Fejlődött a kistérség, "óóó igen, igenigen"
2010. március 02. írta: Robert McKefir

Fejlődött a kistérség, "óóó igen, igenigen"

BéKa mutatott nekem a Vastagbőrön egy posztot (ha nem mutatja, akkor is a napi netböngészős rutinjárőröm során ránéztem volna az oldalra :P), amiben a salgótarjáni választókerület MSZP-s vezérürüje, a Nagy Túlélő, Boldvai Lászlóról van szó, amint felkonferálják egy rádióreklámban a választások előtt (bár szerintem ez csak egy sablonduma, amit mondanak, semmi konkrétum nincs benne, akár Bivalybasznádon vagy Rákosretteneten is elmondhatják ezt kampányban Gipsz Jakab, MSZP-s jelöltről).

Fejlődő salgótarjáni kistérség. Hm. 2006-ban már valamennyire érdeklődtem a megyeszékhely dolgai iránt, ígyhát az tudom mondani, hogy Salgótarjánra kivetítve inkább doktorszékynésztrémimelindatanárnő polgármester asszonnyá törénő megválasztása után történt valami változás. Még a választások idején hallottam valami olyasmit (mármint az országgyűlési) egyik edzésen, hogy a vívást csak akkor hoznák vissza Tarjánba, ha változik a városvezetés. Nocsak, mintha lenne most vívósport a városban!

Nyilván persze, ahhoz hogy a térség és a megyeszékhely hozzájusson valamiféle fejlesztési pénzekhez (hát na, nem mondanám, hogy nem tűntek el néha azokból is százezrecskék, milliócskák) ahhoz köze volt Boldvainak.

De az is tény, hogy amíg építették a sokat szidott elkerülőutat és a Parasztelosztót, az ő háza is egy 1000 négyzetméteres kis vityillóvá nőtte ki magát. A fiának régen az iwiwes hobbijai között ott szerepelt a golf, és néha egy új Austin Minivel is lehetett látni a városban. Jelenleg Svájcban tanul, miközben a tandíját a szülei gondolom alig tudják összekuporgatni.

Igen, fejlődött a térség. Ha más nem, akkor az emberek kritikai érzéke: Győzi Ferrarija és Boldvai háza belevágott a munkanélküliségtől vergődő terület szívébe: idén már biztosan meggondolják azt, hogy akarnak-e majd ilyeneket látni a jövőben. Persze ez egyet jelent majd: rászavaznak a jobbikos jelöltre, mert ő lesz itt a nyerő (közben az MSZP TÉNYLEG elgondolkozhatna azon, hogy vajon nem sarasak-e abban, hogy a Jobbik így előretört Észak-Magyarországon), ha vissza tudná adni a reményt ennek a vidéknek, már akkor megemelném a kalapomat előtte.

Dugdelpusztánál a kanyarban állt egy hirdetőtábla. 2006-ban az MSZP Igen megcsináltuk-os szövegével ott állt: Felújítottuk az Apollo mozit. A kampányszöveg pedig még két év múlva is ott rozsdásodott, és kopott el, a nap fénye pedig a vöröset rózsaszínre fakította, mintha csak azt sugallaná, hogy az idő mindent megszépít...

xxx

BéKa: Csak annyit fűznék hozzá Robert McKefír írásához, hogy igazán eldöntheté az MSZP, hogy most akkor fejlődött Salgótarján, vagy sem? Mert amikor magukat kell fényezni, akkor "fejlődött", amikor a másikat (Székynét) kell ekézni, akkor meg csőd, meg semmi fejlődés, katasztrófa tarararara... Most akkor hogy is van ez kedves MSZP?

Amúgy kétségtelenül, az Ő személyes "kistérsége" fejlődött. Azt a villát bárki megirigyelhetné. Erre a sip-sup felépített "házra" nézve jogosan titulálhatja magát a tettek emberének :-))

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr511804406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

galagonya 2010.03.02. 23:49:18

"...akarnak-e majd ilyeneket látni a jövőben."

Győzit nézhetjük ismét :)
www.stop.hu/articles/article.php?id=620908

Értem is meg nem is , hogy miért a Robit :) indítják megint. Talán egy új arccal több sikert érhetnének el, de hol az az új arc ??

Robert McKefir 2010.03.02. 23:55:37

@galagonya: nem tudom kit lehetne új arcként indítani. A Házmestery példán felbuzdulva valami fiatal MSZP-st kellene előre állítani, akinek nincs vesztenivalója és még később viheti többre is.

BéKu 2010.03.03. 00:10:38

@galagonya: Molnár Kareszt el tudnám képzelni. Szerintem már most túlszárnyalja a helyi szocik többségét, pedig még MSZP-s mértékkel nézve "kölyök".

Vagy Huszár Mátét :P (na jó, őt nem :P)

Vagy még újabb arcként Huszár úr öccsét, vagy Fekete úr fiát, akik a mostani Syma beli kampánynyitón Mesterházy mögött ücsörögtek a színpadon :D

BéKu 2010.03.03. 00:13:34

@galagonya: Róbert... Leszedette, vagy az OVI kavart. Meg akartam tudni, de egyelőre csak egy auto-üzenetet kaptam az OVI-tól, amiben leírták mikor írhatok e-mailt(!) és ajánlották a védőoltást a h1n1-ellen. Vakcina reklám az OVI auto-üzenetében!!!!!

lehetmas 2010.03.03. 21:05:36

BIZTOS SZAVAZÓK: LMP 6 % !!!

Közel háromszoros fölényben van a Fidesz a szocialistákkal szemben a biztos pártválasztók körében – derül ki a Tárki legfrissebb kutatásából. Az intézet becslése szerint április 11-én 63-65 százalékos lehet a részvétel, de ebben még nagyon sok a bizonytalansági tényező. A Fidesz-KDNP a listás szavazatok 53-55 százalékára, az MSZP 21-23 százalékra, a Jobbik 10-12 százalékra számíthat a Tárki szerint a választáson.

• Nézőpont: nem létezik az MSZP a középkorúak körében

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel

A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében ebben a hónapban 37 százalék (tavaly decemberben a Fidesz támogatottsága szintén 37 százalék, míg idén januárban 35 százalék volt ez az arány). A Magyar Szocialista Párt tábora a teljes lakosság körében a decemberi 11 százalék és a januárban mért 12 százalék után, februárban 15 százaléknyi. A pártválasztók körében 34 százalékponttal vezet a Fidesz-KDNP az MSZP előtt (decemberben 43, januárban 40 százalékpontnyi volt a különbség a FIDESZ és az MSZP között). A biztos szavazó pártválasztók közül 61 százalék a Fidesz-KDNP-t támogatja (decemberben 63 százalék, januárban 62 százalék volt ez az aránya FIDESZ esetében), míg az MSZP szavazótábora 22 százalékon áll (decemberben 19 százalék, januárban 22 százalék volt).

Bejutó helyen a Jobbik, kint az MDF

A két nagy párt mellett a harmadik parlamentbe jutó párt továbbra is a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A Tárki felmérése szerint ebben a hónapban a teljes népességen belül 7 százalék a Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatottsága (decemberben 7 százalék, januárban pedig 6 százalék volt), a pártválasztók körében az előző hónapban mért 10 százalék után februárban 11 százaléknyi, a biztos szavazó pártválasztók között szintén 11 százaléknyi (decemberben 12 százalék, januárban 11 százalék volt ez az arány). Az LMP támogatottsága a teljes lakosságon belül 4 százalék, a pártválasztók körében 6 százaléknyi, míg a biztos szavazó pártválasztók esetében 3 százaléknyi (szemben az előző hónapban mért 1 százalékkal).

Az MDF szavazói a teljes lakosságon belül 2 százalékot, a pártválasztók körében szintén 2 százalékot tesznek ki (decemberben 2 százalékon, míg januárban 4 százalékon állt). Az SZDSZ tábora a teljes felnőtt lakosság és a pártválasztók körében is 1-1 százalék (ez megegyezik a januári eredménnyel). Februári felmérésünk szerint a biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ elveszítette a januárban mért 1 százalékos támogatottságát, míg az MDF 2 százalékos táborral rendelkezik.

63-65 százalékos részvételt vár a Tárki

Egy „most vasárnapi választáson” a szavazásra jogosultak 60 százaléka venne részt biztosan, ami jelentős növekedés a decemberi és a januári 51 százalékos arányhoz képest. A ma még magukat biztosra ígérő résztvevők között is lehetnek olyanok, akik végül otthon maradnak és a jelenleg még bizonytalan pártpreferenciájúak és válaszmegtagadók egy része is elmehet szavazni, ezért érdemes az elsődleges adatokon túl pontosítani, kiegészíteni előrejelzésünket egy egyéb adatokon alapuló szakértői becslés segítségével. Ennek eredményeképpen azt várja a Tárki, hogy április 11-én részvétel mértéke 63-65 százalék között lesz. Attól függően, hogy miképpen alakul a kampány a hátralevő két hónapban, elképzelhetőnek tartják, hogy a részvétel magasabb lesz, bár kis eséllyel éri el a 2002-es, rekord magas 71 százalék körüli értéket.

Becslésük szerint 63-65 százalékos részvétel mellett a Fidesz-KDNP a listás szavazatok 53-55 százalékára, az MSZP 21-23 százalékra, a Jobbik 10-12 százalékra számíthat. Rajtuk kívül az LMP, esetleg az MDF érheti el a parlamentbe jutási küszöböt (5 százalékkal). Az egyes pártok tényleges választási szereplése azonban az eddigiekhez képest több bizonytalanságot hordoz. Számolni kell ugyanis azzal, hogy mennyire sikerül az egyes pártoknak mozgósítani a saját szavazótáborukat és azzal is, hogy milyen eredménnyel járnak az eddig nem vagy kevéssé alkalmazott kampánytechnikák (internet és a tényleges terepmunka).

A nagyon magas részvétel kedvezőtlen a Fidesznek

Ha a részvétel 65 százalék fölötti lesz, az nem a Fidesznek, hanem a politikailag mérsékelten aktív középrétegek körében az MSZP-nek és az MDF-nek, az értelmiség jelenlegi pátreferenciájukban bizonytalan részében az LMP-nek, a társadalmi peremhelyzetben élők között pedig a Jobbiknak kedvez. Az LMP sikere azon múlik, hogy tud-e kellően sok helyütt listát állítani, a Jobbiké pedig azon, hogy mennyire lesz képes a peremhelyzetben levők közvetlen mozgósítására. Az egyik legnagyobb bizonytalansági tényező az, hogy a Jobbik mennyi szavazót lesz képes elcsábítani a Fidesztől (akár úgy is, hogy listás és egyéni szavazataik megosztását éri el a Fidesz szavazóinál). A két párt szavazótábora közötti határvonalat erősen befolyásolja, hogy a bizonytalankodók között mennyire sikerül Orbán Viktornak, illetve Vona Gábornak meggyőzőnek mutatkoznia.

A biztos részvételű, de bizonytalan preferenciájú választók között még mindig maradt 7-10 százalék körüli szavazó, akiknek a szimpátiáit ma még nem lehet tudni: ez az előrejelzés számára bizonytalanságot, a pártok számára viszont lehetőséget jelent. A pártpreferenciáikat az utolsó pillanatban megfogalmazó ún. impulzív szavazók között a legnagyobb mértékben az LMP-nek és az MDF-nek van keresnivalója. Kérdés, hogy sikerül-e megtalálniuk és a kampány utolsó egy-két hetében meggyőzniük őket.

(tarki.hu)

Robert McKefir 2010.03.04. 00:20:01

@lehetmas: Jó, köszönjük a floodolást. Látom a Jobbik mellett mások is álmokat kergetnek (a statisztika a legjobban formálható tudományág ;))

galagonya 2010.03.04. 09:53:14

@lehetmas: Már kemény 3 az-az három LMP-s jelölt leadta a kopogtatót. / De lehet, hogy csak kettő?/

BéKu 2010.03.04. 13:24:17

@galagonya: 6-an adták le, azok közül a bajai képviselő (csoporttársam ex-földrajztanára) már nyilvántartásba van véve, a többi még döntésre vár.

De állítólag 10-12 jelöltnek van már meg, és kb 100-an még esélyesek összegyűjteni a cetliket.

Őszöd-Kötcse: engem érdekel, viszont azt továbbra sem tudom megérteni, hogy miért állítják párhuzamba a kettőt? Kötcséről akkor ősszel beszámolt több sajtóorgánum. Én tuti olvastam róla valahol, mert emlékeztem rá, most, amikor felkapták.

Arra is emlékszem, hogy csodálkoztam is, hogy a ballib oldal nem kapott a témán - akkor. De úgy tűnik, direkt időzítették kampányidőszakra ennek a taglalását. Lehet, hogy így akarják őszödisíteni a kötcsén elmondottakat. Pedig az egyáltalán nem volt titkos beszéd, csak akkor nem volt érdekük ezzel foglalkozni. Most van.

Ebben a beszédben amúgy nincs semmi. Szóval a "rettegést" sem értem. Nem volt semmilyen kámingáut, mint Fletónak. És a saját újságuk hozta le, még hogyha később is. Szóval nem értem az egész történetet, meg azt se, hogy miért szedik állandóan elő. Mármint ugye most volt nem rég téma ez, de már annak is vagy két-három hete.
süti beállítások módosítása