Jó komcsik, rossz komcsik
2011. november 18. írta: BéKu

Jó komcsik, rossz komcsik

komcsik.jpg

Az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabály preambulumába foglalná a Fidesz, hogy az MSZMP jogutódjaként az MSZP is felelős az állampárt összes bűnéért, amelyeket a tervezet hosszan fel is sorol. A szöveg szerint a szocialista párt az MSZMP jogutódjaként, "a törvénytelenül felhalmozott vagyon örököseként, a diktatúrában vagy az átmenet során megszerzett illegitim előnyök haszonélvezőjeként, valamint régi és az új pártot összefűző, a pártvezetést is jellemző személyi folytonosság okán" osztozik mindazon felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető.

Mi ezzel a bibi?

A tervezetnek vannak jó elemei: ilyen hogy rögzítik, hogy nem évülnek el azok a bűncselekmények, amelyeket anno politikai okokból nem üldöztek; csökkenthetőek lesznek a diktatúra vezetőinek állami juttatásai, az így megmaradt pénzt pedig az áldozatok emlékének ápolására fordítják majd. Jó az is, hogy kimondják, hogy a diktatúra hatalombirtokosai közszereplők, és ennek megfelelően kezelendőek, stb. És az az egyik legalapvetőbb, hogy elismerik azok tevékenységét, akik küzdöttek a diktatúra ellen. Nagyon helyes. Az MSZP felelősségének törvénybe iktatása jogelődje, az MSZMP bűneiért viszont szerintem nem az. 1989/90-ben talán lett volna létjogosultsága egy ilyen rendelkezésnek, de most már biztosan nincs.

Igen, az MSZP az MSZMP jogutódja. Igen, sok a személyi folytonosság. De már 22 év telt el a harmadik magyar köztársaság kikiáltása óta, és ennyi idő alatt rengeteg minden megváltozott a magyar politikai életben. Változott a politikai paletta, vándoroltak a politikusok erre-arra. Eltűnt legalább egy generáció, és feltűnt helyette több másik. Más a felállás, és ezt figyelembe kellene venni.

***

Nem gondolom, hogy egy párt (bármelyik) tud rossz, vagy bűnös lenni. Rosszá, bűnössé azok teszik, akik alkotják. A párt csak egy fogalom, x számú ember politikai szerveződése. Mindegy az elnevezés, a megítélését a tagok tevékenysége, politikája határozza meg. Én ezt a felfogást vallom, ebből viszont következik, hogy mindenkit csak azért terhel felelősség, amit ő, saját maga követett el. A kollektív büntetés, felelősség elég régen nem dívik, az semmilyen körülmények között nem fogadható el.

***

A fideszes elképzelés szerint ugye az MSZP (mint párt) bűnös, mert az MSZMP bűnös volt; arról viszont nem szól a fáma, hogy mi van azokkal, akik anno az MSZMP-t erősítették, de napjainkban nem a jogutódpárt, hanem a jelenlegi kormánypártok berkeiben tevékenykednek. De kormány is szépen áll belőlük: MSZMP-tag volt többek között Pintér Sándor belügyminiszter, Martonyi János külügyminiszter, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, vagy például a nagy kedvencem: Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár.

A legszebb azonban kétségtelenül az, hogy az új alkotmány egyik kidolgozója Pozsgay Imre volt. Ez a mostani MSZP-ellenes kitétel pedig ugye az új alaptörvény része lesz. Ez nagyon tragikomikus.

Aki nem tudná, ki Pozsgay, annak röviden: 1950-től MDP, majd annak megszűnésével a jogutód MSZMP tagja. Végig járta a szamárlétrát, tagja volt a Központi Bizottságnak és a Politikai Bizottságának, valamint államminiszter is volt. Alapítója az MSZP-nek, volt köztársaságielnök-jelöltje is. 1990 novemberében lépett ki a pártból.

Aztán ott van az MSZP-ből néhány hete kivált Demokratikus Koalíció, jó pár ex-szocialistával, ex-MSZMP-sel. Ők kik, mik ebben az értelmezésben? Hogyan kezelendők?

Az érem másik oldala meg az, hogy azzal, hogy kollektíven rátolnák a felelősséget az MSZP-re (mint pártra) az egykori állampárt bűneiért, egy csomó olyan emberre tennének stigmát, akik a rendszerváltás idején jó eséllyel még babáztak vagy autózgattak, netán meg sem születtek. Olyanokra, akik koruknál fogva egyszerűen nem is lehetnek felelősek semmiért, ami anno történt.

***

Van tehát következetesség a Fidesz elképzelésében? Nincs. Vagyis de: a mi komcsijaink jó komcsik, a tieitek meg rosszak. Számtalan egykori MSZMP-tagot semmi sem terhelne, mert ma nem szocialisták; tizen-huszon-harmincas szocikra viszont rányomná az egykori állampárt bűneinek felelősségét. Igazán következetes antikommunista hozzáállás!

Biztosan jól végig gondolták a tervezetnek ezt a részét? Valószínűleg más is felveti majd ugyanezt, és felteszi majd ezeket a kérdéseket. Ezen logika alapján nagyon is támadható az elképzelés, ami szerintem eleve anakronisztikus 2011-ben. 

Nem lehet ugyanis 22 évvel ezelőtti kérdéseket napjainkban rendezni, mert már nem aktuálisak, vagy legalábbis nem úgy aktuálisak. Ezzel nem lesz lezárva a rendszerváltás, nem ezzel lesz lezárva a rendszerváltás. Mindennek megvan, megvolt az ideje. Amit anno elszalasztottak, utólag nem pótolható. Az alábbi posztotból kiragadott idézet ugyan a kormány gazdaságpolitikájának oldaláról fogja meg a jelenséget, de a lényeg, a mondanivaló ebben az esetben is megállja a helyét:

Régi mondás szerint a tábornokok gyakran az előző háborút akarják megnyerni. Ezért újra veszítenek. Az előző, vesztes háború elemzése, az elkövetett taktikai és stratégiai hibák értelmezése, s természetesen az így felfedezett hiányosságok rendbe hozatala után ezek a tábornokok bátran indulnak az új háborúba. Nem is sejtik, hogy a haditerv javított változata éppen olyan hibás, mint az eredeti volt. Hiszen ez egy másik háború.

Úgy tűnik, szerencsétlen Orbán Viktor az egyszeri tábornokok legendás hibájába zuhant. Nyolc éven keresztül készült arra, hogy megnyerje a maga 2002-ben elvesztett ütközetét. S nem vette észre, hogy az eltelt nyolc év alatt minden megváltozott. Kormányzásának eddigi másfél éve alatt mindent megtett azért, hogy ne veszítse el a választásokat 2002-ben. Pedig most 2012-t írunk.

***

Sajnálom, hogy anno nem rendezték megfelelően az egész rendszerváltást, a felelősség kérdését, stb.  Üdvös lett volna, ha az állampárti időkben bizonyos pozíciókat betöltő személyeket kizárták volna az "új" közéletből. De az akkori politikusok elkúrták. Nem kicsit, nagyon. Ma, 22 évvel később viszont már nem aktuális a kérdés.

Az azóta eltelt évek alatt ugyanis számtalan volt MSZMP-s vezető politikust legitimáltak az emberek azzal, hogy közvetve vagy közvetlenül megválasztották. Márpedig demokráciában minden hatalom eredője a nép, még ha rosszul dönt, akkor is...

Egy valamit tudok elképzelni ebben a kérdésben napjainkban: a teljes biliborítást. Igenis derüljön ki, hogy a jelenlegi közéleti szereplők közül ki és mit csinált a rendszerváltást megelőzően. Ki volt ügynök, kit figyelt meg, stb. Hozzák nyilvánosságra, hogy mi van azokon a bizonyos mágnesszalagokon! És mindezek tükrében majd az emberek eldöntik, hogy adott személyeknek van-e helye a mostani közéletben, vagy sem. Felelősség pedig csak azokat terhelje, akik tényleg elkövettek valamit.

Persze ez veszélyes játék, hiszen az egykori Fiatal Demokraták Szövetsége környékén is számtalan (idős) ex-komcsi sündörög, a leginkább szemet szúró Pozsgayn kívül is. Őket meg nyilván nem szabad besározni, mert hát ők a "jó" oldalon állnak. De ilyen nincs. Vagy következetesen képviseljük, hogy mindenki felelős a SAJÁT múltjáért, és akkor tényleg öntsünk teljesen tiszta vizet a pohárba, vagy ha ez túl nagy falat lenne ilyen-olyan érdekek miatt, és csak ilyen, egyértelműen és direkt a jelenlegi legnagyobb politikai ellenféllel szemben kreált félmegoldásokra képesek az illetékesek, akkor inkább hagyjuk az egészet a francba!

UPDATE: Teljesen átsiklottam afelett, hogy ezt a csodás javaslatot Lázár János jegyzi. Akkor nem csodálkozom a tempón. Ugye Lázár volt az, aki nem is olyan régen "családi alapon" lekomcsizta Schiffer Andrást. Mintha az akkor még gondolati szinten sem létező LMP-s politikus bármiről is tehetne, ami az ősei számlájára írható...

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr653394925

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az alaptörvényben minősítgetnék az ellenzék egy részét 2011.11.19. 17:40:05

Mint az tegnap kiderült, a Fidesz az új alaptörvény részét képező átmeneti rendelkezések preambulumába foglalná: az MSZP is felelős a korábbi állampárt, az MSZMP és elődei bűneiért. Például a többpártrendszer 1948-as felszámolásáért vagy 1956-ért, ezek...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása