Pirospont az Nportnak az Agócs József interjúért
2010. június 26. írta: BéKu

Pirospont az Nportnak az Agócs József interjúért

Nem szoktam dícsérni a Nógrád Megyei Hírlapot, és az Nportot, de most megteszem: Régen sikerült ennyire aktuális, komoly és mindenekelőtt ÉRDEKES témához nyúlniuk, mint most. A szlovákiai választások okán megkeresték ugyanis Fülek polgármesterét, Agócs Józsefet, aki egyébiránt a HÍD-Most színeiben politizál, és készítettek vele egy interjút a választásokról, meg erről az egész HÍD vs MKP helyzetről, a kettős állampolgárságról stb... Nem tudom, kinek a buksijából pattant ki az ötlet, hogy kellene egy ilyet csinálni, de jár érte a gratuláció mindenképpen. Íme:

 

"Akkor most Híd, vagy Most?

Választás után Agócs József: „Magyar, jobbközép, a választóinknak megfelelni kívánó párt vagyunk”


Mint ismeretes: a közelmúltban tartott szlovákiai parlamenti választás földrengésszerű változásokat okozott. Robert Fico és pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) ugyan nyert, de nem akkora különbséggel, hogy újra kormányt tudjon alakítani. Így őt minden bizonnyal Iveta Radičova követheti a miniszterelnöki székben, négy jobboldali párt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió, a Kereszténydemokrata Mozgalom, a Szabadság és Szolidaritás, valamint a Híd támogatásával.

Az alig egy éve alapított, Bugár Béla vezette Híd több mint nyolc százalékos eredményének köszönhetően tizennégy képviselőt – hét magyar és hét szlovák nemzetiségűt – küldhet az országgyűlésbe. Eközben a szlovákiai magyarság képviseletének eddigi zászlóshajója, a Magyar Koalíció Pártja Csáky Pál vezetésével parlamenten kívüli tényezővé vált.

– Ön több mint tíz év elteltével lépett ki a közelmúltban a Magyar Koalíció Pártjából, s döntött úgy, hogy inkább az újonnan alapított Híd-Most politikai párt sikeréért dolgozik tovább. Miért?

– Fel kell tennünk magunknak a kérdést: a fiatalok, a felnövekvő gyermekek érdekében, vagy elhunyt elődeink sérelmeitől vezérelve akarunk-e politizálni? A Magyar Koalíció Pártja ez utóbbi mellett döntött, s az általa képviselt arrogáns stílus, a szlovákok állandó támadása gyakorlatilag elszigetelt, hátrányos helyzetbe sodort minket, szlovákiai magyarokat. Fülek polgármestereként én nagyon jól tudom, mi volt itt abban a nyolc évben, amíg a magyarok kormányon voltak, Bugár Béla vezetésével, és mi volt az elmúlt négy esztendőben. Alig érkezett kormányzati támogatás a déli megyékbe. Tudomásul kell venni, hogy mi Szlovákia állampolgárai vagyunk, tőle kell kérnünk a megélhetéshez szükséges forrásokat, nem pedig Magyarországtól. Tudni kell mozogni a politikában, nem szabad fejjel menni a falnak, egyedül az előrelátó gondolkodásnak lehet haszna.

– Vannak, akiknek nem egyértelmű: magyar párt-e egyáltalán a Híd?

– Kétszázötezer magyar ember szavazott rá, akkor miért ne lenne magyar? A bizonytalanság annak „köszönhető”, hogy Szlovákiában megpróbáltak besározni, árulónak bélyegezni bennünket, Magyarországon pedig gyakorlatilag el voltunk titkolva. Éppen ezért örülök, hogy a Nógrád Megyei Hírlap – az ottani médiumok közül gyakorlatilag egyedüliként – egyfajta hídként szolgál számunkra, hogy az anyaország is megismerhessen bennünket. Szóval a Híd egy szlovák támogatással létrejött, jobbközép magyar párt. Programunkban ugyanúgy jelen vannak a keresztény értékek, mint a nemzeti vonal és a szlovákokkal való megegyezés. Vagyis mindaz, amit az itt élők, s a fejlődés érdekében ésszerűnek tartunk. Igazunkat bizonyítja, hogy kettőt leszámítva az összes magyarlakta városban a Híd nyert az MKP-val szemben. Füleken például mi 37,28 százalékot szereztünk, ők pedig 27,42-t, de a falvakban is hasonló volt a helyzet. Mi győztünk az olyan, MKP-bástyának számító választókerületekben is, mint Dunaszerdahely, Komárom és Galánta. Ennél is többet mond azonban, hogy olyan, abszolút szlovák településeken is sikerült szavazatokat szereznünk, mint Zsolna és Gyetva, ahol korábban magyar pártnak egyáltalán nem volt keresnivalója.

– Mi volt a Híd sikerének titka?

– Az MKP által tanúsított arrogancia is a malmunkra hajtotta a vizet, a győzelmünk alapvető oka mégis egyértelműen a programunk, amelyben megfogalmazódott az együttműködés, a nyitottság, a tisztesség és a felelősség magyarok és szlovákok, valamint a többi nemzeti kisebbség között. Mindez a kölcsönös bizalom, tolerancia és összefogás jegyében. Fontos célunk az egyenlő fejlődés feltételeinek biztosítása egész Szlovákia számára, felzárkózási programok megvalósítása a leszakadó déli és keleti régiókban. Leszögeztük ugyanakkor, függetlenül nemzeti hovatartozásuktól a Szlovák Köztársaság állampolgárainak államalkotó szerepét is. A Híd nem csupán a magyarok, de az itt élő összes kisebbség, ruszinok, cigányok, németek érdekeit is képviselni akarja. Robert Fico egyik kedvenc mondása volt, hogy állandóan csak a magyarok háborognak, más kisebbség nem. Holott a többiek is elégedetlenkedtek, csak nekik nem hallatszott a hangjuk.

– A Híd minden bizonnyal kormányzati szerepkörbe kerül. Más megvilágításba kerülhetnek ezzel bizonyos nagypolitikai kérdések, mondjuk a szlovák nyelvtörvény?

– Ami a szlovák nyelvtörvényt illeti, az pusztán kampányfogás volt a nacionalista, soviniszta Fico-kabinet részéről. Én elolvasni sem voltam hajlandó, noha polgármesteri hivatásomnál fogva kötelességem lenne a jogszabályok ismerete. Fontos azonban, hogy az új kormány az első lépések között eltörölje a büntetésekre vonatkozó passzusokat, még akkor is, ha tudom, azok pusztán a megfélemlítést szolgálták. Ám egy demokráciában ez is elfogadhatatlan.

– Mi a helyzet a magyar kormány által elfogadott kettős állampolgársággal?

– A szlovákiai magyarság szempontjából szerencsésebb lett volna, ha a magyar fél megvárja ezzel, amíg lezajlik a választás a Szlovák Köztársaságban. Akkor talán a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt nem szerzi meg azt a kilencszáz szavazatot, amellyel ismét bejutott a parlamentbe. A kettős állampolgárságtól ugyanis félnek a szlovákok, mert attól tartanak, annak felvételével az itt élő félmilliós magyar kisebbség magyar állampolgárként kéri majd a Felvidék visszacsatolását Magyarországhoz. Mindenkit emlékeztetnék azonban arra, hogy annak idején a magyar igazolványt is csak a jogosultak huszonöt százaléka váltotta ki, zömmel azok, akiknek valamilyen anyagi előnyük származott belőle, mondjuk utazási kedvezmény a főiskolások és a nyugdíjasok esetén. Nekem például nem volt magyar igazolványom. Meglátásom szerint a kettős állampolgárságról akkor kell majd beszélni, ha a két kormány összeül és egyeztet erről a kérdésről, kétoldalúan meghatározva, hogy miről is szól ez a fogalom.

– Füleket hogyan érinti, hogy új kormánya lesz Szlovákiának?

– Sok téren hátrányos helyzetben éljük az életünket mi, szlovákiai magyarok. Az alakuló jobboldali kormány programjában azonban minden bizonnyal szerepelni fog többek között a déli, R7-es gyorsforgalmi út megépítése is, amely befektetőket, s általuk új munkahelyeket hozhat Füleknek és környékének. Minden önkormányzatot, így városunkat is rendkívül rosszul érinti a Fico-kormány által a takarékosság jegyében meghirdetett közel nyolcvanöt százalékos állami forráscsökkentés. Mi ezt nem tudnánk kigazdálkodni, csak ha a négyszázharminc alkalmazottunk több mint a felét elküldenénk, lekapcsolnánk a közvilágítást és így tovább. Ez persze a teljes összeomlással lenne egyenlő. Bőven lesz tehát tennivaló az elkövetkezendőkben.

– Mi lesz a jövőben a szlovákiai magyarság képviseletével? Marad a megosztottság a Híd és az MKP mentén, vagy létrejöhet valamiféle egyezség? Különös tekintettel arra, hogy e két magyar párt együttesen Szlovákiában eddig soha nem látott nagyságú, 13 százalékos támogatottságot ért el a választáson.

– Biztos vagyok benne, hogy a Csáky Pál-féle MKP-val karöltve nem lettünk volna képesek ekkora támogatottságot szerezni, ez ugyanis elriasztotta volna a szlovák választókat. Vagyis nem lett volna meg a 13 százalék. Mindenesetre a Híd megalapítása óta azt hirdette, s továbbra is fenntartja, hogy hajlandó együttműködni egy minden tekintetben megújult MKP-vel. E két párt közösen tudná igazán ellátni a magyar érdekképviseletet."

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap/Nport

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr182111078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

galagonya 2010.06.26. 12:36:03

Egy nemzetárulóval készített interjúnak miért kell örülni?? ;)

"A mököpö vereségi szerintem nem főként a hidasok elleni negatív kampány és kisebb együttműködési készségük következménye, ahogy magyarázzák még inkább megalkuvásra készen, hanem a viszonylag magas, majd 6o %-os országos választási részvételnek, a Híd nyitottságának és rámenős kampányának és mindenekelőtt a fölvidéki magyarság előrehaladott asszimilációjának köszönhető. A beolvadás - beolvasztás ezentúl még gyorsabban folytatódik majd, mégha nem is annyira erőszakosan, mint a magyargyűlölők alatt. Örvendjünk! Lehet dörgölőzni."
sztandit.blogspot.com/2010/06/apolono.html

BéKu 2010.06.26. 13:39:43

@galagonya: Teljesen mindegy, hogy adott esetben valaki szimpatizál a HÍD-dal, vagy sem, illetve hogyan viszonyul az MKP-hoz, vagy ehhez az egész határon túli magyar kérdéshez. Nyilván ezek szubjektív dolgok.

Én elsősorban annak örültem most, hogy végre egy aktuális és érdekes témához nyúltak hozzá, ami üdvözlendő.

galagonya 2010.06.26. 21:19:18

Hát igen, végül is azt nem kérdezhették meg a PM asszonytól, hogy gondolja elég nagy a segge két lóhoz? Vagy majd az áldoktor pótolja őt? De akkor meg kiderül, hogy pótolható, ha viszont pótolható, akkor miért kell még is?

BéKu 2010.06.26. 22:06:13

@galagonya: 2002 és 2006 között is egyszerre volt PM meg képviselő Puszta úr.

Ne izélj már galagonya, itt örülök, hogy végre normális újságként működik a Nógrád/Nport, erre ahelyett, hogy velem örülnél, jössz ezzel :)

galagonya 2010.06.28. 07:54:18

@BéKa: Meg is látszott/látszik a városon :(

BéKu 2010.06.28. 22:37:18

Alapvetően én sem tartom előnyösnek, ha - elsősorban vidékiek esetében - ugyanaz a polgármester, mint a képviselő.

Borzasztó megterhelő, és nagyon nehéz mindkét szerepben száz százalékot nyújtani. Arról már nem is beszélve, hogy mennyi energiát és időt vesz el...

Hosszútávon dől el, mennyire jó ötlet egyszerre a kettőt csinálni.

galagonya 2010.06.29. 19:27:03

MÁS
Tegnap! bedobták a "Városunk" májusi számát a postaládánkba. Utolsó oldalon Tóparty reklám /jún. 18-20/:)
A cikkek fele mind júniusi eseményekről szól. Sikerült megint nagyot alakítani.
Összefogás Napi megemlékezés a Kálvárián PM asszonyi beszéd: "Generációk nőttek fel úgy Salgótarjánban, hogy nem is sejtették: Salgótarjánnak keresztény polgári gyökerei vannak..."
90 év kellett, hogy a bányászok, kohászok polgárokká legyenek, igaz addigra már egyet se találni a városban.

"...az újonan alakult cserkészcsapat megtisztította a Kálváriát... 2001 óta ILLEGALITÁSBAN gyűltek össze a jóérzéső salgótarjániak...2003-ban, a Kálvária 60. évfordulóján pedig emlékművet állított..."
2001-ben max a komunisták gyűlhettek össze az illegalitásban, akkor ugyanis OV kormányzott.

Másik cikk:
"Mi munkát vállaltunk, nem pénzszerzőhelyek kiépítését! Az önmérséklet jele, nem arról szól ma az élet, hogy bútorokat, autókat, telefonokat szerezzünk be!"
Igaz ezt PM-ként megcsinálta 4 évvel ezelőtt :)
de legyen egy kis pozitívum is :)
A PM asszony is nehezményezi, hogy csökkentik a helyijáratok számt, DE 317 milláért GPS lesz a buszokban.

BéKu 2010.06.29. 23:15:50

@galagonya: A Városunk mindig utólag jön ki, mintegy összefoglalóként. És nyilván addig kerülnek bele írások, ameddig nyomdában nem megy az adott szám.

A Tóparty-n is osztogatták amúgy, én ott találkoztam vele először.

* 2001-ben ugyan Orbán uralkodott, de Salgótarjánt a szocik vezették!

** Más volt a helyzet négy éve. Amúgy meg milyen bútor? :-O Azt, hogy az autót lecserélték, az teljességgel érthető. Elég idős volt már az előző kocsi.

*** Nevetséges szerintem is, hogy bár nem lehet fenntartani a közösségi közlekedést a jelenlegi szinten, de pályázatot csak arra írnak ki, hogy ilyen "űr" technológiával szereljék fel a buszokat, meg a megállókat.
süti beállítások módosítása