Mit akar az alpolgármester?
2009. október 18. írta: BéKu

Mit akar az alpolgármester?

Pénteken eljuttatott az MTI-hez egy közleményt az MDF Nógrád megyei választmánya, melyben az autóbusz közlekedésre vonatkozó kedvezményeket nyirbálná meg a párt.

Az MDF megyei elnöke, Eötvös Mihály által jegyzett közleményben egészen konkrétan az szerepelt, hogy a "normális Magyarország" pártja támogatna egy olyan kezdeményezést, hogy ott, ahol működik vasúti forgalom, az utazási kedvezményeket csak vasútra lehessen igénybe venni.

Eztuán előadta azokat az egyébként nyilvánvaló érveket, hogy a sihuhú energiatakarékosabb és környezetkímélőbb, éppen ezért előnyben részesítik a közúti közlekedéssel szemben. Ez egyébként így is van, de.

Valóban ösztönözni kell az embereket arra, hogy a vonatot válasszák a buszokkal szemben, de ennek a megfelelő "propaganda" lehet csak az útja, esetleg plusz kedvezmények beiktatása a vasutat előnyben részesítők számára. Az semmi képpen sem megfelelő elv, hogy ahol van busz is, meg vonat is, ott gyakorlatilag rákényszerítsük az utast a vasútra, mert arra van kedvezmény, a buszra meg nincs, ami úgy nyilván drágábbá válna. Nyilván ez a 100%-os jegyekre nem érvényes, hiszen ők itt is, ott is kifizetik a teljes árat.

A közlemény emellett megfogalmazza azt is, hogy az MDF elfogadja és támogatja a forgalom leállításáról szóló döntéseket abban az esetben, ha a forgalomszámlálás, és a költségelemzés rendkívüli gazdaságtalanságot állapít meg egyes mellékvonalakon. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy ne történjen olyan műszaki intézkedés, amely lehetetlenné tenné a vonalak későbbi visszaállítását.

Ez az utolsó mondat dicséretes, ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy a MÁV is megmondta, hogy a vasútkarbantartás nem kevés költség, amit a bezárt vonalakon is végezniük kell, így szinte alig spórolnak a vonalbezárásokkal. Ha viszont nem felügyelik, és nem tartják karban, akkor könnyen fémtolvajok áldozatásul eshetnek a vasúti sínek, mint ahogy ez már nem egyszer előfordult.

Amúgy hogy mennyire nem számít a gazdaságossági elv, ebben a posztban található Indexes videón is jól látható.

***

Eötvös Mihály ezen gondolatait mint pártpolitikus foglalta össze egy közleményben, szóval itt most az MDF-es politikust kell benne látni, és nem a városvezetőt... ;-))
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr441458446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

galagonya 2009.10.19. 11:02:49

Az ilyen embernek naponta kellene Pestre vonatoznia. Kíváncsi lennék, mit mondana egy hét után.

BéKu 2009.10.19. 11:38:01

@galagonya: Szerintem ő nem vonatozik :-))
süti beállítások módosítása