Kemencés lepény, xy a neved
2010. május 19. írta: Robert McKefir

Kemencés lepény, xy a neved

Értem én, hogy vannak magyar ételek. Nincs ezzel semmi baj. Szeretjük is őket. Szeretünk más népek konyháiból is válogatni, ezzel sincs baj.

De kitalálni, hogy bizony a kemencében sütött, kelt-tésztából készült lepény is magyar?! Igen, a töki pomposra gondolok (meg ha már ennyire magyar, krumpli miért kell hozzá?). Azt sem mondanám, hogy az olaszok találták ki először. Szerintem Írországtól-Dagesztánig ismerik az ilyenféle ételt, legföljebb az ízesítés tér el egy kicsit a másétól. Ezzel nem mondtam, hogy ne eegyünk töki pompost, mert lenyúlás. Nem, nem az. Mint ahogy a trdelník se az, amelynek lánykori neve a kürtőskalács, bár ezt az édességet a szlovákok két magyar személynek köszönhetik (na, már megint mi): gr. Gvadányi Józsefnek, aki Szakolcán élt, és egy székely szakácsnőt alkalmazott, aki készített gyakran kürtőskalácsot, ami elterjedt a vidéken.

Furcsa azonban az, hogy a töki pompos esete nem egyedülálló. Itt van például a baranta esete, ami "ősi magyar harcművészet", amelyről a honlapon a következők olvashatóak: "A magyar harcművészet újjáélesztésére több kísérlet is történt. A két világháború alatt magyar katonatisztek állították össze az első komoly anyagot", kicsit később pedig ezt: "A 80-as években egyes műhelyekben komoly kutatómunka alakult ki a szerves magyar kultúra kutatását illetően. Ennek hatására kezdte el 1991-ben az első anyagokat összegyűjteni Vukics Ferenc, akit gyermekkori élményei motiváltak /kisgyermekként Somogyi József /Pat-Fazekasdencs/ csordástól botforgató, botvívó gyakorlatokat és néhány pásztor pusztakezes eljárást sajátított el/. 1993-1997 között az akkori Kossuth Lajos Katonai Főiskolán lefektették a harcművészeti stílus gyalogos alkalmazásainak alapjait" - tehát a mi ezer éves, tradícionális harcművészetünk pár lelkes kutató  és/vagy katonatiszt munkája révén alakult át a falusi bicskázás és botos verekedésből komoly harci mozgássá.

Kicsit olyan ez, mintha a krav-maga vagy a szambó izraeli és orosz ősi harcművészet lenne. Nem azt mondom, hogy ne barantázzunk (sőt, eddzük csak magunkat, mert kezdünk nagyon eltunyulni). Az itt inkább a probléma, hogy felhúzott orral csinálunk sok mindent. Van már magyarok söre, volt magyarok kólája, lassan lehetne már magyarok tévéje (mivel azt egy derék skót találta fel) - tényleg mi lesz a következő? Talán a hamburgerről is kiderül, hogy valójában magyar marhábról készült a magyar kivándorlók szendvicse, akik Hamburgban szálltak hajóra Amerika felé, és így nem is németek ették eredetileg a hamburgert?

Igen, sok mindent adtunk a világnak, és még fogunk is, de ne legyünk követelőzőek, és tolakodóak, mert szerencsétlen töki pompos ez utóbbiakat erősíti. Viszont, ami a miénk, azt védjük meg, mint ahogy ez történt a pálinka esetében, és remélem a Tokaji boron sem fog sokáig szloták címer lenni - érdekes a portugálok elérték, hogy portói bort ne lehessen termelni más országban, csak portugeisert. A  hegységnek és a bornak is névadó település talán nem a trianoni Magyarországon található?

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr502016642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BéKu 2010.05.19. 22:40:04

Ez az a "magyarkodás" - sorry, de erre nincs jobb szó - ami alapján egyesek azt bizonygatják, hogy Jézus magyar volt.

Ettől függetlenül a Töki pompos lehet magyar, ha van valami olyan különlegessége, ami csak ránk jellemző, akár a feltét esetében, akár másban. Utána néztél ennek?

Amúgy Tokajhoz: már nem használhatják a szlovákok ezt. mandiner.hu/cikk/tokaji_borok_reszsiker

Robert McKefir 2010.05.19. 22:58:43

@BéKa: 1. juppí - Tokaj
2 - feltét esetében: szerinted ha teszünk rá fokhagymát, az egyedi? Inkább azt nevezném egyedinek, amit a büfénkben csinálnak - és pizzának merik nevezni :D

BéKu 2010.05.19. 23:15:13

@Robert McKefir: Nem erről van szó. Nyilván ha valahol bizonyítottan előbb csináltak ilyen izét, akkor nincs miről beszélni.

De pusztán az alapján felvetni, hogy nem magyar, mert máshol is van hasonló, háááát...

Ráadásul igenis sokat számít, hogy milyen. Lásd pl a Palócgulyást, ami attól palóc, hogy van benne zöldbab és tejföl...

Ettől nem egyszerű gulyásleves.

Szóval a töki pompos sem attól az, ami, hogy milyen tésztája van. Nem a tészta határozza meg, illetve NEM CSAK az.

galagonya 2010.05.20. 07:30:16

A Pick szalámit mindenki magyarnak tartja. Hungaricum. Pedig egy zsidó kezdte el gyártani olasz szakmunkásokkal, addig ismeretlen volt nálunk.
Csabai kolbász - szintén hungaricum, pedig a Csaba környéki tótoknak köszönhető:)

A töki pompos pl. azért magyar -és nem olasz pizza utánzat-, mert sokkal vastagabb a tésztája, és nem kenik össze mindenféle paradicsomos löttyel :)

Palóc változata a kapros-túrós lepény :)

BéKu 2010.05.20. 08:34:53

@Robert McKefir: Ezt ismerem :D De te meg nem akarod megérteni, amiről én beszélek :PPPPP

@galagonya: Na ez az!!! :D

Megjegyzés: nagymamám /Isten nyugasztalja :-( / túrós lepénye volt a világon a legjobb... Szerencsére kaprot nem rakott bele :DDDD

Robert McKefir 2010.05.20. 11:36:39

Igazából nekem a nagymagyarkodással van a bajom. Igen, lehet magyar a töki pompos, de akkor nekem senki se mondja ezek után, hogy "azok a tetű tótok meglopták a székelyeket" a trdelník-kürtőskalács miatt;)
süti beállítások módosítása