Az erő velünk van!
2009. november 03. írta: BéKu

Az erő velünk van!

Vagy legalábbis velünk lesz, hiszen biomassza erőművet építenek Salgótarjánban - jelentették be sajtótájékoztatón. A 9 milliárdos beruházást az ELMNIB Zrt. végzi, mely előreláthatólag 2012 negyedik negyedévétől üzemel majd.

Hogy mekkora dologról van szó, azt jelzi az az adat, hogy az új létesítmény a város jelenlegi hőigényének 60%-át fedezi majd. Az építkezést a hatósági engedélyek beszerzését követően, várhatóan jövőre indulhat meg.

Az erőmű áramtermelő kapacitása Kele József vezérigazgató tájékoztatása szerint eléri a 12,5 megawattot, ezzel 20 ezer háztartás, vagyis Salgótarján teljes lakosságának áramigényét el tudják látni. A létesítményt erdészeti és faipari hulladékkal, fűrészporral, faaprítékkal fűtik majd. 

Székyné Sztrémi Melinda, a nógrádi megyeszékhely polgármestere közölte: az erőmű beüzemelése után 10 százalékkal csökken a távfűtés díja. A beruházás, a beszállítókat is beleértve, száz új munkahelyet teremt a következő 20-25 évre - mondta.

***

Nem lebecsülve a létrejövő munkahelyeket, és azt a plusz 10%-ot, amennyivel olcsóbb lehet a távfűtés, szerintem sokkal nagyobb dolog az, hogy jóval kevésbé fog függeni a város a gáztól.

Attól a gáztól, ami nem megújuló energiaforrás, így valószínűleg a közeljövőben jelentősen drágulni is fog, arról már nem is beszélve, hogy igencsak fogyóban is van. Jó, nyilván nem egy-két éven belül ürülnek ki a föld gázkészletei, de a világpiaci árra már az is jelentős hatással van, hogy csökken a mennyisége, méghozzá jelentékeny mértékben.

Ez a 10% csökkenés nem egyszeri alkalom, mint a mostani díjmérséklések, hanem összességében lesz ennyivel olcsóbb Salgótarjánban a távfűtés - körülményektől függetlenül - mint olyan városokban, ahol teljes egészében a gáz adja a távfűtés alapját. Örülök.

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr611496050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horizont 2009.11.04. 19:34:55

Én meg irigykedek rátok.Jó lesz!

BéKu 2009.11.04. 21:42:49

@Horizont: Legalább egy dolog már van (Győzikét nem számítva persze :P) amiért irigykedhetnek ránk más városok/falvak lakói :-))

fetso 2009.11.10. 13:27:02

Sziasztok!

Egy laikus mindennek örül... De mi is lesz itt?
Egy újra működő kémény a jelenlegi állás szerint az acélgyár területén. Ami felemészti majd az erdészetek tűzifa készletét, és a maximumig kizsákmányolja a erdészeti vágás területek "biomasszáját". Remek!
Számok!Szóval az eredeti tervek szerint évi 105900 tonna fát fogyasztana el. Ebből kb. 85% rönkfa, 10% energia ültetvény és 5% fahulladék! Mindent 5-8cm-re aprítanának... (ez aztán a energiahatékonyság). Ennyi fa a Nógrád megye majdnem teljes területéről jön össze egy évben. Az Ipoly Erdő Rt. amely lehet az egyetlen komoly beszállító a térségben (az Egererdő mellett) évente 140000 m3 termel ki saját bevallása szerint. www.ipolyerdo.hu...p?op=category&id=001001
Ebben a teljes Cserhát, Börzsöny, Naszály, Karancs-Medves benne van.
Kérdés milyen lesz a tűzifa ára?
Ez a csoport kezdte a beruházást, vagy inkább az engedélyeztetést: www.eetek.hu/new...massza_salgotarjan.html
Az utolsó KÖTEVIFE határozat az ügyben: kdvktvf.zoldhato...index&page=hirek&id=889

fetso 2009.11.10. 13:29:55

@Horizont: Ne irigyelj! Energia éhségünknek csak mi emberek szabhatunk határt! A kérdés csak az, hogy Szibéria, vagy a helyi erdők nyögjék a terheket minden élőlényükkel...

fetso 2009.11.10. 13:32:06

@Horizont: @BéKa: "Az erő velünk van!" De az erdő nem!

BéKu 2009.11.10. 14:19:13

@fetso: Ilyen részleteket nem tudtam a beruházásról. Ha ilyen mennyiségű fát áldoznának be, annak komoly következményei lennének, de azt is látni kell, hogy ha a gáz ára ugyanennyi marad, vagy tovább emelkedik, akkor biomassza erőmű nélkül is nagy mennyiségű fát fognak felhasználni fűtésre. A kertes ház tulajdonosok nagy része már most is átállt fa-szén tüzelésű fűtőrendszerre, amikor nem volt gáz, akkor a nagyvállalatok, ipari üzemek is fával fűtöttek.

A fa megújuló energiaforrás, és amennyiben úgy vágják ki őket, hogy helyette ültetnek másikat, akkor még mindig a kisebbik rossz.

Amúgy abszolút értem az aggodalmadat. Ha pusztán csak fával fűtenek majd, és ilyen arányban, és nem ültetnek helyette új fákat, akkor az valóban nem jó döntés...

fetso 2009.11.11. 17:25:51

@BéKa: Probléma 1.: Most is fával fűt a szegényember, ami rendjén is van, de nem csinál belőle ÁRAMOT!!! Ez az erőmű pedig, azt fog a fűtési szezonon kívül teljesen! Áprilistól - októberig... Amit ráadásul az adófizetők pénzéből az állami MVM drágán zöldáramként vesz majd meg...

fetso 2009.11.11. 17:31:55

Gondold végig mi hogyan hasznosul??? Kivágjuk a fát kőolajjal, elszállítjuk kőolajjal, felaprítjuk kőolajjal, elégetjük, gőzt csinálunk belőle (hőenergia) és nem hőenergiaként használjuk javarészt, hanem turbina segítségével jókora veszteséggel villamosenergiává alakítjuk! Csak azért, mert most olyan a szabályozó környezet, hogy ezt az energiát többszörös áron veszi át az MVM, mert másképp nem érné meg. Félre értés ne essék semmi bajom azzal, ha a fát házak fűtésére használják fel, de hogy áramot belőle??? És ez haladás???...

BéKu 2009.11.11. 22:17:54

@fetso: Az érveiddel nem tudok vitatkozni, ebben valóban igazad lehet. De akkor mi ebben a ráció?

Bocs, de idő híján még nem volt időm áttanulmányozni azokat a linkeket, amiket beraktál, meg közbe nekem is van némi anyagom erről a beruházásról, de most már nagyon kíváncsivá tettél...

Ha ilyen mértékű fapusztítással járna a dolog, akkor ez valóban többet ártana, mint amennyi hasznot hoz...

fetso 2009.11.12. 16:11:49

"Az érveiddel nem tudok vitatkozni, ebben valóban igazad lehet. De akkor mi ebben a ráció? " Egyszerű a válasz: Ráció a pénz! A befektető odarakja a pénzét, ahol fial. Az izgalmasabb kérdés a miért?
Hát a zöldáram kötelező magas átvételi ára miatt ez ma biomassza esetén kicsit kevesebb, mint 25 Ft/KWh. www.eh.gov.hu/gcpdocs/200907/microsoft_word__2008_evi_kat_ertekeles_veglegesdoc_20090721132837.pdf
Itt egy link a bevezetésről is. www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=11410

fetso 2009.11.12. 16:15:27

"Bocs, de idő híján még nem volt időm áttanulmányozni azokat a linkeket, amiket beraktál, meg közbe nekem is van némi anyagom erről a beruházásról, de most már nagyon kíváncsivá tettél..."
Van egy jó index cikk is, amiből talán átlátható a biomassza őrültség, igaz ez a szalmásokról szól, de ez is az is biomassza. index.hu/gazdasag/magyar/hujber2072/

fetso 2009.11.12. 16:20:23

"Ha ilyen mértékű fapusztítással járna a dolog, akkor ez valóban többet ártana, mint amennyi hasznot hoz..."
Azt kellene talán átlátni, hogy ha minden teljesen kihasználunk (ahogy tetszik magas fokon hasznosítunk) nem tud a természet regenerálódni. Egy egyszerű példa ha minden szem magot behordunk a szántókról, akkor rendkívül hatékonyak vagyunk, de nem marad semmi kaja az ég madarainak, tehát eltűnnek onnan! Ha az utolsó gallyat is bevisszük a vágásterületről megint nagyon hatékonyak vagyunk, de kizsigereljük az erdőt...
süti beállítások módosítása