Ha valakinek sok ideje van
2010. szeptember 08. írta: Robert McKefir

Ha valakinek sok ideje van

Nagy újdonság mostanában ez a Fortepan, ahol talált fényképek között lehet bogarászni. Ajánlom, ha valakinek van egy szabad órája (nekem több is van mostanság), hogy nézegesse itt a képeket, hátha talál valami érdekeset. Például Tarjánról. Persze nem ez az egyedüli kép itt az oldalon a városról, sőt még a somosi várról is van kettő (hogy melyik éveknél kell keresni a képeket, azt nem árulom el, fedezze fel mindenki az oldalt:P)

Régi képeket a megyeszékhelyről lehet még találni máshol is, például a bő választékú retronómon, vagy az egykor.hu Tarjánra vonatkozó oldalán.

Kissé meglepő volt számomra a régi képeket nézegetni (na jó, otthon is volt belőlük egy csomó): Tarján nem volt mindig a panelházak városa, egy régi fölszintes kis vidéki város tűnik elő a fekete-fehér papírokon: mint a régi (és azóta szintén panelizált) Óbuda vagy Gyöngyös. Persze eme két példaként említett város mezőváros volt már régen, míg  a gazdagságáról híres "Kenyeretlen Tarján" a szén felfedezéséig egy semmilyen kis falu volt, így persze nagyon régi polgárházakat felesleges is lenne keresni. De talán jó volna, ha lehetne sétálni legalább neoklasszicista száz-százhúsz éves házak között, nem pedig egy régiség nélküli szocialista aranykort kifejező űrvárosban. Ez persze még a tarjániaknak a legkisebb gond. De mi legyen akkor, ha az országban bárhol Győzikét ismerik csak a városból, vagy a betondzsungelt, esetleg a tömeges munkanélküliséget? Talán egy kiállítás a régi tarjáni képekből a fővárosban vagy máshol Magyarországon sokat segítene (ez BéKa ötlete, de szerintem is használható).

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr232280812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

galagonya 2010.09.09. 17:37:16

Én nagyon tudom ajánlani a profila.hu aukciós oldalt. Csodás régi képeslapokat lehet ott "gyűjteni". pl: blog.tarjanikepek.hu/?p=2859
süti beállítások módosítása