Mi folyik a közmédiában?
2011. december 10. írta: BéKu

Mi folyik a közmédiában?

Egészen elképesztő állapotok lehetnek a közmédiumoknál, legalábbis ez derül ki a poszt végén található videóriportból. Kirúgott köztévések meséltek - ahogy egyikük fogalmazott - a mára már a komédia szintjére eljutott elvárásokról, kézi vezérlésről, megfélemlítésről a NOL TV-nek.

retus.JPGA videó apropóját valószínűleg a héten kirobbant Lomnici-botrány adta, amellyel a lenti videóriport is foglalkozik néhány percben. A sztori röviden: az Index kedden írt arról, hogy az MTV és a DUNA TV szombat esti híradójában egy anyagban kiretusálták Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét. Majd mindezt tetőzve az MTV videótárába nem az adásban lement anyagot, hanem azt meghamisítva, a kitakarás nélküli verziót tették fel. Ez abból derül ki, hogy ezen nem szerepelnek a televíziók logói. Egyes információk szerint ráadásul később a botrányos anyagot megpróbálták eltüntetni is.

Az egész történet felháborító, de még inkább az, hogy bár nyomósan feltételezhető, hogy nem maguktól, hanem felsőbb utasításra retusálták ki a volt főbírót, mégsem a valódi bűnös(öke)t vonták felelősségre, hanem a szerencsétlen riportert, szerkesztőt és a vágót, de még csak nem is azt, aki a kitakarást rátette az anyagra. Nagy Navarro Balázs, köztévés szakszervezeti vezető egyébként elmondta, nem is volt valódi vizsgálat az ügyben. Már az előtt kikiáltották a bűnbakokat, sőt, a figyelmeztetésükről szóló hírt is előbb tették közzé, minthogy érdemben meghallgatták volna őket.

Egyébként a Lomnici-ügy mögött a különböző értesülések szerint nem politikai okok, hanem egy személyes bosszú áll, ami miatt az ex-főbíró egy ideje már tiltólistás a híradókat készítő MTI Hírcentrumban. Viszont nem elszigetelt jelenségről van szó. A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete szerint más esetekben is működik a kézi vezérlés, rendre előírják minek és milyen formában kell megjelennie a közmédiumokban. A dolgozók pedig nem mernek szólni, mert féltik az állásukat. A szakszervezet ezért több beadványt is tett a médiahatóságnak a közmédiás állapotok miatt. Kíváncsian várom, hogy lesz-e bármilyen érdemi következménye.

Minden esetre egyes vágók és riporterek másfajta ellenállásba kezdtek: szolidaritásból a jövőben nem engedik, hogy nevük megjelenjen az elkészült anyagokon, vagyis nem adják a nevüket ahhoz, ami a közmédiában folyik.

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr493452778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása