Elhunyt Szojka Ferenc
2011. szeptember 18. írta: BéKu

Elhunyt Szojka Ferenc

Nyolcvan éves korában, hosszan tartó betegség után szeptember 17-én, szombaton elhunyt az egykori kiváló labdarúgó Szojka Ferenc, az Aranycsapat tagja.

Szojka Ferenc 1931. április 7-én született Salgótarjánban. Előbb a SASE-ben, majd 1950-től az SBTC-ben rúgta a bőrt. Összesen 324 NB I-es mérkőzésen szerepelt. 1956-ban az év labdarúgójának is megválasztották. 1966-ban, egy Fradi elleni bajnoki volt pályafutása utolsó profi meccse. Ezt követően edzőként még évtizedekig szolgálta szeretett klubját, amelyhez mindig hűséges maradt.

Bár a válogatott keretének már az 1952-es helsinki olimpián is tagja volt, de mivel nem lépett pályára, így ő nem kapta meg az olimpiai aranyat. Nyert viszont egy vb-ezüstöt az 1954-es berni világbajnokságon. Ezen a tornán debütált először a nemzeti csapatban, 1954. június 17-én Dél-Korea ellen. Szerepelt az 1958-as svédországi világbajnokságon is. Összesen 28-szor lépett pályára címeres mezben.

A salgótarjáni futaball-legendának áprilisban állított szobrot a város. Néhány éve pedig az ő nevét viseli az egykori acélgyári stadion.

 

Isten nyugosztalja!

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr883235163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása