Politikai elemzés Salgótarjánról (is)
2010. július 11. írta: BéKu

Politikai elemzés Salgótarjánról (is)

Nem tudom találkozott-e már valaki ezzel:

A Republikon Intézet készített egy mandátumbecslést arra vonatkozóan, hogy hogyan befolyásolja majd az új önkormányzati választási törvény a képviselői helyek eloszlását. Öt különböző várost vettek górcső alá, ezek között volt Salgótarján is.

Az elemzésnek "A győztes mindent visz" - roppant kreatív - címet adták. Ez egyébként tényleg jól kifejezi az új rendszer lényegét: visszaszorították a kompenzációs lista jelentőségét, és az egész elment egy ilyen többségi, az egyéni madátumokat felértékelő irányba. Ami szerintem egyébként nem igazán jó. Erről egyébként már korábban, még a törvény elfogadása előtt kifejtettem a véleményemet.

Na de vissza a republikonos cuccra. Szóval ez a 2006-os önkormányzati választási eredményekből kalkulál az új rendszerrel. Számolja a mandátumokat is, meg a mandátum arányokat is. Szóval ha 2006-ban ilyen rendszer lett volna, akkor így oszlanának meg a helyek: Fidesz: 7+polgármester=8, MSZP: 6, SZDSZ: 1. (most Fidesz: 11+1, MSZP: 10, MDF: 1, SZDSZ: 1)

Érdemben tehát alig változna a közgyűlési arány, annyi lenne a különbség, hogy nem lenne bent Eötvös Mihály, ellenben az a mandátum a Fideszhez kerülne. Nyilván mivel kevesebb képviselő ücsöröghet majd a patkóban, ezért egy-egy mandátum, és egy-egy mandátumnyi különbség is felértékelődik majd. De például az SZDSZ az új rendszerben felértékelődne, és a közgyűlési mandátum aránya majdnem fedi a rá adott voksok arányát...

Ettől függetlenül az új (Salgótarján vonatkozásában) 10+4+1-es rendszert továbbra sem tartom szerencsésnek. De most már ez van. És valószínűleg a győztes tényleg mindent visz majd.

Saját mandátum becslés: Szvsz, ha

maradnak a jelenlegi erőviszonyok, akkor kétség sem fér hozzá, hogy Székyné marad a polgármester. Az is biztosnak látszik, hogy a Fidesz elviszi mind a 10 körzetet. Bár nyilván ez függ majd a VK-határoktól is nagyban. Adott esetben a Belvárost, vagy a Vásárteret behúzhatja az MSZP, és akkor ez bekavarhat - pláne ha csak a Jobbik marad alternatívának a két "nagy" párttal szemben.

Szóval ha a Fidesz minden körzetet megnyer + Székyné is győz, akkor 11 mandátuma lesz a Fidesznek. A négy kompenzációs mandátum az MSZP és a Jobbik között oszlik majd meg. Az OGY választásokból kiindulva ez 2-2 jobbikos és MSZP-s képviselőt jelent. Nem sok vizet zavarnak majd, ez tisztán látszik...

A nagykérdés az, hogy az MSZP tud-e nyerni egyéni körzetet. Ha igen, akkor lehet 3-4 mandátuma is. Sokkal több nem igazán.

A Jobbik két mandátuma biztosnak látszik, egyénit nyilván nem nyernek, viszont a 15-20% körüli eredmény sanszos, ami meg kb. ennyit érhet.

Zárójelbe: ha a kormány, és a fideszes parlamenti többség olyan döntéseket hoz, amelyek népszerűségvesztéssel járhatnak, akkor nyilván ez az egész borulhat, és ez az új rendszer könnyen visszaüthet annak törvénybe iktatójára...(nem biztos, hogy most, lehet hogy nem is négy év múlva, hanem hosszútávon) Na de erről majd máskor, nyilván lesz majd rá alkalom bőven.

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr72145071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

galagonya 2010.07.11. 22:05:39

Egypártrendszer :(
Rákosinak 4 év kellett hozzá, Kádárnak 4 nap. Ja, bocs! Azok diktatúrák voltak!

BéKu 2010.07.11. 22:17:47

@galagonya: Nem diktatúra ez.

Csak éppen a kopogtató-rendszerrel, meg a kompenzációs lista jelentőségének nagymértékű csökkentésével nehezen jelenik meg az alternatíva.

De minden a szavazókon múlik.

Viszont az a baj, hogy ha nem a Fidesz lesz a "többség", hanem adott esetben az MSZP, vagy ne adj Isten a Jobbik, akkor is ugyanúgy aránytalan lesz a rendszer... És akkor meg a Fidesz szív majd.

Vajon ők ebbe belegondoltak már? Mármint eljátszottak azzal a gondolattal, hogy mi van, ha változik a szavazók pártszimpátiája? Vagy abból indultak ki, hogy most népszerűek, akkor mindig azok lesznek?

Szvsz önkormányzati választásnál ennyire felértékeli az egyéni körzeteket baromság. Országosan még csak-csak elfogadható, bár ott sem teljesen. De helyi szinten nincs jelentősége. Ha rajtam múlik, el is törlöm, vagy legalábbis jelentősen lecsökkentem és a kompenzációs listát növelem, mert az lenne az arányos.

BéKu 2010.07.11. 22:28:57

@BéKa: De nem rajtam múlik... Ez már sajnos eldőlt.

Mondjuk amit a kopogtatókkal csináltak, az kabaré. Növelték a begyűjtendő kc-számot, és lecsökkentették 15 napra a gyűjtési időt...

Nekem kezdetektől nem tetszik ez a törvény, de nyilván az én véleményem senkit sem érdekel.

Úgyis lehet többség, hogy megadjuk a lehetőséget a másképpen gondolkodó szervezeteknek, pártoknak. Akkor is, ha nem 15-20%, vagy több százalékot érnek el, hanem mondjuk 5-10%-ot...

Csak ilyen körülmények között az ilyen tömörüléseknek még elindulniuk sincs esélyük.

Jó, nyilván a Fidesz is volt kicsi, meg az MSZP, sőt az SZDSZ-MDF is nagy. De pont ez lehetne az intő példa a Fidesznek. Talán.

Amúgy azért nem hívom ezt diktatúrának, mert pl. Angliában is többségi rendszer van, és ettől az még nem lesz diktatúra, csak éppen aránytalan.

galagonya 2010.07.12. 21:07:51

Angliában nem volt 40 év "demokrácia" :)
A Fidesznek nem kell félni, ha olyan nagyon szarul állnak majd a következő OGY választás előtt, gyorsan visszaváltoztatják a törvényt, hogy nekik kedvezzen. Lásd:index.hu/belfold/2010/07/12/fideszes_javaslat_zarna_ki_a_fideszes_polgarmester_ujraindulasat/

BéKu 2010.07.12. 22:35:53

@galagonya: Igen, én is pontosan így látom. De majd eldől :-))

Ami Borkait illeti - az meg LOL :D

Nem az első majdnem öngól volt ez a nagy törvényalkotási kapokdás során :-))

Kettős Mércét olvass! (magyarinfo.blog.hu)

BéKu 2010.07.13. 08:37:38

@galagonya: Azt gondolom, hogy a Borkais téma neccesebb.

A Járaira vonatkozó téma magyarázható. Hiszen abban tényleg van ráció, hogy az új pénzügyi vállalkozásokat ne szivassuk.

Ha úgy tetszik, és jó indulatúak vagyunk, akkor vehetjük véletlennek is, hogy Járainak is van egy ilyen fiatal vállalkozása... :)

Plusz a takarékszövetkezetekre meg a postára is vonatkozik ez, tehát ez magyarázható.

A Borkais kevésbé. Sőt, az egyáltalán nem :)
süti beállítások módosítása