70 éve robbant ki a II. világháború
2009. szeptember 02. írta: BéKu

70 éve robbant ki a II. világháború

A dátum évfordulója nem ma van természetesen, hanem tegnap, szeptember 1-én volt. Nem feledkeztem meg róla, csak a tegnapi napom egy kicsit zűrös volt.

A történet Augusztus 31-én kezdődött. Ekkor rendezték meg ugyanis a németek azt az ürügyet, ami a tényleges katonai akció megindításához elengedhetetlen volt. Ezen a napon ugyanis lengyel katonai egyenruhába öltözött német köztörvényes rabok, egyesek szerint katonák megtámadták a gleiwitzi (Gliwice) rádióadót, amely remek propaganda ügyként szolgált a háború kirobbantásához. A Casus-belli után, másnap, azaz szeptember 1-én hajnalban (4:45-kor) a német Schleswig-Holstein csatahajó - ami egyébként pusztán udvariassági látogatás okán érkezett néhány nappal korábban - lőni kezdte a danzigi lengyel támaszpontot. Nem sokkal ezután megindult a szárazföldi offenzíva is, aminek következtében Lengyelország villámgyorsan német (keleten meg orosz) fennhatóság alá kerül. Ezzel elkezdődött az a közel 6 évig tartó téboly, amely 50 és 78 millió közötti (pontos adatok sosem lesznek) emberáldozatot követelt.

Apropó Gliwice. Ez a lengyel város egyébként Salgótarján egyik testvérvárosa.

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr311355089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása