Lebanon, Boker tov!
2010. március 08. írta: Robert McKefir

Lebanon, Boker tov!

1982. Falklandi háború, foci vb, Ingrid Bergman halála. A szüleim ebben az évben érettségiztek. És nagy hirtelenjében csak ezt a pár dolgot tudnának felidézni magukban erről az évről. Apám még emlékezett egy csoportosulásra, amelyet ebben az évben ismert meg Magyarország (valószínű, hogy a Panonrámán és Chrudinák Alajoson keresztül): ők voltak a libanoni falangisták. Végül is, egy ma 46 éves magyar ember miért emlékezne rájuk? Egy szokásos arab-izraeli konfliktus részei voltak: izrael támogat valakit, aztán benyomulnak a megsegítésükre, a zsidók győznek, majd mindenféle terrorcselekményeket követnek el ellenük, majd a zsidók kivonulnak. Ilyenből már én is láttam nem egyet.

Ari Folman 19 évesen az IDF tagjaként szolgált Libanonban. Június 6-án csapatával benyomult Dél-Libanonba, majd Bashir Gemayel meggyilkolása után Bejrútba vezényelték. Itt látta a Sabra-Shatila menekülttáborban lemészárolt palesztin tetemeket. Ez az élmény adta az alapötletét az első animációs filmjének, a Libanoni keringőnek.

Számomra meglepő volt, hogy rajzfilmről van szó (sokkal képzettebbek most hurroghatnak, hogy ennek van pontosabb neve is, de most nézzék el eme képzetlenségemet nekem:P). Igen, valós személyeken alapuló rajzolt figurák szerepelnek ebben a dokumentumjellegű animációs filmben, akik ölnek, pornót néznek, szolgálat előtt fürdenek a tengerben, isznak szórakozóhelyeken sé kocsmákban: teljesen emberszerűek, semmilyen különleges erővel nem szerelték fel őket. Számomra ezért is volt elsőre meglepő, hogy egy animációs film képes ilyen információt megjeleníteni. Úttörő kezdeményezésnek tartom, de folytathatónak.

Ha ki kellene emelnem valamelyik részt a filmből, amelyik nagyon elgondolkodtatott, akkor nem tudnék hirtelen választani. Az M113-ban szállított hullák után felmosott és kiöntött vér még talán "szokásos" (már amennyire ezt annak lehet nevezni, lehet, hogy a legtöbb forgatókönyvíró és rendező még életében nem látott ilyet), de a ligetben szétlőtt RPG-s  libanoni gyereket vagy a címadó jelenet már inkább megfogott. Az előbbire most lehetne azt mondani, hogy brutalitás. De mi van akkor, ha én mögöttem jön az a páncélozott jármű, amit kilőtt ez a gyerek, okozva ezzel több társam halálát? És mi van, ha a társainál nem RPG, hanem géppuska van? Adjak neki cukrot, vagy lőjjem le? (Pesti srác effektus) Durva kérdés, és talán nem is kell rá válaszolni nekünk, akik még nem láttak háborút a saját szemükkel, közvetlenül.

A bejrúti haldokló lovak után már csak egy lépés a rajzfilm egész témája, és egyben utolsó nagy történése: a menekülttábori mészárlás. A keresztény falangisták Gemayel meggyilkolása után nem kutatták fel a Hamasz embereit, hanem ártatlan palesztin menekülteket lőttek agyon bosszúból (és csodálkozunk, hogyha a túlélők terroristának állnak ezek után?) . A halálos áldozatokról vitatkoznak, a számuk 500-3000 fő között lehet. Talán Ron Ben-Yishai, akkori haditudósító visszaemlékezése az, ami leginkább megütött. A mészárlás kései leállítása után stábjával behatolt a menekülttáborba, ahol látott egy halott kislányt, aki a lányára emlékeztette. Az utolsó percekben láthatjuk, hogy Ari Folmannak milyen szerepe volt az egészben, majd egy akkori filmfelvétel mutatja be a tetemeket, melyek között az utolsó valószínű, hogy az a kislány, akiről Ben-Yishai beszélt.

Olvastam olyan véleményeket, melyek szerint sokan a mozi székében maradtak pár percig és nem tudtak megszólalni. Mások szerint pedig ez megint csak azt mutatja be, hogy milyen szemetek a zsidók, és hogy ezt ők is csinálják a palesztinokkal. Igen, tény, hogy történnek ilyenek. De az egyszerű zsidózáson túl meg a fuck Izraelezésen túl nem tudunk mást mondani. Nem ismerjük az ottani viszonyokat, nem élünk ott. Nem szabad elhamarkodottan ítélni. Számomra mégis nagy lépés volt ez a rajzfilm: egy olyan dologról számolt be, amelyben a rendező nem pozitív szerepet töltött be ("Akaratodon kívül náci lettél 19 évesen"), sőt egész Izrael negatív szereplő a történésekben, mégis megszólalt valaki, és megjelenítette az emlékeit Libanonnal kapcsolatban. Szükség lenne ilyen filmekre. Talán nálunk a Hideg napok volt az első ilyen próbálkozás. Beszélnünk kell bizonyos dolgokról, nem feltétlenül azért, hogy feltépjünk begyógyult sebeket, hanem azért, hogy mások nézőpontját is megismerhessük vagy azért, hogy méltóbban tudjunk emlékezni, és számomra Ari Folman animációs filmje ezt mutatta meg.

 Végezetül pedig álljon itt Frenkel keringője:

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr851818833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

galagonya 2010.03.08. 17:03:23

Hol nézel meg te ilyen filmet? :)

Illetve honnan tudsz te ilyen filmről?

Robert McKefir 2010.03.08. 17:11:22

@galagonya: 2008-ban, mikor elkészült ez a film, akkor olvasgattam róla, meg láttam trailert róla. Mozikban is vetítették Magyarországon, de nem mentem el megnézni. Most jutott eszembe nem régen, hogy letöltsem (héber eredeti és angol szöveg).

galagonya 2010.03.08. 17:45:31

Van hozzá magyar felirat is :)

Robert McKefir 2010.03.08. 18:55:55

@galagonya: Kell néha fejleszteni az angolt is :)

galagonya 2010.03.08. 21:27:21

Na ja, vagy csak héberül tanulsz :)

Robert McKefir 2010.03.08. 22:07:03

@galagonya: a mai világban a héber nyelv tudása Magyarországon lassan üldözendő lesz, ha így haladunk :)

galagonya 2010.03.09. 10:11:55

@Robert McKefir: Én pont azt hallottam, hogy köteleő lesz, mint az orosz :) Hiszen már felvásárolták MO-t, vagy nem?

Robert McKefir 2010.03.09. 14:44:57

@galagonya: a 20 millió orosz között nyilván lesz olyan is, aki az újgyarmatosító Pereszista államból jön, mivel oda származott. Vajon lesznek-e kibucok a Kisalföldön, ahol Jaffát termesztenek majd? És vajon lesz-e Ofenhauser Felszabadítási Front, amely védeni fogja a gyepüt? :D:D

galagonya 2010.03.10. 17:06:33

Megdöbbentően érdekes film.
Tetszett!

Robert McKefir 2010.03.10. 18:04:26

@galagonya: Ennek örülök, úgy látszik mégsem nézek mindig szemetet. Viccet félretéve, több hasonló film kellene :/

galagonya 2010.03.10. 19:56:08

Mit nézünk legközelebb???
süti beállítások módosítása