Mivel lehetne "szekszivé" tenni Tarjánt?
2010. november 13. írta: Robert McKefir

Mivel lehetne "szekszivé" tenni Tarjánt?

Nem kergültem meg, hogy "A MINISZTERELNÖK" szavait használom, aki ilyen tulajdonságokkal látná el a jelenleg önmagával is meghasonlott váltópártot. Nem fogok 50 millió pontos programot adni, csak egy ötletet.

Legegyszerűbb válasz a kérdésre természetesen az, hogy semmivel. Persze ez nem mutatna előre, ettől egyáltalán nem lesz jobb senkinek. Legalább a megyeszékhelynek van egy kosárcsapata, amely innen a távolból úgy tűnik, hogy ebben az évben a pofozógép szerepét tölti be az NB1-ben (van pénz vagy nincs vagy nem kapnak; erről majd ír BéKa). Nem hiszem, hogy mindenki Tarjánban kosárszurkoló lett volna, de legalább most valami összetartja a tarjániakat, maga a CSAPAT - már csak a remény újbóli kihúnyása miatt is kár lenne a SKSE eltűnéséért.

Most pedig jöjjön az, amit mondani szeretnék. Nyírbátor, Salgótarján, Várpalota. Egy szegedi számára ez a három város semmit sem mond. Na jó, Tarjánról azért sajnos eszébe jut a roma rapper Gáspár Győző. A másik kettőről meg esetleg az hogy Nyírbátorról származtak a Báthoryak, vagy esetleg az, hogy Várpalotán régen volt egy jó kézicsapat.

Nyírbátor és Várpalota valóban körülbelül ennyi. Lenne. Azonban az egyik településen az AzFesztet, a másikon a Pannónia Fesztivált rendezik meg évente. Utóbbi nyárnyitó fesztiválként hirdeti magát, míg az előbbi mindenféle isteni metálzenekarokat léptet fel, na jó azért ilyen alter-szarságok is néha beficcennek. És mégvalami. Nyírbátor is eléggé eldugott helyen van, akárcsak Tarján.

Volt annak idején a Woodrock-Weekend, amely sajnos csak két nyarat élt meg. Ennek a folytatása a kisszerű, kicsit sárga, kicsit mienk Éter Fesztivál, ami azért valjuk be, nem az igazi. A WW a pocsék szervezéséről lett sajnos ismert: pedig egyáltalán nem jöttek rossz együttesek, a Gyurtyános pedig egész szép környék egy ilyen rendezvényhez.

Nyilván egy könnyűzenei fesztivál rendezése nem kis pénz, nem kis idő a szponzorok, zenekarok felhajtása sem. De talán lehetne rendezni Tarjánban is valami 2-5 napos valamit. Sok egyéb látnivalóval sajnos a város nem nagyon tud szolgálni (nem hiszem, hogy másnaposan valaki elmenne a Salgói várba), ellenben  - persze rontva az ott fogyasztást - az olcsó sör, és egyéb alkoholos üdítők vonzanák az estére "jó hangulatra" vágyó fesztivállátogatókat. Így talán lehetne értelmet adni a Völgyváros névnek, aminek jelenleg semmilyen pozitívumát nem látom, még ha jól is hangzik (lassan vissza kellene állni a Kenyeretlen-Tarján elnevezésre, sokkal találóbb).

Na jó, persze a tehetségutatót meg lehet tartani továbbra is. Ez fontos, de a frissen felfedezetteknek kellene lehetőséget adni a fellépésre, ami azért még megvan, de őszintén szólva a Józsiban hát, nem ugyanaz egy koncert, mint a Kakukkban vagy a Stécében volt.

Nem hiszem, hogy most valaki a városvezetésből, vagy a váltópárt helyi szervezetéből olvasná ezt a bejegyzést. De ha mégis, fontolják meg ezt a lehetőséget, jelenleg talán ez lenne a legegyszerűbb, hogy Tarjánról ne csak Győző (még okosabbaknak Anettka) jusson a fiatalok eszébe, hanem egy város, ahol van egy jó fesztivál, és még a sör is olcsó.

Az esemény legnevesebb fellépői pedig ők is lehetnének, akár :D

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr22447014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

galagonya 2010.11.13. 23:00:31

Háát először is Tarján nincs eldugott helyen :) Pl. Eger majd 20 kilométerrel messzebb van Pesttől :)
Viszont szerinted hány ember jön el egy ilyen fesztiválra?? (ha már eljön akkor biztos hány)Már olyan, aki itt is aludna. Szerinted hány embernek lehet ágyat biztosítani tarjáni szálláshelyeken? Legyen a könnyebbik megoldás: kemping. Szerinted hány férőhelyes a tarjáni? Igaz a szigeten sincs igazi kemping. Igy pl. a Dolinkát lehetne kihasználni a SeSe pályával, ott az erdő közepén max a baglyokat zavarná a zene-bona :)

Robert McKefir 2010.11.13. 23:56:44

@galagonya: Lehet, hogy Eger messzebb van Bp-től, ergo eldugottabb, de mégis több turista látogatja :D
Ha Várpalotán és Nyírbátoron meg tudják oldani, akkor egy "nem eldugott" megyeszékhelyen miért lennének szállásproblémák?
Szerintem lennének vendégek, csak igazából meg kellene találni egy le nem fedett könnyűzenei sávot, akiknek lehetne fesztivált csinálni.

julchew 2010.11.14. 12:23:48

Tévedsz, olvassák. :)
Vitatkoznék azzal, hogy nincs Salgótarjánban (és vonzáskörében) látnivaló. Ez hatalmas tévedés! Van. Rengeteg! Az ország egyik legszebb és legkülönlegesebb környezetében fekvő települése vagyunk, tele látnivalóval!
Ha úgy fogalmazol, hogy ún. "attrakciók" nincsenek, az tény. Az nincs. De majd lesz, azt ígérték...
A fesztiválozással kapcsolatban: ez mindig jó ötlet. Ötlet. De kérdezem én: mi értelme tengerbe vizet önteni?
Ha fesztiválról beszélünk, talán a Dixieland Fesztivált nem kellett volna hagyni elhalni, meghalni. A 90-es évek közepének-végének legnívósabb és leglátogatottabb fesztiválja volt a maga kategóriájában, ahol egyébként a vasárnapi "örömzene" például tömegeket csalogatott a térre. Ezt kellett volna, kellene kiterjeszteni. Persze ezt nehéz úgy (is), hogy nincs hely elszállásolni a fellépőket és a városba érkező érdeklődőket...

Robert McKefir 2010.11.14. 13:42:19

@julchew: 1: a végére azért is írtam azt a mondatot ;)
2: Szóval igen, a szállás. Még mindig tartom ahhoz magamat, hogy aki hajnal háromkor még egy no name, borzalmas punkbandán tud csápolni, és tizenegykor felkelni hang nélkül már az első napon, annak nincsenek nagy igényei szállást illetően.
3: igen, tengerbe vizet. Kellene valami lyukat találni. Biztosan van! Ott van a sástói Fekete-zaj fesztivál ami a Gothosok igényeit szolgálja ki elsősorban. Vannak olyan elbaszott zenei alstílusok, amelyeknek azért lenne hallgatósága egy fesztiválon is. Pl.: a black & roll hallgatói hova menjenek? :D

galagonya 2010.11.14. 14:24:50

@julchew: Itt nem a látni valókról van szó. Egy alföldi imádja, hogy hegyet lát, hatalmas fák közt sétálgathat. DE nem biztos, hogy ez elég neki egy hétre. Aki a környék látnivalóira kíváncsi az egy nap alatt szinte végignézheti a látványosabbakat. Lehet, hogy te könnyebben megtudod szerezni pl azt az infót, hogy hány vendégéjszakát töltöttek el Salgótarjánban, a megyében a turisták.

julchew 2010.11.14. 14:35:40

@Robert McKefir: A szállást én kifejezetten a példaként említett dixiere írtam, vagy hasonló színvonalú programra, hiszen azért annak egész más a közönsége. A jazzre lábával doboló 30-as, 40-es, 50-es, 60-as, aki ingben, vállra vetett pulcsival érkezik a rendezvényre, nem szereti az állomáson megvárni a reggeli vonatot, vagy épp az alig működő kempingben éjszakázni (ahová éjjel nem jár busz).
Az említett zenéket/zajokat pedig -szerencsére- nem ismerem... :)

julchew 2010.11.14. 14:43:47

@galagonya: Egy szóval sem említettem, hogy a látnivalóról van elsősorban szó, egyszerűen lokálpatriótaként szemet szúrt ez a megállapítás.
Más kérdés, hogy egyáltalán nincsenek turisztikailag kihasználva (attrakciók). De! Én még mindig nem gondolom, hogy Salgótarjánt a turisztika húzná ki a szarból. Nagyon nem.
Szerintem nem könnyebb megszereznem az általad említett infót. De ha érdekel, szívesen utána kérdezhetek.

Robert McKefir 2010.11.14. 16:48:33

@julchew: Sajnos az egy szem bányamúzeum és helytörténeti múzeum kevés. Termálvíz, Szépasszonyvölgy, és a jó "marketingű" vár nélkül Eger is elég unalmas lenne.
Szállás kérdésében - lehet az sem sokat segítene - de mi lesz a Karancs Hotellel?

Robert McKefir 2010.11.14. 17:00:34

@galagonya: hát nem tudom. Zánkán volt a gólyatáborunk, a négy napból kétszer mentünk le a Balatonhoz kb. 1-1 órára, szóval minket éppenséggel nem a helyi látványosság kötött le :)

julchew 2010.11.14. 17:08:11

@Robert McKefir: Ugyan. Karancs, Medves-fennsík, Kálvária, Salgó (és Boszorkánykő), Somoskő, Pécskő, Szilváskő, Bazaltömlés, Riolittufa, stbstb. Ezekre gondoltam. A Bányamúzeum pedig Kelet-Közép-Európa egyetlen földalatti bányamúzeuma. Lehetne rá építeni. Marketing kérdése. De persze amíg ezek a pénzek, súlyos tízmilliók mögött valódi teljesítmény nincs, addig értékelhető mennyiségű látogató sem lesz.
Karancs: úgy tudom megkezdték belül a bontást. De érdekes kérdés, hogy lesz-e belőle valami a végén. Remélem igen. Érdekes machinációk vannak akörül is ;)

Robert McKefir 2010.11.14. 17:17:17

@julchew: Hát nem tudom, másnaposan nem a legjobb dolog a túrázás (sajnos most csak a fesztiválban tudok gondolkozni:D). Az ilyen bakancsos turizmus lenne talán még az egyetlen jó megoldás, vagy a vadászat: szerencsére Nógrád erdői tele vannak vaddal, csak tényleg az átgondolt stratégia hiányzik. Legalább egy normális termálfürdő lehetne a megyében.
A Karancs Hotel helyére nem tudom mit lehetne tenni, de remélem nem valami panelépület kerül a térre.

julchew 2010.11.14. 17:35:27

@Robert McKefir: Igen. Ezt a kettőt, a látnivalókat és a fejrázást külön választottam egy ideje. :)
A vadászatban is lenne lehetőség, bizony.
Thermálfürdő... ööö nem írnék erről semmit, mert az nagyon politika lenne :)
A Karancs Hotelből volt idő, hogy panelt akartak csinálni, de szerencsére nem ez történt. Ha a vállalkozónak meglesz a szükséges forrása, úgy tudom, akkor ugyanúgy szálloda lesz belőle, az eredeti tervek alapján wellness hotel...

Robert McKefir 2010.11.14. 17:50:02

@julchew: Wellness Hotel-.- Na jó, ezeknek az értelmetlen spázásoknak mostanában nagy divatja van, na most inkább a Medves Hotelbe rakjanak ilyen rekreációs izét, hogy nagyvárosi üzletvezetőék ne a paneleket bámulják a jacuzziból.
Politika vagy sem, azért a nyugdíjasok elég sok pénzt tudnak a konyhára hozni, hogy ücsörögnek a termálban estig. Na jó, persze a Volán társaságok pont miattuk szívják a fogukat (remélem a szépkorúak is hamarosan fizetni fognak, mint más országban)

BéKu 2010.11.14. 18:00:13

A megyében van termálvíz, és szerintem ha nagyon akarnának, akkor tarján környékén is találnának. Lehet, hogy nem a Tó-Strandon, de találhatnának...

www.nport.hu/nograd/kozelet/mi-lesz-a-termalviz-sorsa-165317

Ebből se lett semmi... Eddig. Lesz-e vajon valaha?

julchew 2010.11.14. 18:11:40

@Robert McKefir: Azt írtam, amit olvastam, nem azt, amit szeretnék. Wellness valóban egy Medves-szerű környezetbe illik.

Persze, kutat fúrni bárhol lehet... Kérdés, hogy létezik-e az a befektető, aki fúr, majd erre épít, aztán fönntart. Vannak kétségeim. Pedig tényleg jól mutatna a Tóstrand helyén.

Ügyesen eljutottunk a zajrafejrázástól az áztatásig... :)

Robert McKefir 2010.11.14. 18:44:17

@julchew: Elvan a gyerek, ha játszik ;)

galagonya 2010.11.15. 12:56:55

Kutat lehet bárhol fúrni, de csak ott érdemes, ahol van is valami. Termálvíz nemlesz a tóstrand környékén, a 60-70-es években márt volt próbafúrás, de nem találtak használható vizet. Litkén és Rappon tényleg találtak melegvizet. ( A litkei valószínűleg a sztregovai termálvízre talált rá, Ráróson is ennek a kútja gőzölgött még pár éve. Rappnál se tegnap találták és egy kapavágás se történt azóta.)

Szállás - a Józsi mint konferencia központ maga a röhej, addig, amíg nincs a városban megfelelő szállás. Szerintem 200 főt nem lehetne azonos színvonalom elhelyezni (max sátorban a kempingben :)

Kalandparkot is csak a Mátrában érte meg valamiért a vállalkozónak építeni :) Nálunk kisebbek a hegyek :)
El tudnék pl. Kazár mellett képzelni egy motocross, quados, terepkerékpáros pályát.
A bányamúzeumnak sokkal jobb marketing kellene, de meg kellene nézni, hogy a város alatti régi bányaalagutakból mit lehetne kihozni. "A kommunizmus kisértetvasútja" :)
Nem is sorolom tovább...

julchew 2010.11.15. 13:57:44

@galagonya: Nagyon nincs mit hozzátenni, így van, ahogy leírtad.
Annyi, hogy az Eger melletti motocross meg terepbigyó pályát is mára belepte a gaz...
Vicces ez a kommunizmus kísértetvasútja, viszont kifejezetten jó ötlet! :)

galagonya 2010.11.15. 14:48:25

@julchew: Kelecsénynél Fülek mellett miért megy a crosspálya?? A nyáron nálunk is volt valamilyen hegyikerékpáros verseny. Miért nem lehet állandóra megcsinálni egy pályát? Sok embert zavarnak az erdőben szaladgáló motorosok, miért nem lehet találni nekik egy állandó pályát, ahol szórakozhatnak kedvükre, DE CSAK a kijelölt pályán! Szinte semmibe se kerülne.

julchew 2010.11.15. 17:32:49

@galagonya: az őszinte véleményem elég lesújtó, és hülyén hangzik, de bízom abban, hogy nincs igazam...
Valamiért hiányzik ebből a városból a szélesebb körű összefogás, bármilyen ügyről is legyen szó. Lehet, hogy KisMoszkva valóban KisMoszkva (hogy stílszerű legyek), és az emberek itt hatványozottan a hatalmon lévőktől várják adott ügyekben a megoldást. Legyen szó március 15-ei ünnepélyről, vagy épp egy motocross pálya megépítéséről. Nincs, aki civilként, vagy vállalkozóként élére álljon egy ilyennek, és végigvigye. Amit nem értek. Vagy ha van is, nem számottevő. Itt lényegében a város üzemelteti a mozit, ismét a város csinálja a Tópartyt (pedig amikor kiadták vállalkozónak, jó volt a rendezvény), a város intézménye, cége szervez koncerteket. Szerintem ez nincs így rendben. Elenyésző az olyan kezdeményezés, ami közösségteremtő, vagy tömegeket mozgat meg.
Ilyen lehetne egyébként - példaként - a bejegyzést író barátunk ötlete (fesztivál), illetve a motocross pálya is.

Megjegyzem: szerintem azért, mert előbb-utóbb, de inkább előbb, a legtöbben a Polgármesteri Hivatal előtt állnak sorba támogatásért, aki vagy támogat és aztán rátelepszik, vagy nem támogat, és utána megáll a tudomány a forrás-felhajtásban. Szerintem értelmes dolgokra lehetne helyi/megyei vállalkozóktól támogatást szerezni.

Robert McKefir 2010.11.15. 17:41:55

@julchew: Nyilván a központosítás nagyobb befolyást eredményez, és bizony nagyobb rugalmatlanságot. Az a nagy probléma - és most ezt ne vedd magadra, vagy ha igen, akkor sajnálom - hogy igazán civil összefogások, szervezetek nincsenek. Ez köszönhető annak, hogy az SZDSZ volt tagjai így próbálják álcázni magukat, valamint hogy a "váltópárt" így próbál várat építeni - nem, nem bazaltból. Ez eléggé kompromittáló: itt van az a szerencsétlen, általam nem kedvelt LMP, amelyik párt nem akar az MSZP-vel közösködni, nagyon helyesen. Sajnos azonban ez az alkotmánymódosításos mizéria úgymond egy mederbe tereli őket. Ezért is meg kell nézni, hogy ki-kinek tartozik a holdudvarába (lásd pl.: Kakukk Patyot).

julchew 2010.11.15. 17:58:18

@Robert McKefir: "igazán civil összefogások, szervezetek nincsenek"
Mélyen egyetértek, és mint lokálpatrióta salgótarjáni, ezt baromira sajnálom és hiányolom!

Viszont ne keverjük ide a politikát, én is kerültem. Az összefogást itt nem az MSZP-TVE vagy épp a Fidesz-MKMP :) választási együttműködésre értettem. Ezekről is van véleményem, de nem tartozik ide.

És akkor megkérdezném: mit akartál a hozzászólásod második felével mondani? Biztos hülye vagyok, de nem értem. :)

galagonya 2010.11.15. 18:09:38

@Robert McKefir: Mindkét oldalon lehet találni álcivileket :)Azért van a városban egy-két igazi civil szervezet is. Én is ott látom a problémát, hogy a "hatalom" azért nem kedveli az igazi! civil kezdeményezéseket, mert azokból kinőhet egy olyan szervezet, ami esetleg befolyással bír a választáskor. A másik pedig egyszerűen a mocskos anyagiak, igy lehet a holdudvarnak csurrantani-cseppenteni valami kis zsét.
Alapból megszűnt szerintem a közösségi élet. Az embereknek nincs melója, nincs utána egy-két sör, nincs "kommunista szombat" (jól értsd:). Mindenki siet haza a kecójába a tv elé. Ma még ki mennek egy páran megnézni a kosarasokat -amíg lehet-. A fiataloknak is 90 %-ban a kocsma marad, mert nincs "normális szórakozóhely, közösségi tér.
süti beállítások módosítása