Poénpártok minek vannak?
2010. augusztus 22. írta: Robert McKefir

Poénpártok minek vannak?

Élve a minek van blog kérdéssablonjával; gondolkodott már azon el valaki, hogy pl. az MKKP ténylegesen milyen célból indult el Szegeden és Budapesten a főpolgármesterségért? Amíg Szegeden csinálták a pszeudoanarchista-címkézős hülyeségeiket aranyos underground dolognak tartottam őket, ma viszont talán a kaszinótojásos NENY, valamint Schmuck Andor ötletelése mellett talán ők a legveszélyesebbek a magyar értelemre (amúgy Schmuck Andor ezzel a hatalmas brainstormjával simán lehetne az MKKP jelöltje is).

Az ókori athéniak a politikától, közügyektől elforduló embereket - akik nem éltek a politikai jogaikkal -  egyszerűen idiotészeknek nevezték, később Rómában már az egyre gyorsuló romlás idején próbáltak valamiféle megoldást találni az emberek: elfordultak a közügyektől, és inkább a vallásnak adták magukat.

Egyszerű és sarkított az általánosítás: ha ilyen dolgok jelennek meg, ott valami nagyon büdös.

Ez a tendencia persze nem csak Magyarországon figyelhető meg. Izlandon még be is jött, de Szlovákiában is sikerült 10000 aláírást szerezni az induláshoz egy homonnai vasutasnak (tényleg, lehetne MKKP - Pali Búcsúpohara... közös rendezvényt tartani:D) . Valahogy kiveszett belőlünk az optimizmus, ha ezek a nagyon alternatív pártok megjelennek: a jövőbe vetett hit, ami még mozgatta a fél XIX. és a XX. század legelejének emberét mára teljesen kiveszett, és csak a lassú agonizálás meg az elpusztulás víziója lebeg mindenki fejében: pénzügyi válság, olajszennyezés, éhezés Afrikában, felmelegedés, fosszilis energiahordozók kimerülése: olyan hírek ezek, amelyek minden nap ott virítanak egy hírportál elején. Pedig az emberek ma sem pihennek: egyre több exobolygót fedezünk fel, (Obama szerint itt a Földön kell megoldást találni - kevesebb pénzt juttat a NASAnak, hogy egy lassan felélt bolgyóból kisajtoljunk még többet egyre kifinomultabb technikával - Hawking szerint pedig amint lehet, el kell hagyni a bolygót, és máshol élni) és talán hamarosan megértjük a saját felépítésünket.

 

Nincs tehát siker, amire odafigyelhetnénk. A közügyekben meg a politikában megy a nagyméretű sárdobálás, amelyből - amúgy teljesen érthető módon - mindenkinek elege van, de nem egy ilyen viccpárt a megoldás! Ezzel nem oldódik meg a probléma, csupán kinvetjük és elkendőzzük, azonban fel kellene figyelni a "komoly" pártoknak arra, hogy milyen tükröt tartanak eléjük az ilyen tömörülések, mert lehetne tanulni abból, amiket ígérgetnek.

Amúgy valaki tényleg szeretne ilyen városban lakni, amit az MKKP irányít? "Hö hát persze, akar a f...om dolgozni, de lesz pénz meg söööööör" - tényleg olyan jó lesz ez? Mert Budapesten kezdenének megjelenni kis csoportokban először a különféle nyugati szabadongondolkodó fiatalok, majd jönnek az anarchoszindikalista közösségeik; és a végén az egész város egy ronda Christianiává változna (tényleg, mikor dózerolják már el azt a telepet?). Nem működne gyakorlatilag semmi, ami emlékeztetne minket arra, hogy ez itt egy szervezett (vagy annak látszó), intézményesített település.

Az MKKP szavazók/tagok/szimpatizánsok remélem a győzelem után rájönnek arra, hogy működésüket ennek korrupt-lopós-hazudós rendszernek köszönhetik, ha nem lenne, akkor ők sem működhetnének. Bár az MKKP anarchiája nyilván mindenkinek szabad teret adna. Tök jó, mini 1919 Budapesten...

Ilyen esetekben örülök, hogy a magyar hajlamos a konspirációra és az állandó politizálásra, legalább nem fordulunk el annyira a közügyektől, mint mások, bár szélsőségek mindenhol megfigyelhetőek (igaz, BéKa?:P) - mégis van valami egészséges állapot. Remélem 3-4 év múlva mindenki egy "normális" pártra (sistergett a billenytűzet, mikor leírtam) fog szavazni, az MKKP pedig visszamegy gerillaplakátozni Szegedre (bár Bp-n is csinálhatnának ilyet), ahoz úgyis jobban értenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr812239013

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Schmuck parodizálja a NENYI-t 2010.08.23. 10:58:01

Az Orbán-kormány Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata után Schmuck Andor a Budapestiek Együttműködési Nyilatkozatával rukkolt elő, melyben azt írja, nem szabad hagyni, hogy a főváros egyszínű és unalmassá váljon. Schmuck szeretné, ha jelölttársai is csatlak…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BéKu 2010.08.22. 16:00:11

Én kedvelem az MKKP-t :-))

Szurkolok nekik :D

I. P. S. 2010.08.23. 18:29:01

Magyarországon nincs lehetőség arra, hogy a politikaundorodat jelezd. Máshol már feltalálták a "nem szavazok egyikre sem" karikát a szavazólapon, nálunk nem. Emiatt a többség el se megy szavazni. Az ilyen viccpártok viszont így működnek, alkalmat adnak arra, hogy azok, akiket ez az egész hidegen hagy, a középső ujjukat mutassák a politikának.

galagonya 2010.08.24. 16:23:59

@I. P. S.: Elmegyek, behúzom az x-t az "egyikresem" karikába? És???
Ha az emberek 51 %-a az "egyikresem"-re szavaz, történne is bármi? Feloszlatnák a többi pártot, új választást írnának ki? Kisorsolnánk, a választhatóságra jogosultak közül, hogy kik legyenek a képviselők?

//Olvastam valahol -természtesen fantazmagória, talán Asimov írta egyik novellájában?- egy módot ami nekem tetszene : Valamilyen algoritmus -iskola, életkor, családi állapot stb stb- alapján kisorsolnak egy állampolgár, aki egyedül eldönti, hogy Á vagy B. És ezt a többség mind elfogadja.//

I. P. S. 2010.08.25. 21:50:28

@galagonya: Közvetlenül ennek nincsen jogi jelentősége, ha az "egyikre sem" szavazókat nem-szavazóknak számítják. Ha viszont úgy veszik, hogy ők is szavazók, akik újraszavazást kértek, akkor ezzel az 51%-kal abszolút többséggel megszavazták, hogy új választásokat írjanak ki.

Még nagyobb jelentősége az, hogy ez az 51%-os eredmény felbiztatja a pártok ellenzékét, hiszen nyilvánvalóan azt jelenti, hogy 1. amit most csinálunk, az nem jó (tehát a pártok vezetőit is arra ösztönzi, hogy meghallgassa az eddig elnyomott ötleteket), 2. van igény egy másfajta politizálásra (azaz érdemes kilépni és új párttal kísérletezni). Mindez, ha így van, ma ilyen formában nem derül ki. Viszont idén más formában kiderült: az LMP és az Jobbik hatalmas eredményt ért el, mert ők voltak az egyetlen életképesnek tűnő alternatívák. Lehet, ha már tíz éve van ilyen "egyikre sem" lehetőség, akkor már tíz éve megalakult volna az LMP meg a Jobbik, és az is lehet, hogy most nem értek volna el ekkora eredményt.

Szóval szerintem van értelme ennek a szavazási lehetőségnek.
süti beállítások módosítása