Seres megint akciózik...
2009. október 06. írta: BéKu

Seres megint akciózik...

"Salgótarjánba látogatott ma Seres Mária, aki egy újabb aláírásgyűjtési akciójáról tartott tájékoztatót. Seres most amellett kampányol, hogy a pártok ne kapjanak állami támogatást. Mai látogatásának célja elsősorban az a találkozó volt, amelyben a megyénkben élő segítőivel beszélte meg aktuális indítványa tartalmát, és az újabb aláírásgyűjtéshez kapcsolódó további teendőket. Mint mondta, Nógrád megyében mintegy félszáz aktív támogatója van, közülük a salgótarjáni találkozóra tizenketten jöttek el (még szerencse, hogy csak ennyien - a szerk.)."

Forrás: radiofocus.hu

 

***

Nagyszerű. Komolyan mondom az ilyen elmebajos barmok miatt tart ott Magyarország, ahol. Egy ember, aki Civilmozgalom névvel szervez pártot. Egy ember, aki amúgy már többször próbált betörni a politikába, mindezidáig sikerültelenül, ezért nyilván frusztrált egy kicsit, és mindenáron reflektorfénybe akar kerülni. Egy ember, aki demagógiában verhetetlen. Ő Seres Mária. A Reakciósok már korábban kivesézték, mi is a baj Seressel, éppen ezért ebbe most nem mennék bele, akit érdekel az elolvashatja, ha rákattint.

Ami a pártok finanszírozási rendszerét illeti. Pont hogy ellenkező utat kellene járni, mint amit Seres kitalált. Elmondták már százmilliószor, hogy a mostani rendszer a korrupció melegágya, mivel a legálisan rendelkezésre álló összeg k*rva kevés. Így viszont ellenőrizhetetlen forrásból folyik be a pénz a pártkasszákba, aminek meg egyenes következménye, hogy a pártokat támogató ilyen-olyan vállalkozások, cégek, ezek, meg azok később tartani fogják majd a markukat. És ha Seres kezdeményezése célt ér (megjegyzem nem fog), akkor mégnagyobb teret kapnak a különböző gazdasági lobbik a pártok működésében, azok tevékenységében, ergó még nagyobb lesz a korrupció.

Szóval a nagyon civil Seres Mária azt akarja, hogy a pártok ne kaphassanak semmiféle támogatást a központi költaségvetésből. Oké legyen. Ugyanakkor ez a nagyon civil Seres Mária már készül a tavaszi választásokra, a nagyon civil mozgalmának minden körzetben lesz jelöltje, vagy legalábbis ő ezt szeretné, és a nagyon civil Seres Mária már a parlamentben érzi magát. Ott, ahova sikertelenül próbált bejutni példának okáért először 1994-ben, és azóta szinte mindig ilyen-olyan tömörülések képviseletében, na de majd most! Most majd bejut, mint nagyon civil.

Kérdezem én, hogy ha valaki politikára adja a fejét, az onnantól nem politikus lesz? Ez az "alulról jövő kezdeményezés" duma meg már annyira unalmas... Minden demokratikusan létrejött pártot alulról szerveznek meg, az más kérdés, hogy miután intézményesül, kialakul bennük egyfajta hierarchia, és hivatásszerűen űzik a közigazgatást, onnantól azok számára, akik nincsenek a tűzközelben, vagy nincs egy kicsinyke kis sütnivalójuk,  azok számára egyből ellenséggé avanzsálnak, és mindjárt valami zártkörű valaminek hiszik azt, ami egyébként az is, de nem úgy, ahogyan azt ők gondolják.

Szóval rossz hírem van kedves nagyon civil Seres Mária. Tegyük fel, hogy bekerülnek a parlamentbe (nem fognak, de ez most nem lényeg). És tegyük fel, hogy aktivizálja magát a nagyon civil mozgalom is. Onnantól sajnos önöket is ugyanolyan szidalmak fogják érni, mint bármelyik másik pártot, meg is mondom miért.

Az emberek hajlamosak a "sajátjukkal" elnézőbbek lenni. Hajlamosak arra, hogy elhiggyék azt, hogy ők maguk irányítanak. Hajlamosak az ilyen nagyon civil kezdeményezésekről is azt hinni, hogy na majd ők megmutatják, hogy hogy kell. Aztán odakerül az a szűk kör (mert ugye minden tömörülésnek vannak vezetői), és kiderül, hogy onnan egészen más minden. A szűk kör bekerül az eddig olyan nagyon gyűlölt politikai elitbe, a többiek meg ugyanúgy megmaradnak hétköznapi embernek, mint ahogy tízezrével vannak hétköznapi emberek a mostani pártok környékén is. Aztán ahogy telnek az idők, úgy bukkanak elő mindig egyre-másra az ilyen Seres félék, akik kimaradtak a szűk körből, pedig nagyon szerettek volna odatartozni, és mindjárt meg is alapítják a saját kis kezdeményezésüket, ami aztán megint csak nagyon civil, na meg persze alulról jövő kezdeményezés lesz, de csak addig, amíg maga is részese nem lehet annak, amit addig látványosan utált, mégis minden vágya volt, hogy ő maga is odakerülhessen.

Visszatérve a pártfinanszírozásra. A Védegylet elgondolásai szerintem egynek nem rosszak. Itt van mindjárt a hat pontból álló javaslat negyedik egysége, ami nagyjából összefoglalja azt, miért is hatalmas baromság az, amit Seres kitalált, aminek halvány lila köze sincs a valósághoz.

"A demokráciának vannak költségei: a kampányok tisztulásához szükséges, hogy a pártok költségvetési támogatása növekedjék. A megnövelt támogatás olyan formái szükségesek, amelyek ösztönzik a pártok legális adománygyűjtését, illetve amelyek hozzájárulnak a kampánypénzek „kifehéredéséhez”. Ilyen forma a magánadományok után járó kiegészítő támogatás, illetve az utólagos költségtérítés."

Egyébként még annyit az összes ilyen nagyon civil kezdeményezéshez, hogy itt mutatkozik meg igazán az, amit már többször is megfogalmaztam. Magyarországon ma szinte alig van valódi civil szervezet. A nagytöbbség vagy elkötelezett egyik, másik, harmadik politikai erő felé, vagy pedig önmaga akar politizálásba kezdeni, ami ugye azért paradoxon, mert a civil az attól civil, hogy elviekben nem politizál. Érdekeket képviselhet, azzal nincs baj. Kiállhat bizonyos társadalmi, vagy ilyen-olyan csoportok mellett, ezzel sincs baj. De az olyan civil szervzet, az olyan civil mozgalom, amelyik a parlamentbe igyekszik, és politizál, az MÁR NEM civil.

Itt van jó példának az LMP. Civil szervezetként működtek, de amikor elhatározták, hogy bizony ők tevékenyen szeretnék kivenni a részüket a politikából, azonnal párttá alakultak, és azóta úgy is működnek. Ők is megérnének egy misét, és biztos fogok is majd róluk írni a jövőben, de most nyilván nem ők a téma, hanem a nagyon civil Seres Mária és az ő mozgalma.

Szóval bárki bármit mond, ez a nő nagyon okos. Hót demagóg dumával hülyíti azokat, akiket lehet, ezzel párhuzamosan építgeti leendő politikai karrierjét, pártot szervez, persze szigorúan csak mint nagyon civil. Lényegében pontosan ezen tevékenységével bizonyítja leginkább politikusi mivoltát. Sajnálom azokat, akik bedölnek ennek a hatalmas illúziónak.

Amúgy pedig kedves Mária, még egy gondolat a pártok számára folyósított pénzekkel kapcsolatosan. Ha pártokat ön szerint a szimpatizánsainak kellene eltartania, akkor nyilván egyetért azzal is, hogy a civil szervezetek se kapjanak egy árva fillért se a központi költségvetésből semmilyen formában sem, tartsák el azokat is a szimpatizánsaik!

Jah, amúgy tök jó, hogy ez a dolog nem csak nekem szúrt szemet :-))

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr901432170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása