Katasztrófális időjárás, árvíz Nógrádban
2010. május 16. írta: BéKu

Katasztrófális időjárás, árvíz Nógrádban

Elég csak kinézni az ablakon, és mindenki láthatja ezt a katasztrófális időjárást. Gyakorlatilag több napja szakad az eső, csak időként áll le, de akkor is szinte csak percrekre.

Az NPORT megint alszik, semmi képgaléria, vagy tudósítás, semmi információ. Nem úgy a Nógrád 24 (www.nograd24.hu) portál, ami néhány perccel ezelőtt immáron a harmadik cikket tette fel a témában. Pörögnek, informálódnak, egyszóval úgy tesznek, mint ahogy egy online médiumnak cselekednie kell ilyen szituációban.

Az NPORT erre miért nem képes?

Nógrád 24 cikkek:

Általános áttekintés a kora délutáni (elsősorban szécsényi és bátonyterenyei helyzetről ITT.

Általános áttekintés egy kicsit későbbről, és más nógrádi településekről ITT.

A bátonyterenyei legfrisebb helyzetről ITT lehet olvasni. Eszerint összehívták a Védelmi Bizottságot, és arról tárgyalnak, miként evakuálják majd egyes utcákból a lakosságot, ha a maconkai víztározó gátja átszakadna.

***

A cikkben is megemlítik, és én is tapasztaltam, hogy a víztározónál a gátat rendőrök őrzik, és nem engednek oda senkit. Hozzátenném, hogy a tó másik oldalán, a kiépített részen sem engednek be. A halóőrháznál lehet bámészkodni, beljebb viszont nem lehet menni. Azért mi bementünk.

Igaz ránk is szóltak többször is, köztük egy bukósisak nélkül motorozó egyén, de mondtuk neki, hogy csinálunk pár képet aztán kimegyünk. Azt mondta, hogy az "egészségi állapotunk" miatt nem lehet oda bemenni. (Azt akarta mondani, hogy a biztonságunk miatt, csak nem jött neki össze) Ez az indok egyébként érthetetlen, ugyanis a tó azon oldalán nincs semmi veszélyes. Nincs sodrás, semmi. Annyi a különbség, hogy "kicsit" kiljebb van a tó széle.

Amúgy biztos, hogy a tó gátja, ha átszakad, az baromi durva következményekkel járna, de jelenleg a különböző patakok nagyon megduzzadt vízszintje sokkal nagyobb problémát jelent. Jelenleg. Reméljük ennél már nem lesz rosszabb a helyzet. Bár ahogy az időjárást nézem, sajnos lesz. Most is szakad :-((

***

UPDATE: Egyre rosszabb a helyzet Bátonyterenyén. A Nógrád24 információi szerint akár 40 családot is evakuálhatnak az éjszaka folyamán, mert a maconkai víztározó zsiliprendszere már nem tudja szabályozni a tározót. Éppen ezért homokzsákokkal erősítették meg a gátat. A kérdés az, hogy mikor ázik át?

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr292008111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

galagonya 2010.05.16. 21:23:12

Kora délután én is megnéztem a Lidlnél a Zagyvát, már akkor is sok víz volt benne.

Mellékesen talán nem kellett volna ma az rtlklubon a Holnaputánt lejátszani :(

Fényképet nem csináltál?

galagonya 2010.05.17. 11:27:07

A "Nógrád" hozza a formáját!
ma délben még egy sor sincs Bátonyról, pedig frissítették!

BéKu 2010.05.17. 12:29:14

@galagonya: Most ezen miért csodálkozol? :)

Egyébként Mátraverebély előtt nagyon durva a helyzet, meg Tarnál, valamint Jobbágyi és az apci elágazó között...
süti beállítások módosítása