A prágás poszt
2011. január 12. írta: Robert McKefir

A prágás poszt

Novemberben két hetet töltöttem Prágában. Várost nézni azonban csak a hétvégéken tudtam, mivel hét közben más elfoglaltságom volt. Sajnos az idő gyakran volt pocsék, viszont a végére legalább leesett a hó.

Ha most valaki arról vár beszámolót, hogy milyen fántásztikus sört csapolnak az U Flekůban, vagy hány szent szobra látható a Károly hídon, akkor az szerintem menjen valami IBUSZ-os túrára, ahol mindent szépen elmondanak igényesen, giccsesen. Nem mintha én magam olyan nagy alternatív túrákat tettem volna, de szerencsére legalább láttam egy pár helyet, amerre turisták nem nagyon járkálnak.

Kezdjük a közlekedéssel: a DPP nagyon jól meg van szervezve és olcsó! Villamossal szinte bárhova el lehet jutni. 26 koronáért kapható egy felnőtt vonaljegy, ami 75 percig érvényes. Eközben korlátlanul át lehet szállni, sőt egy metróvonalat oda-vissza végig lehet utazni. A járművek tiszták és rendezettek. A földről persze nem lehet enni, meg azért vannak öreg vasak (Karosák és T3-asok) is, de alapjában véve a tömegközlekedéssel csak megelégedni lehet.

Ha az ember nyugodtan akar várost nézni, akkor érdemes nagyon korán felkelnie, mielőtt a turistahad ellepné a Károly híd-Óvárosi tér tengelyt. Ez körülbelül már kilenckor megtörténik bármelyik napon. A járdák jóformán mindenhol apró kövekből vannak kirakva, amely esős időben nem könnyíti meg a járást. Most próbálok visszaemlékezni, hogy hol jártam, sorrendiség nélkül.

***

Jártam Josefovban. Itt nem sok időt töltöttem el, csupán a Rudolfinumot láttam kívülről, valamint a régi zsidó temetőt. Ezt a helyet egy kukucskálóablakon keresztül ingyen is meg lehet tekinteni (ahogy én is tettem). Ettől a helytől nem messze van a cseh iparitörténeti múzeum valamint a Károly Egyetem jogi kara, amely a Légiós hídnál fekszik. Az egyetemről annyit, hogy karai a városban szinte mindenhol előfordulnak, így a hallgatóknak egy kicsit rohangálni kell: a bölcsészeknek még az óvárosi turistákon is át kell verekedniük magukat.

Az Óvárosi téren karácsonyi vásár volt, valamint a harmincas évekbeli ukrajnai éhínség miatti tüntetés, amelyen kis számú ukrán vett részt, de minden turistának adtak egy papírt, hogy miért is tüntetnek. Egy hibát elkövettek, csak csehül volt olvasható. Az órát csak egészkor szabad megközeleíteni. Én negyedkor értem oda, de már akkor begörcsölt nyakú japánok várták, hogy egész legyen.

Innen egész közel van gyalog is a Vencel tér, amelynek két metrómegállója van. A korábbi Lóvásártéren is lehetett kapni kürtőskalácsot, amit ott szlovák nevén, Trdelníknek hívnak, de mint ócseh süteményt állítják be, apjokfaszát. Tulajdonképpen ezzel a tettükkel két népet is megloptak: trdelníkként a kürtőskalács szlovacikum, de valójában egy székely szakácsnőnek köszönhetik ;). Valahogyan a csehek is nagyszerűen értenek ahhoz, hogy szép helyeket valami ronda épülettel elrontsanak. Brünnben már láttam példát épületszennyezésre, de itt is pár: például a Nemzeti Múzeum új épülete, amely tökéletesen ellentétben áll a régivel, csodás kontraszt, de ez ugyanúgy elmondható a Nemzeti Színházról is. Két ronda üvegépület a neoklasszicista, neoreneszánsz és szecessziós épületek között. Nájsz. A Táncoló Ház talán az egyedüli, ami nincs annyira rossz helyen. A Nemzeti Színháztól délre található a Jirásek téren: itt nem zavarja modern alakjával a városképet.

A közelben található még a Cirill és Metód görögkeleti templom, ahol annak idején Reinhard Heydrich gyilkosait megölték. Emléküket egy tábla, valamint az alatt egy golyóütötte falrész őrzi. A templom pincéjében pedig kiállítás tekinthető meg a merényletről. Az épület mögötti püspöki hivatalhoz is körülbelül a merénylet évében értek utoljára szóval ráférne már egy festés... Viszont a szemben lévő kocsmában (U Parašutistů) még mindig 25 korona a csapolt sör - ami igen olcsónak számít. Innen nincs messze a Károly tér, ahol egész erős wifi jelet lehet fogni (bár novemberben annyira nem tanácsos sokáig kint ücsörögni a parkban emiatt).

Sajnos nagyon sok helyet nem sikerült megnéznem, például a teljes Kisoldal kimaradt, valamint a fentebb említett okok miatt nem akartam hajnal ötkor átcaplatni a Károly hídon, hogy ne legyen a közelben egy turista sem. Viszont eljutottam a várba, bár idő hiányában ott sem tudtam szétnézni teljesen. A várnak hatalmas előnyei vannak: kevesebb volt a turista (nyilván, mert azért egy hegyen van, és aki nem akar gyalogolni, az csak villamossal jöhet fel), csodálatos a kilátás, de a váron belül is van mit nézni! A prágai várat nem ostromolták annyit, mint a budait, ennek is köszönheti azt, hogy bizony sokkal nagyobb, díszesebb palotái vannak; a Sándor-palota egyszerű őrbódé a Thun-Hohenstein-palota mellett! És még akkor a két Václav nem is abban lakik/lakott. A várból lehet látni szinte egész Prágát (mármint ami a Moldva másik oldalán van), a várkertet, amit még Hável idején szedtek rendbe, a Petřín hegyet az Eiffel-torony alakú kilátóval. Hogy Prágában mennyi palota épült, azt mutatja az is, hogy a német nagykövetség is abban található, ami szintén látható a várból.

Amennyiben az ember szeretne szép képeket csinálni (én szerettem volna, de nem tudok), akkor menjen el a Chotkovy Sadyba. Mielőtt megijednének, elmondom, hogy elég sok villamos áll meg ez előtt a park előtt (igen, tudom, hogy mit jelent a főnév oroszul meg csehül). Továbbá ha valaki megnézne pár régi, veterán DPP-s járművet, akkor a 18-as villamossal - ami megáll a Chotkovy Sadynál is - elég elmenni a střešovicei kocsiszínig, ahol egy közlekedési múzeumot is beépítettek a remízbe. Sajnos a kiállítás csak november 17-ig látható. Mikor mentem arra először? November 18-án...

***

Most pedig pár szót Prága kevesebbet látható részeiről. Három ilyen helyet fogok most megemlíteni. Az első Chodov. Aki busszal megy Prágába, az ezzel a negyeddel találkozik először, ha kinéz az ablakon. Igazából nem nagy durranás. Körülbelül olyan, mintha az ember Rákospalotára érkezne az M3-on. Mivel a Nemzeti Levéltárba nap, mint nap jártam, ezért közelebbről is szemrevételeztem a környéket: egyszerű panelovó az egész, semmi több. Viszont a levéltár... Sajnos kint van a prágai semmiben az egész terület - gondolom itt volt olcsóbb a telek - ezért viszont rögtön két levéltárat kap az ember, könyvtárral! Nagy ötlet volt a csehek részéről, hogy a városi és országos levéltárat egy épületkomplexumban helyezik el, a hozzá tartozó könyvtárakkal együtt. Még egy pozitívum, ami a MOL-ról nem mondható el: még a fotózás is ingyenes! Egyedül egy pár fehér kesztűt kell venni, ami 10 korona. Bármily hihetetlen, de itt is találkoztam egy ismerősömmel - volt meglepődés :D

A második ilyen rész Bílá Hora és Petřiny. Fehér-hegy és környéke egy közép-európai külváros. Sokat nem lehet róla elmondani. Kicsit lepusztult, míg az új házak rendben vannak tartva. Viszont aki a Fehér-hegyre kíváncsi, annak elárulom, hogy keressen egy szántóföldet! Ugyanis a domb - amely a csatának is helyszínt adott  -, ma egy SZÁNTÓFÖLD! Egy kis kőhalom látható rajta emlékként. Viszont van errefelé egy csodás liget, ahol lehet sétálni, sőt egy egészen új bicikliút is vezet ide. Nagy előnye a két területnek továbbá, hogy itt található a Kaufland, ahol olcsón lehet vásárolni (naná, hisz hipermarket). Szóval, aki nem akar kajára sokat költeni, annak ajánlom, hogy nézzen ki ide. A 22-es villamossal lehet erre jönni. Furcsa, de csak a vártól a végállomásig található három kolostor - kb. 4 kilométeren. Még a XVII. században épültek, amikor a Habsburgok keményen tettek azért, hogy a csehek ne protestánsok legyenek, sikerült: ma a cseh népesség nagy része ateista... Petřiny egy csendes környék: mérsékelt panelosítással. Olyan a környék, mintha valaki a 21-esen haladna át a városközpont felé Pálfalván, csak a 21-es közepére oda kell képzelni két sínpárt.

Na, és akkor az abszolút kedvenc: Libeň! Hrabal élt itt a hatvanas években (körülbelül azóta nem újítottak fel itt házakat). Ide turista nagyon ritkán jár (én sem városnézés miatt mentem :P). Tipikusan olyan helye lehet a cseh fővárosnak, ahová a belvárosi hosteleknek helyt adó bérházak lakosait kitoloncolták, akik emiatt szomorkodnak itt, a slumban. Itt láttam először Prágában csövest - Prágában is ki vannak tiltva a belvárosból, tudom, hogy nem megoldás, de azért mégiscsak jobb úgy várost nézni, hogy nincs egy darab hajléktalan vagy koldus az ember közelében. Legalább van egy kis illúzió, hogy minden rendben van. Libeň tehát egyfajta gettó a cseheknek, ahol még a villamossínek se voltak a legjobbak, és a sörök árai is nagyon olcsónak tűntek.

Az árakról. Nagyjából megegyeznek a pesti árakkal, ha az ember csapolt sört akar venni, akkor is. Mondanám, hogy járjon mindenki inkább a külvárosi kocsmákba, vendéglőkbe - mert olcsóbbak, és mert ott csehek esznek cseh ételeket -, azonban félő, hogy ott nem beszélnek angolul. Utóbbi talán nem olyan nagy probléma - az emberek segítőkészek. Bár aki tud angolul, az is borzalmas akcentussal beszéli. Talán zavarja őket az a sok magánhangzó... Inkább jobb bemenni egy Billába, Tesco Expressbe vagy egy Kauflandba - a sörök borzalmasan olcsóak. Egy példa: az üveges barna Krušovice 13 korona* üveg nélkül, üveggel 16. Magyarországon a dobozos 400 forint! Nem tudom, hogy a francba kerülhet nálunk ennyibe, de jó nagy lehet az árrés.

Modorosan hangozhat, hogy Prágát át kell élni, meg nem lehet egy nap alatt megérteni, valójában mégis valami ilyesmire kell gondolni. Nagy segítség persze, ha az ember beszél csehül, ennek a könnyebb kommunikáción kívül az is az előnye, hogy el tud igazodni olyan helyeken is, ahol kevés a turista.

***

Rakok még be ide pár képet, bár tudom, hogy Galagonya rosszul lesz a minőségük miatt ;) 

***

* 1 cseh korona nagyjából 11,5 forint

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr912539083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

galagonya 2011.01.12. 17:54:51

Felhős időben a Fuji se csinál csodát :)
Most láttam egy képen egy másik blogban egy temetőről, nem tudtam hol készülhetett a kép, neked hála viszont már tudom , hogy Prágában:)

Kevés olyan hely van ahová el szeretnék jutni egyszer, Prága az egyik ilyen.

Robert McKefir 2011.01.12. 18:05:57

@galagonya: a régi zsidó temető falán van egy ajtó - gondolom valami régi bejárat lehetett, még most is megvan, egy rácsos kukucskálóval: ilyenkor jó egy igazán nem profi fényképezőgép: kis helyen is elfér :D Később persze láttam, hogy a bejáratnál ezért a látványért hosszú sor kígyózik.
A buszút nem drága, de pár év múlva talán - ha a kormány így folytatja - újra lehet pályázni Heydrich posztjára ;)
süti beállítások módosítása