A kis utazás
2010. július 02. írta: Robert McKefir

A kis utazás

Az indavideón egy ideje már lehet nézni ingyenesen magyar filmeket (egész jókat, tegyük hozzá), közülük egyik A kis utazás.

A filmet valamikor még 13-14 évesen láttam egyszer, még a tévében, azóta nem hallottam róla, csak a történetre és az egyik szereplő nevére emlékeztem. Aztán most rátaláltam, és ahogy utánaolvastam, igencsak jó visszhangja volt az alkotásnak.

A 31. Filmszemlére (tíz évvel ezelőttre) készült a KVB filmje. A történet a szüleink számára ismerős: egy középiskolai osztályról szól a nyolcvanas évek legelején, akik nem akarják megnyerni az iskola Ki tud többet a KGST-ről c. vetélkedőjét, aztán persze bizonyos érdekek miatt, mégiscsak a 3.b mehet az NDK-s építőtáborba, két hétre: senki sem akar barackot szedni, de azért mind a hazai, mind a csehszlovák, illetve a magyar fiatalok sikeresen túlélik, és erősítik a szocialista barátság eszményét (pl.: barackdobálás). A történet tulajdonképpen régi sztorik jól összekapcsolt füzére; ilyen építőtáboros történeteket hallottam én is odahaza, így nyilván az akkori fiatalok szívesen emlékezgetnek e film láttán (tényleg, mondom is nekik, hogy nézzék meg). Nyilván, az akkori kamasz történések felidézése mellett valami ideologizálást is kellett a filmbe vinni (Forintos apuka jogos bosszankodása, és lakótelepi dafke ellenállása), amely valamilyen ellenpontot visz a középiskolás idillbe (8mm-es kamera, NDK botmixer, klottgatya, vastag nyakú sörösüveg, első ismerkedések az ellenkező nemmel, közeledés a másikhoz pocsék orosztudással).

Ez egy fiatalos film, amely szól a mai kamaszgenerációnak, valamint azoknak a szüleinek is. Kár, hogy az ilyán Álom.net-féle szörnyszülötteknek jobb a reklámjuk, miközben egy ilyen jópofa, és jól összerakott film pedig porosodik, amíg ingyenesen elérhető nem lesz - ez persze nem baj, de közben a magyar filmek a mozikban egymást múlják alul, addig egy ilyen alkotásra talán még lennének érdeklődők.

A végére pedig itt a link (kedvcsinálót, meg ilyesmit még mindig nem tudok nagyon írni, de mindenképp ajánlom a filmet):  http://film.indavideo.hu/video/f_a_kis_utazas

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr452125675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása