Vb döntő előtt
2010. július 11. írta: Robert McKefir

Vb döntő előtt

A tegnapi bronzmeccs igencsak jóra sikeredett: végre láthattunk focit is ezen a vb-n (amúgy a világbajnokságokon mindig a bronzmeccs a legjobb), ami valószínű, hogy a döntőben nem fog megismétlődni...

Miért nem? Két olyan csapat jutott be a döntőbe, amely vagy rosszul játszott, vagy megölte a szépség. Hány, de hány olyan helyzet volt a holland és spanyol oldalon, amikor Van Persie, Robben, Kuyt, Iniesta, Villa stb. elcselezte, passzolta magát, ahelyett, hogy rárúgta volna? Remélem a döntőben vállalják a kapurarúgást a csapatok (nem pedig a kapu mellé rúgást, mint ahogy a spanyolok hatszor találták el ugyanott az elődöntőben a reklámtáblát).

Sokan mondják, hogy a németek nem tudnak focizni, meg mázlista csapat. Ha ez így van, miért rúgtak 16 gólt, a spanyolok miért rúgtak csak hetet? Persze lehet mondani, hogy nem kell szépen játszani, hanem eredményesen. Ebben az esetben azonban ne jöjjön senki azzal, hogy Domenech milyen szar edző, meg hogy az olaszok csak védekezni tudnak: tessék nézni akkor a spanyolok csodás tili-toliját és passzolgatását, és élvezze mindenki az unalmas rövidpasszokat Iniesta meg Xavi között. Mert ez nem használ a focinak, nagyon nem. Ha a "falábú" Schweinsteiger tud cselezni, és kiváló helyzetbe hozni Friedrichet, amiből gól is születik, a spanyolok miért nem tudnak hasonlót csinálni? Ez persze igaz a hollandokra is: Robben viszont fejlődőképes, az elődöntőben már passzolt! Viszont az, hogy Sneijder fejére rakunk labdákat, és majd lesz valami, nem biztos, hogy kifizetődő lesz.

Spanyolország egy kínos vereséggel kezdte a vb-t. Majd jöttek a könnyű, volt gyarmati ellenfelek (Chile pl. emberhátrányban szépített), akiket hát igazán nem volt nehéz megverni. Más kérdés azonban, ha a svájciak rúgnak gólt Hondurasnak, akkor a spanyolok most szomorkodhatnának odahaza, vagy Pamplonában a bikák elé lökték volna őket. De nem ez történt.

Végigjátszottak két meccset Portugália és Paraguay ellen, utóbbin nagy szerencséjük volt, a kapufa melléjük állt. Az elődöntőben pedig széttörték a németek fociját, akik nem mertek fellépni ellenük: nyilván ennek a fiatal csapatnak tanulnia kell az ilyen antifociból is még, valamint meg kell még tanulniuk, hogy az ilyen szabálytalan Sergio Ramos-féléket hogyan lehet kicselezni (Torres mellett a válogatott legrosszabb játékosa Ramos  - szerintem, Torres nem is volt kezdő az elődöntőben, a spanyolok szerencséjére).

Hollandia nem nagy erőfeszítéssel jutott tovább, nem is játszottak fergetegesen, nem kellett. Az elődöntőben aztán legyűrték két góllal a szlovákokat (a 2-1 reális eredmény, igaz a szlovákok a végén tizenegyesből szépítettek csak). A brazilok ellen sokáig bajban voltak, majd találtak két gólt, Dunga meg inkább dühöngött a játékosaival együtt, ahelyett, hogy valamit kieszelt volna, így kiestek, az elődöntőben pedig okosan kiálltak Forlánra, aki egyszer volt szabadon, akkor gólt is lőtt  - a végén pedig kibekkelték a túlnyújtott hosszabbítást.

Milyen lehet a döntő? Robben és Kuyt előrefutások, amelyeket leszerelnek a spanyol szélső védők, nehogy a lassú Puyol közelébe valaki is menjen. Elöl Iniestáék cselezik-passzolják el magukat, miközben középen 10 centinként passzolgatnak. Aztán valaki talál egy gólt.

Remélem azért, hogy mind a két válogatott megnézte a bronzmeccset, és most már rájönnek, hogy mi az a labdarúgás, valamint gyakorolták az edzéseken a kapuralövést, mert azzal még hadilábon állnak.

Ha a vb játékosa spanyol lesz (vagy Messi), akkor azt hiszem egyre mélyebb gödörbe süllyed napjaink focija, ellenben ha del Bosque lesz a vb legjobb szövetségi kapitánya, akkor minden tisztelet az övé: bemutatta, hogy lehet játék nélkül idáig eljutni...

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr122144331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BéKu 2010.07.11. 16:50:51

Hagyjuk már ezt!

Még egy rossz szó Spanyolországról, és törlöm a bejegyzésedet! :P

VIVA ESPANA!

Tudod, a focit gólra játsszák. Na de nem összességében, hanem az adott meccsen kell eggyel többet lőni, mint az ellenfél. A spanyolok ezt megtették a németek ellen.

Mint ahogy nyerni is akkor kell, amikor életbe vágó. Nyilván a spanyolok nem akartak kikapni Svájctól, de akkor még belefért a vereség. Egyenes kieséses szakaszban már nem lehet botlani!

Aprócska megjegyzés: Spanyolország nem függött a para-svájc meccstől. Ő verte Chilét, és ezzel bebiztosította a helyét. A másik továbbjutót pedig egymás közt lejátszották! :)

galagonya 2010.07.11. 17:31:17

Ha majd bevezetik a fociban a pontozó bírókat - mint pl. a jégtáncban - akkor lehet, hogy más lesz a VB végeredménye:)

"A franciák támadnak, szép szöktetés jobbról, ügyesen leveszi a labdát, egy csel, átemeli a védőn, kapura lő 20 méterről, gyönyörű ívben repül a labda... kapufa.
7,8 6,7 7,7 9,3 , 4,5 az olaz pontozó igen alá pontozta, ez a támadás azért 6 pontot megért volna. ... A végeredmény Franciaország - Dél-afrika 1-2 pontozás alapján 6,7 - 6,6 igy döntetlen, a tizenegyes rúgások következnek..."

BéKu 2010.07.12. 08:48:31

VIVA ESPANA!!! :DDDD

Robert McKefir 2010.07.12. 18:04:19

@BéKa: Én akkor is Hollandiának szurkoltam. Grt a spanyoloknak, majd egyszer nekik se fog összejönni.
u.i.: van Bommel monnyon le!
süti beállítások módosítása