Index: Salgótarjánban van esélye az MSZP-nek
2010. július 28. írta: BéKu

Index: Salgótarjánban van esélye az MSZP-nek

Az Index csinált egy összegzésszerű állapotfelmérést arról, hogy melyek azok a települések, ahol a jelenlegi politikai szimpátiaviszonyok között - a Fidesz előnye a választások óta nem csökkent, sőt tovább nőtt - is lehet esélye az MSZP-nek.

A cikk szerint Budapesten a XIII. kerületben (Angyalföld), Szegeden, Tatabányán illetve Salgótarjánban választhatnak a lakosok szoci polgármestert majd ősszel. (Ezek mellett megemlítik még Nyíregyházát, Miskolcot, Újbudát, Kispestet, Soroksárt és Pesterzsébetet, de ezeknél jóval kevesebb az esélye a szociknak)

A Salgótarjánra vonatkozó részben így summázzák a megállapításaikat:

"A nagyobb városok közül Salgótarjánban lehet még esélye az ellenzéknek. A 2006-ban egy százalékkal győztes fideszes polgármester, Székyné Sztrémi Melinda elég népszerűtlen a városban, és most tavasszal sem volt lehengerlő a fölénye, erős kampánnyal a szocialisták esetleg legyőzhetik." - írja az Index.

***

Megjegyzés: Elég leegyszerűsítő megállapítás az Index részéről, bár kétségtelen, hogy van benne igazság. Ugyanakkor a népszerűség relatív. Elég csak az országos politikusok népszerűségi rangsorát megnézni. Már hosszú ideje egyik sem nagyon éri el az 50 százalékpontot, ugyanakkor Orbán Viktor vezet. Tehát ő a legnépszerűbb úgy, hogy még mindig többen utálják, mint kedvelik. Nyilván emögött az általános politikus-ellenesség bújik meg. 

De visszatérve Székynére. Lehet, hogy népszerűtlen, de az is tény, hogy Dóra Ottó sem népszerűbb, sőt. A jobbikos jelöltet ugyan még nem ismerjük, de nehezen tudom elképzelni, hogy beleszóljon ebbe a deathmatchbe érdemben. Más jelölt meg vagy lesz, vagy nem lesz. Szóval egy dolog a népszerűség. Ugyanakkor szerintem ősszel a "kisebbik rossz" effektus fog dominálni. Kérdés a választók szerint ez a jelző kire illik jobban?

Annyit még a témához: nyilván ha mindössze három polgármester-jelölt lesz, akkor az inkább Dóra Ottónak kedvez. Már csak azért is, mert ugye a Jobbik indulása szinte biztos, így 2006-tal ellentétben ezúttal a baloldal marad egységesen, és a jobboldal nem. A Munkáspárt jelöltjének esetleges indulása ebben a játékban nem oszt, nem szoroz. Tavasszal bebizonyosodott, hogy Nagy Attila jelentéktelen tényező, és még csak nem is feltétlenül Boldvaitól vett el szavazatokat az OGY-választások első fordulójában...

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr62181704

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyanúsítottat támogat az MSZP 2010.07.30. 09:55:01

A jelenleg is büntetőeljárás alatt álló Szabó Lorándot támogatja Dombóvár független polgármester-jelöltjeként az MSZP az önkormányzati választáson.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

galagonya 2010.07.28. 16:10:14

Én arra vagyok kíváncsi, hogy a körzeteket hogyan fogják átszabni?

BéKu 2010.07.28. 16:23:44

@galagonya: Elveszted a törzsolvasó státuszod :-))

Már júl 22-én megírtam ITT van ni: kismoszkva.blog.hu/2010/07/22/uj_onkormanyzati_korzetek
süti beállítások módosítása