Egy értelmetlen tragédia margójára
2011. január 16. írta: Robert McKefir

Egy értelmetlen tragédia margójára

Azt hiszem a tegnap éjszakai, West Balkánban történt eseménnyel kapcsolatos bejegyzésnek nem lehet frappáns címet adni. Megdöbbenve áll az egész ország egy olyan eset előtt, ami talán utoljára a nyolcvanas években történt egy Karthago koncerten.

Mit lehet tudni? Az bizonyos, hogy a tegnapi bulira rengetegen voltak kíváncsiak, a belépésre várók sora kinyúlt a térre. Tömegnyomor a köbön lehetett odabent, majd valami történt, és kitört a pánik, amelynek következtében 3 fiatal, szórakozni vágyó lány meghalt. Eleinte jöttek olyan hírek, hogy cigányok késeltek. Ez a Cozma-gyilkosság óta sajnos elképzelhető. Én azonban nem gondolom, hogy cigányok késeltek volna. Ilyen bulikra kevesen mennek közülük, másrészt, ha voltak is, ők is rohantak, vagy próbáltak rohanni kifelé. Inkább azt tartom valószínűnek, hogy a heringpartiban, egy-két jó hangulatú ember lökdösődni kezdett, aztán kitört a pánik.

Nem akarom a helyet piszkálni, mindösszesen egyszer voltam a WB-ban, de akkor is feltűnt, hogy a szokásosnál is zsúfoltabb a hely (a Morrisons vagy a Living Room se büszkélkedhet tágas területekkel) - ennek most meg lett az eredménye. A Mandiner blogon olvastam most egy véleményt arról, hogy mi is legyen akkor a bulikkal, és csak megerősíteni tudom a szerző véleményét.

Most egy kicsi anyagi pozitívumban vagyok, így gondoltam arra, hogy pár ismerősömmel elnézek a Kyuss Livesra. De belegondolva... A Gödör nem túl magas, levegő is alig lesz. Ráadásul az eredeti felállásból csak Josh Homme nem jön, így nyilván nem ketten-hárman lesznek a koncerten. Jó, persze mondják, hogy höhh rétegzene. Lehet, hogy nem hallunk óránként a rádióban stonert, de azért egy ilyen korszakos banda egyedülálló koncertjére nem hinném, hogy ezren lennének kíváncsiak. Jah, és nem hinném, hogy belátható időn belül jönnének újra, Homme-mal vagy nélküle.

Vannak tehát problémák azokkal a helyekkel, ahol koncerteket rendeznek. Bár a Dürer nem annyira sorolható a problémás kategóriába. Egy volt ELTE épületnek a nagyelőadóját alakították át, így az viszonylag nagy belmagasságú, igaz nyáron a levegő nehezebben jön be. Tavaly voltam az As I Lay Dyingen és valamilyen értelmes technikus az egyik sor spotlámpát úgy állította be, hogyha felvillantak, az pont az ember szemébe sütött. Mi lett volna, ha ott tör ki a pánik? Káprázó szemű emberek próbáltak volna kijutni a két kijáratú nagyteremből. Szerencsére nem történt ilyen. Sokan ugráltak a színpadról, többen pedig mosholtak elől. De ugyanitt például nyáron volt még egy ingyenes IHM koncert is, amelyen szintén rengetegen voltak.

Az mondjuk tényleg furcsa, hogy folyamatosan épülnek irodaházak, amelyeknek csak kis százaléka lehet gazdaságos a 20%-os kihasználtság mellett. Ez úgy látszik mégis megéri a befektetőknek. De az, hogy egy normális szórakozóhelyet húzzanak fel, az nem kell. És akkor az egykori Ifjúsági Parkról még nem is beszéltem...

A három lány is csak szórakozni akart este. Lehet előtte még beültek valami nem annyira borzalmas helyre iszogatni, mint a Nana vagy Moloko. De az is lehet, hogy vettek valami édes BB-t meg energiaitalt egy Non-Stopban és megitták vmi eldugott helyen, ahol kevés a rendőr és a térfigyelő kamera. Talán még valami kalandot is vállaltak volna estére. Egyszerű mai fiatalok voltak.

Ebből a szempontból talán jobb is, hogy az ilyen helyeken (Gödör, Tündérgyár, Dürer stb.) a sör 400 forint felett kezdődik, ami ismeretlen bandák, pláne unplugged fellépések esetén eltántorít pár embert attól, hogy bemenjen az oxigénmentes helységbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr232588236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása