogy létrejönne egy demokratikus koalíció a Jobbikkal szemben és akkor megint csak kisebbségben maradnának. De erről nincs szó, mivel erre a politikára, amit most kommunikálnak, egyszerűen nincs igény egy bizonyos szint felett, megvannak a maga támogatottsági korlátai. Ha mérséklődik a hangnem, szalonképesebbé válnak, akkor minden további nélkül válhatnak a jobboldalon tényezőkké és akár kormányképes erővé is, de abban az esetben meg ugye a radikális, szélsőjobboldali szárnyuk lázad fel (mint ahogy látható most is a kirobbant ügyek kapcsán). Szélről nehéz nyitni, szerintem nekik sem fog sikerülni, ugyanis van egy határ aminél tovább nem mehetnek, mert akkor a párt másik vége fog lemorzsolódni. Amúgy pedig én nem félteném a Fideszt. Csak tudják mit akarnak. Ha pedig eltaktikázzák magukat, akkor megérdemlik, ami abból a hibájukból következik... :P

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr741883803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.03.31. 20:24:21

Háááát, úgy nagyjából tényleg ez van. Bár a jelenlegi coci-fityesz mutyivilágban lehet, hogy akkor járunk csak jól, ha ezek mind bekerülnek a kupolás cirkuszba. Akkor talán lesznek annyian, hogy nem fog menni a mutyi simán, ennyi anyázódó, "intelligencs", széthúzó és ellenérdekű suttyó paraszt között. Fosnának, hogy melyik nyomná fel a máásikat. Ha valamelyik túlnyeri magát, hát lehet, hogy megint megszívjuk!

BéKu 2010.03.31. 20:49:43

@Boli: Én egy Fidesz-LMP-Jobbik-MSZP parlamentet szeretnék. Az MDF még véletlenül se jusson be!!! :P

Ha viszont az LMP sem jut be, akkor viszont igenis legyen meg a Fidesz kétharmada. Ne kényszerüljön rá a Jobbikra, mert minden ilyen jellegű kompromisszum csak árt az országnak. Márpedig a Jobbik nem lesz konstruktív, egy ilyen helyzetben tuti zsarolna, ami nem jó. Lásd MSZP esetén az SZDSZ. Ez volt a baj...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.03.31. 21:05:58

Szerintem Viktor utódlásán felesleges gondolkozni. Ő önként nem távozik sehonnan, görcsösen ragaszkodik a hatalomhoz, veszteni nem tud, pedig rendesen gyakorolta már eddig is, profi abban. A potenciális jó vezetőket kinyírta maga mellöl, illetve "távolabb tolta" őket, evégre nem veszélyeztethetik az ő fényét. A pártja nem érzékeli a veszélyt, mi történne, ha a király egyszercsak nem lenne. Kár szépítgetni, szétesne darabokra. De inkább nem hallanak és nem látnak. Nem mernek. A jobbikból soha nem lesz kormányzóképes erő, alkalmatlanok, képzetlenek és hangosak, olyan ordas dolgokkal azonosultak már, amivel most megszereznek ugyan 5-8 százalékot, de a periférián maradnak. Ha végre valamilyen gazdasági fellendülés elindul majd, 2-3 százalékosra esnek vissza és örülnek, ha a pletykalapok írnak róluk. A cocikra felesleges szót vesztegetni, mindent megtettek a saját politikai öngyilkosságuk érdekében. Csak azt csodálom, hogy még mindig annyit össze tudnak hozni, hogy még mindig ennyien hisznek nekik. Az eltűnt szadesz és madöf értetlenkedik, nem értik meg, hogy ami a nagyoknál csak csökkenés, az nekik a halál. Ők is mindent megtettek, hogy a nygaok feldarabolhassák őket. No comment, amilyen kicsik, olyan széthúzó és impotens mindegyik. A választás előtt létrejött mini pártok, "szövetségek" nem lesznek életképesek, mivel ahhoz most 10% fölött kéne szerepelni, ami irreális - ugye? A végére még annyi, hogy a fityeszes fijjúk alkalmasak arra, hogy a végén a biztos nyerést elbarmolják, ez láttuk más 2006-ban, de most akármilyen baromságot is csinálnak, csak csökken a számuk, de ezt elk.urni már talán ők sem tudják.

galagonya 2010.03.31. 21:10:52

"Összeegyeztethető-e a papi hivatásra vonatkozó etikai normákkal, hogy valaki – papi ruhában, a feszület előtt – ilyenfajta kvázi tilalmat fogalmaz meg a keresztény hívek számára, mintegy rájuk kényszerítve saját, személyes politikai meggyőződését"

Ki mondta? :)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.03.31. 21:11:31

@BéKa: A kétharmados fityisz szerintem is oké lenne, ha egy megbízható párt lenne. De... Sajnos tudjuk, hogy az eddigi tetteik alaján egy, a coci bizniszhez hasonló, durva fityisz biznisz menne, ahol kuss lenne mindenkinek! Evégre az elmúlt 8 évben azért tudjuk, hogy a parlamenti cirkusz csak a tévénézőknek szólt, utána azért elosztoztak, ha aránytalanul is a koncon!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.03.31. 21:24:47

@galagonya: Bakker, gugli szerint is Krisztike. Bes.arás. Elég későn szóltak rájuk, ők is meglepődtek... Eddig lehetett, kussolt mindenki, most meg rájukszólnak???

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.03.31. 21:37:36

Basszus, elég szar, álszent egy dumát nyom a bige. A meleg jogok és a meleg óvodák kimaradtak most belőle, hirtelen aggódik a szólásszabadságért. Ilyen rúzsos pitbullok minden országban felbukkannak?

BéKu 2010.03.31. 22:38:41

@Boli: Na, egyetértek nagyjából azzal amit írtál, annyival kiegészítve, hogy igen, Orbánnak nincs alternatívája jelenleg. De ez nem feltétlenül a hatalommániájából fakad. Egyszerűen csak 20 éve ott van, és bebetonozódott. Ugyanúgy, mint minden pártban, ami személyközpontú. Lásd MSZP, lásd Jobbik.

A Jobbik 10-20% közötti eredményt fog elérni, de valóban, ha lesz egyfajta gazdasági fellendülés, vagy a rendőrség végre tényleg a rendet fogja védeni, akkor szépen vissza fog szorulni a támogatottságuk. De csak akkor. Ellenkező esetben akár még nőhet is, de csak egy bizonyos szintig. Mert azért vannak még emberek, akik számára a szabadság többet ér, mint a pénz.

A Fidesz pedig tényleg bénán kampányol, ezt mutatta 2006-ban is. De most egyszerűen olyan helyzetben van/volt, hogy itt nem tudta elkúrni. Vigyázott is cefetül, az is tény.

Nem hinném én, hogy annyira nagyon jóban voltak. Tényleg nem csípik egymást a szocik és a fidesz. A kétharmad azért lenne jó, mert jelenleg olyanok az erőviszonyok. Inkább legyen meg nekik egyedül, mint a Jobbikkal közösen. A Jobbikkal nem lehetne egyezkedni, mert a Jobbik nem akar demokráciát.

Ezért mondtam, hogy vagy jusson be az LMP, mint egyedüli olyan párt, akiről el tudom képzelni, hogy konstruktív ellenzék lesz, és akkor velük együtt legyen meg a kétharmad, vagy pedig inkább a Fidesznek legyen meg egyedül. Vannak olyan változtatások, amiket meg kell ejteni. Eddig nem volt rá esély, most van.

Az LMP-vel lehet majd vitatkozni, ők szvsz nem elfogultak, csak azt nézik, hogy mi a jó. Ugyanez a Fidesszel szemben a Jobbikról és az MSZP-ről enm mondható el...

BéKu 2010.03.31. 22:42:12

@Boli: Mindehol.

Morvai személyes kedvencem. De tényleg. Nagy formátumú politikus. Így előadni, és eladni magát kevés ember tudja.

Kíváncsi vagyok mikor rúgja össze a port a Jobbikkal.

Népszerűbb, mint Vona ugyanis...

galagonya 2010.04.01. 09:08:04

@BéKa: Lassan össze lehet állítani a magyar-fidesz szótárat:
reform - változás
személyi kultusz - személyközpontú
egypártrendszer - csak a fidesz
demokrácia - csak a fidesz
atyaúristen - O.V.

Morvai mitől nagy formátumú politikus?
Hogy tud beszélni? Ez mondjuk egy egyetemi oktatótól elvárható.
Hogy ugyan azt mantrázza állandóan?
Hogy lejáratja az EU-ban az országot?
Hogy simán egy megélhetési "politikus?"
Szóval mitől is?

BéKu 2010.04.01. 13:30:48

@galagonya: :D Ez tetszik :D

Amúgy ilyen szótárat össze lehetne állítani minden párt körében is. Pl a reform mehet a ballibekhez, a változás, ahogy írtad a Fidesz mantrája.

A személyi kultuszt erősnek érzem, direkt nem is használtam. Az egypártrendszert szintúgy. Az, hogy a "csak a Fidesz" a szlogenjük, sokat nem jelent. Mindegyik párt azt mondja magáról a Jobbiktól az LMP-ig, hogy csak ők, a különbség annyi, hogy valaki mögött sok támogató áll, a másik mögött meg kevés. Demokrácia esetén szintúgy csak ezt tudom mondani. Nem a Fidesz tehet arról, hogy jelenleg mennyi támogatója van. De ha van kétharmadnyi támogatója, akkor van annyi. A Fidesz nem a Jobbik, nem akarja eltüntetni a többi pártot. Az, hogy a lehető legnagyobb támogatottságra törekszik, az egyáltalán nem baj. Az Atyaúristenes hasonlatod megint elég erős túlzás.

Morvairól...A kedvencet elfelejtettem idézőjelbe tenni, de a többit tartom. Attól nagy formátumú, hogy el tudja adni magát. Amiket leírtál, az mind úgy van. De azért az a valaki, aki végig járta a komplett politikai palettát, és mindenhol magas rangú pozíciókat kapott, az tud valamit. Igen, megélhetési politikus. De jól csinálja, amit csinál. és ezt kár lenne kétségbe vonni. Más kérdés, hogy ha nem dőlne neki be az éppen aktuális politikai erő, akkor nem tartana itt. De mindenkit képes manipulálni.

Igazából Gyurcsánnyal tudom párhuzamba állítani. Őt sem kell feltétlenül szeretni ahhoz, hogy az ember elismerje a kvalitásait.

BéKu 2010.04.01. 15:45:09

@galagonya: Húúúú, most nagyon Fidesz-korrekt voltam, nézd ezt el nekem :D

BéKu 2010.04.01. 20:08:06

@galagonya: Mit szeretnél, mit mondjak róla? :D

Már hétfőn (vagy vasárnap?) láttam, szerintem kurva jó és ötletes. :-))
süti beállítások módosítása