Újra a lenini úton
2010. december 21. írta: Robert McKefir

Újra a lenini úton

Született itt is egy, a narancsuralom egyik intézkedésére apelláló üres bejegyzés (BéKa, csatlakoztunk a Magyar Narancs, a 168 óra táborához! Hogy ez negatív vagy pozitív pont a blog történetében, azt nem tudom :P), most pedig itt az ideje, hogy szót érdemeljen a másik, szocialista (vagy civil - a lényeg úgyis a sok volt szadeszes, meg volt emeszpés tag) oldal.

Török Zsolt úgy néz ki nem épült még fel az ellene intézett, egyébként elítélendő támadásból. Apropó: Házmester az esetet szintén elítélte, ilyen szavakkal: "sokkal mélyebbre ható és történelmibb tartalma is van. Ez az ország már eddig kétszer volt szerencsétlen megélni olyan korokat, ahol olyan hangulat uralkodott, mely a jelenlegi eseményhez hasonló atrocitásokat eredményezett. Ilyen hangulatot nem szabad többé megengedni egy országban". Elsősorban itt a második világháború alatti német megszállásra és szomorú velejáróira gondolhatott (előtte ilyen események kis számban történtek) - másodsorban remélem, hogy 2006-ra, amikor is a drága MSZP kormány ellen tüntető Révész Máriuszt is megverték. Akkor valahogy nem sajnálkozott az akkori kormánypárt, no mindegy.

Török Zsoltnak volt már egy kirohanása augusztusban, még mielőtt szóvivő lett volna: egy sajtótájékoztatón jelent meg, mint egy Zrínyi Miklós, igaz kissé túl nagy antréval. Hát na, mindenki szokott hibázni. A munkásellenes kormány (persze, mindenért a zorbán a hibás, a mutyizó szakszervezetisek, hökösök nem, ugyanmár) politikájáról szóló kijelentés után már csak egy lépés volt a forrrrrrrrrrrrrrrrrradalmi tagozat megalapítása (nem ő alapította meg, de szerintem támogatja a tervet).

Nem akarok szavakat ismételni, a Konzervatórium leírása után. Túl jól megfogalmazták, hogy mi a probléma ezzel az egésszel. Lenne egy kérdésem az MSZP-hez: tulajdonképpen, most hogy kinevezték magukat váltópártnak, tudják már, hogy miként fogják ezt elérni? Van egy sejtésem, hogy a "Baloldali fickót" indítják újra négy év múlva - ebben az esetben marad a párt az, ami. Most ez a forradalmi frakció teljes tisztulást akar (Halleluja!) - viszont csak az MSZP választmányának engedélyével működhet, szóval nem lesz túl nagy mozgásterük ("Szeretnénk, ha indítványunk Lendvai Ildikó elvtársnő eltávolítására sikerrel zárulna" - eredmény: 100%-ban elutasítva, noha tényleg kellene valami megújulás). Tehát akkor ez legyen az MSZP? Hiszen a gulyáskommunizmussal még a régi, még el nem hunyt szavazók (akik még a nagyszámú utódok pénzéből kapták a nyugdíjat...) x-ét meg lehet tartani, valamint a menő, népi Vietkong, meg kubai forradalmár harcossal meg lehet nyerni a fiatalokat is, sőt a forradalmak legnagyobb exportőre is gyakran tűnik fel (sajnos) a pólókon (szerencsére ideológiai tartalom nélkül - bár tény, hogy Dél-Amerikában a nem európai értelemben vett szocializmusnak van keresnivalója, furcsamód működik is). Ez tényleg radikális változás lenne a maga nemében, nem úgy, mint a másik oldalon, ahol a radikálisok erős kezei elpuhultak a sok igen gomb nyomása közben. Azonban ha én egy marxista fiatal lennék, nem biztos, hogy lepaktálnák az MSZP-vel, de még a valamelyik Munkáspárttal sem. Új erő kell oda is. Ha a zelempé meg a Jobbik tudott újat mutatni, akkor a baloldaliak miért nem?

Más. Röviden csak arról, hogy volt azért hazánkban vörösterror, padlássöprés, ötvenhat, de a környező államok lakói is tudnának szépeket mesélni arról, hogy milyen csodás is volt a marxista-leninista 45 év. Szóval, oké. Működjenek. Sokat nem zavarnak. Még! Ellenben nyilván egy mára idejétmúlt, meghaladott, és elítélt nézetet követnek (igen, tényleg mondtam Dél-Amerikát, de az más világ, ott még az őslakókat nem irtották ki teljesen stb.). Akkor miért volt probléma a Magyar Gárda "náczulása", ha a fiatal bolsik működése folyhat, igaz megkötésekkel (bár az MSZP választmányban én nem bíznék megkötések terén)?

Ideológiai problémákba most nem megyek bele. Túl hosszú lenne az írás.

 

Karácsonyra jövök Prágával ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr222531076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pléhöcsi 2010.12.22. 10:40:17

Ha te marxista fiatal lennél, egyértelmű, hogy a fidesszel paktálnál le. Az ötvenes évek óta nem volt olyan kommunista párt Magyarországon, mint a jelenlegi fidesz. Államosítás, központosított hatalomgyakorlás, sajtó (és személyes) szabadság csorbítása... És attól tartok lesz még.
Az meg, hogy Lendvai az előző rendszerben cenzor volt, már talán nem is számít, mert Orbán személyében kaptunk egy még nagyobb cenzort.

Robert McKefir 2010.12.22. 18:35:58

@pléhöcsi: Na igen, a jó öreg Markos-Nádas-féle: "Nem mi vótunk" meg az "Ez ebben a formában nem áll meg". Nyilván van vaj a narancsék füle mögött (nem is kicsi, valamelyik tejkombinát megirigyelné a termelésüket), de ez nem menti fel az előző vezetést a tettei alól, és hogy ezzel kompromittálták magukat. A libatenyésztők biztosan szívesen emlékeznek a demokrácia nyolc évére, vagy az októberi csőcselék, akik kimentek tüntetni. Hozzáteszem - hangozzék bármilyen furcsán is - a rendet fel kell tartani, mert az anarchia nem állapot: ebből a szempontból a rendőrség fellépésével egyetértek, csak a módjával nem.
Most ne kezdjük el felsorolni, hogy ki mi volt az előző rendszerben, Palibácsitól kezdve a jó öreg szörvájvör Pozsgay Imréig mindenkinek volt valami köze a Párthoz, sőt még Vona Gábor is volt kisdobos!

Nagyon nem szeretem az MSZP-t, gondolom látszik :) Sőt, a baloldaliság se a szívem csücske, de azt hiszem, hogy egy normális államban szükség van arra, hogy legyen teljes politikai paletta: ezért szükségesnek érzem, hogy legyen egy trú szocialista párt: álljon fiatalokból! Akiknek tényleg annyi közük van az MSZMP államához, hogy mondjuk a születési anyakönyvi kivonatukon a régi címer van.
Szóval legyen normális baloldal, különben hogyan lehetne értelmesen beszélni arról, hogy hibás a gondolkodásmódjuk? :P

pléhöcsi 2010.12.22. 22:58:43

Akkor visszadobnám a labdát: szóval legyen egy normális jobboldal, különben hogyan lehetne értelmesen beszélni arról, hogy hibás a gondolkodásmódjuk. :P
Sokmindent el lehet mondani az elmúlt 20 év politikai ténykedéséről, voltak hibák mindkét oldalon bőven,de egy dolog volt,ami a legszínvonaltalanabb helyzetekben is megkülönböztette a két oldalt, mégpedig az, hogy a baloldal soha nem törekedett totaltárius rendszer kiépítésére, soha nem szerepelt az eszköztárában a megfélemlítés és soha nem kívánták a másképp gondolkodók vérét. Ha ezt a (véleményem szerint egyetlen frusztrált, komplexusokkal teli emberhez köthető) téves beidegződést legyőzi a fidesz, akkor talán majd lehet normális politikai közéletről beszélni. (És még a gyurcsányozás előtt jelezném, hogy a két beteg embernek kézenfogva kellene a bús p....ba elhúznia.)

Robert McKefir 2010.12.23. 00:34:28

@pléhöcsi: Na, ennek örülök, hogy Ferinek azért van ellenzéke baloldalon - remélem, az MSZP érdekében is - hogy minél előbb letűnik a csillaga a horizonton túlra. Az pedig, hogy az elmúlt húsz évben a baloldal nem törekedett totalitarizmusra az annak köszönhető, hogy előtte 40 évig azért volt köze hozzá. Puha vagy sem, diktatúra volt - bár a puhaságnak köszönhetően volt mit átmenteni, amit talán nem kellett volna. Nem idézem Antallt, úgyis mindenki tudja mire gondolok.

galagonya 2010.12.23. 08:55:06

Kefír csak egyet tegyél meg, gondold végig milyen intézkedéseket hozott eddig a Fidesz. És most gondold végig úgy, hogy ezeket az intézkedéseket nem a Fidesz, hanem az MSZP hozta. Ha igy is megfelelnének neked akkor semmi baj nincs!

julchew 2010.12.23. 09:38:09

@galagonya: ez korrekt reakció! Lájk!

galagonya 2010.12.23. 10:00:34

@julchew: Viszont teljesen egyetértek kefírrel abban, hogy az MSZP ha nem szabadul meg a mára teherré vált személyeitől - ez Nógrádra, Tarjánra is igaz, a régi elvtársaknak Dórával az élen átkell adni a helyet-, ha nem tud fialtalítani sehová se fog eljutni. Ma már kevés úgy azt a taktikát követni, a Fidesz követett, hogy majd elbasszák a szocik, nekünk nem kell semmit tennünk.

julchew 2010.12.23. 11:31:39

@galagonya: van benne igazság, nem vitattam soha. Ezzel együtt az őszi tarjáni eredmény az országos helyzet és eredmények tükrében (mert hogy próbáljuk azért helyén kezelni a dolgokat), a helyi MSZP számára kifejezetten jónak tekinthető, Dórával... ennek az okait és a "mi lett volna ha" kezdetű mondatokat pedig kár taglalni. Van 4 év...
Ugyanakkor a fiatalítással kapcsolatban mindig csak az a hiányérzetem támad, hogy vajon ezt miért csak az MSZP-től várja mindenki? A helyi választáskor magam számoltam átlagéletkort a két párt jelöltjeit nézve. No a Fidesz jelöltjeinek átlagéletkora jóval magasabb volt, mint az MSZP-é. Ezt csak helyi példaként és érdekességként írtam le neked.

galagonya 2010.12.23. 19:27:08

@julchew: Én is kiszámoltam, jót is röhögtem a fiatal demokratákon, akik a Kádár et "emlőin" nevelkedtek:)
Elhiszem, hogy nehéz fiatalokat találni, de keresni kell, az Mszp "öregjei" leszerepeltek ennyi.

julchew 2010.12.25. 18:06:26

@galagonya: először is Boldog Karácsonyt! :)

Aztán továbbra is hozzátenném a mondanivalódhoz a következőt: a fiatalítással kapcsolatban mindig csak az a hiányérzetem támad, hogy vajon ezt miért csak az MSZP-től várja mindenki?

Plusz szeretném tudni, hogy ki fiatal, ki nem az a politikában? Mert sokszor ezt sem igazán értem. Aki 60 éves? Vagy aki a 4., 5. ciklusát tölti? Vagy aki nem tud új eszközökkel dolgozni? Egyáltalán miben nyilvánuljon meg a fiatalítás?
Ugyanis az általánosítás jól hangzik, csak épp az egyéni példáknál mindjárt máshogy fest(het) a kép.

galagonya 2010.12.25. 19:59:23

@julchew: Boldog Karácsonyt Neked is !

Fiatalításon én nem igazán életkori fiatalítást értem (azért bátran jöhetnének a 30-asok), hanem inkább az új "tiszta" arcokat. A szociknál nem veszik észre a "nagy" öregek, hogy mára elhasználódtak, elkoptak. Tudom, hogy nehéz egy lejáratott, vesztes pártnak új hiteles arcokat találni. Van még 2 évetek.

Robert McKefir 2010.12.25. 20:22:04

@julchew: Jó a kérdés! Ki a túl fiatal? Ezt talán könnyebb megállapítani. A Jobbik nem régen, azt hiszem Kapuváron egy időközin indított egy 23 éves egyetemistát. Ő talán túl fiatal. Igaz, hogy öt éve már ihat alkoholt, de talán a politikához (és a mutyikhoz is) még talán túl fiatal - nem biztos, hogy rá szavaznék, mert nem látott még annyit (az én korom titok, de nem is leszek jelölt sehol:P). Más kérdés, hogy egy sikertelen indulás esetén, mint nappalis hallgató meg is szívhatja az adott oktatási intézményben, ha vizsgázik, és egy oktatója meg nem szimpatizál a Jobbikkal.

A másik eset: gondolom mindenki emlékszik a jó öreg Isépy Tamásra, aki talán már megütötte az előző rendszer politikusi átlagéletkort - talán ez meg már túl sok.

Galagonyának is igazat adok: inkább friss arcok kellenek, főleg az MSZP-nél, de ezzel szerintem mindenki egyetért.

julchew 2010.12.26. 12:06:05

@galagonya: értem. A parlamenti frakciónk olyan, amilyen. No comment. Ezen nem lehet változtatni. Ezzel együtt akik folyamatos megjelenők a médiában, szinte kivétel nélkül "fiatalok". Vagyis nem elhasznált politikusok! Az irány pedig ez, jól látszik. Tele van az MSZP ambíciózus fiatallal, akik még nem kerültek helyzetbe. 2010-re ez meg fog változni szerintem.
A kérdésem továbbra is érvényben van: pl Orbán, Kövér, Kósa? Orbánt már 2002-ben "temette" mindenki, joggal. 2006-ban no pláne. Most meg 2/3-a van és a legnépszerűbb politikus... (Szóval a totalitárius törekvéseit írjam az elhasználódás vagy épp az életkora számlájára?)

galagonya 2010.12.26. 18:36:59

@julchew: az Mszpnek nincs, (nem volt soha) olyan emblematikus vezéralakja, mint a Fidesznek. '90-ben is Orbán volt a vezér, ma is Ő az. (2002-ben, 2006-ban csak "temetni" szerette volna a bal oldal Viktort, de ez a természetéből (hatalom mániájából) adódóan szóba se kerülhetett a Fideszen belül.
Hiába jelennek meg a "fiatalok" országosan, ha helyileg még is a régiek maradta. ( Az elmúlt 8 évben azért ezeknek a fiataloknak is sikerült elég keményem elkopni!)

julchew 2010.12.26. 19:06:12

@galagonya: A szavaidból azt érzem, hogy gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy fiatal, vagy öreg, ha van sapka, akkor azért nem jó, ha nincs sapka, akkor meg azért.
Nem koptak el, vagy nem tudom kire/kikre gondolsz. Írj példát!

Egyébként ha fiatal és elkopott, akkor OV már nem is látszik...

Továbbra is fenntartom a kérdésemet! Mert igazságtalannak tartom a megújulást kizárólag az MSZP-től elvárni, pláne miközben a Fidesz hajaz jelenleg az MSZP elődpártjára, a "nagy öregekre"...

galagonya 2010.12.27. 10:14:27

@julchew: OV azért 2/3-ilag azért elég jól látszik :)
Azért kell a szociknak megújulni, mert volt egy Öszödük GYF-vel, volt pár Nokiás dobozuk.(a tavaszi zakóról már nem is beszélve) Igazából egy teljesen új baloldali párt kellene, amihez igen sok pénz szükséges, az pedig jelenleg csak az MSZP "öregjeihez" köthetően van.
Hogy kikre gondolok: Kovács L. Lendvai, Szekeres, Lamperth... Kis megyénkben Boldvai, Dóra, Borenszki,Lombos...

(Akár még Te is jobb választás lennél, mint ők!!)

julchew 2010.12.27. 14:20:29

@galagonya: az elvre gondoltam, amit mondasz, hogy az alapján már nem is kéne látszania...

Ebben egyetértünk, ezeket le kell vetkőzni. Nem hiszek más baloldali párt létrejöttében. Max az MSZP-ből válhat ki az is (pl Szili Kati).
Jól látszik az általad felsorolt országos figurák hátrahúzódása. Ezzel együtt -Lamperth kivételével- én a másik, általad sorolt három embert fontosnak tartom párton belül... egy-két sajtómegjelenés meg úgy gondolom belefér.

Helyben van elképzelésem a jövőt illetően. Azonban én senki ambícióját nem irányíthatom, valamint egyedül nem dönthetek, ezzel a teljes tagság van megbízva.

(Hízelgő... :) )

galagonya 2010.12.27. 21:32:40

Ha helyben az a jövő Boldvait és Dórát jelenti...

julchew 2011.01.01. 14:42:26

@galagonya: No, legalább Török Gábor foglalkozott az itt is sokat emlegetett felvetésemmel. Az elemzés engem igazol. Vagyis nem Istentől való vétek, hogy fontosnak tartom megkérdezni, hogy "miért csak az MSZP"?
Ez a kérdés pedig nem zárja ki az egyetértésemet - továbbra sem.

galagonya 2011.01.02. 08:58:59

Miért csak az MSZP? Mert kurva nagyot zakóztak tavasszal, az embereknek kiütése van, ha meglátják a "prominens" személyeit, akiknek az elmúlt négy-nyolc évet köszönhetik.

julchew 2011.01.02. 10:23:39

@galagonya: Aham. Akkor célszerűbb lett volna az MSZP fika részeket bemásolni, mert a bejegyzés egészének ennél azért több mondanivalója van.

Az MSZP kapott egymillió szavazatot. Ez pont elég a parlamenti súlytalansághoz. Ez a választók ítélete 2010-ben, 8 év kormányzás után.

Azért aki kicsit is szereti nem teljesen elfogultan, ám átfogóan nézni a dolgok alakulását, az pontosan tudja, hogy nem kizárólag ezeknek a "prominens" személyeknek köszönhető az elmúlt négy-nyolc év. A felelősség az övék. Például: a hátam közepére sem kívánom Gyurcsány Ferencet - de túl azon, hogy szarul kormányzott, miniszterelnöksége alatt olyan megsemmisítő erejű karaktergyilkosság áldozata volt az ellenzék részéről, amelyhez a média is vastagon asszisztált.
A Fidesznél pontosan tudják, mekkora hatalom van a média kezében, hisz volt ennek elszenvedője és győztese is. Nem véletlenül akarja azt a saját szolgálatába állítani.

Na de visszatérve a megújulásra. Még egyszer leírom: van még 3 év. Ki tudja még mi lesz addig. Majd három év múlva ismét ítéletet mond a többmillió választó (remélhetőleg) az MSZP kormányzóképességéről, a megújulásról, a neoátkosról, ki miről szeretne... Szerintem ne vitassuk el ezt a jogot tőlük!

galagonya 2011.01.02. 13:30:32

@julchew: Mára viszont már nincs karakter, akit gyilkolni lehetne :) Nincs 3 év! Max 1 év, mert ha három évet akartok várni az már késő lesz. Most kell az új embereket felépíteni. Igaz azokat meg is kellene találni. Jelentkező pedig nem nagyon van -gondolom-.

julchew 2011.01.02. 15:16:14

@galagonya: Ja persze. Egy-két év, kifejezetten választásra "előkészíteni" valakit és vele a pártot egy év. Jelen pillanatban azt is jó útnak gondolom, hogy az elnök 36 éves (nem annyira öreg), az elnökség pedig gyakorlatilag teljesen új.
Jelentkező ma már van és lesz is. De hogy mi lesz 2014-ben, az rengeteg dologtól függ.
süti beállítások módosítása