Fear and Loathing
2010. június 26. írta: Robert McKefir

Fear and Loathing

Kissé sokkolt az origo-n ez a interjú. Kezdjük pár idézettel:

"Ez a film egy cigánycsalád egy napját mutatja be, kora hajnaltól késő éjszakáig. Átlagos nap telik el, semmi különös nem történik, csak a szokásos: gyilkosok portyáznak a környéken, és cigányokra vadásznak. Amikor történetünk kezdődik, addigra mindez már megszokott a környék lakói számára. A félelem annyira része a mindennapoknak, hogy már semmi különös sincs benne. Cigánynak lenni ma Magyarországon sokszor már önmagában is maga a borzongás. A gyilkosságok pusztán látványos kisülések. Az igazi feszültség sokkal mélyebbről ered: a hétköznapok szövedékéből. Talán ez az oka, hogy ez a realista anyag szinte önmagától pszichothrilleré szerveződött." - a három kiemelt rész azt hiszem igencsak magáért beszél, de ne menjünk még bele, csak az utolsóra mondanám azt, hogyha TÉNLYEG borzongás ma cigánynak lenni Magyarországon, akkor talán nem kellene a napi szenvedéseiket realista anyagnak meg pszichothrillernek ledegradálni, vagy talán a rendező úr élete egy spagettiwestern, vagy mi?

 

"Én három éve Németországban élek a családommal, és januárban azért jöttünk haza átmenetileg, hogy ezt a filmet elkészítsem. Nagyon megrázott ez a merényletsorozat, nem tudtam nyugton maradni, úgy éreztem, valamit csinálnom kell. Az aktuális filmterveimet leállítottam, a felkéréseket visszamondtam. Hazajöttünk, és azóta gyakorlatilag cigányok között élek."

Mi a probléma ezzel a filmmel? Az, hogy a cigányokról szól? Nem, nem ez a probléma. A drága művész úr, megszánt minket a drága szabadidejével és most purdék között tölti napjait, hogy előadja az ő álláspontját a "borzongásról". Azt hiszem azonban, hogy erre nincs szükség, ennek a filmnek sehol sem szabad megjelennie. Magyarországon biztosan nem. Az év elején a zsidók a MÁV-ot perelték. Mi lett a vége? Olaj a tűzre; megint fellángolt a konspirációs, holokamuzós, cionistázós, karvalytőkés duma. Ennek mi lesz a vége? "Már megint a cigányokat védik" (amúgy hé, ha egy cigányt egy művészeti alkotásban úgy ábrázolnának, hogy egy vidám, kétbalkezes szereplő, aki lop, és pórul jár, akkor a szerző rasszista? Cigány már nem lehet rossz fiú?), "Erre meg a pénz", "Újabb szar magyar film, és még cigányvédő is", "Kár hogy Hitler nem velük kezdte" stb. stb.

Szóval ez egy öngól, amennyiben itt bemutatják. Ha nyugaton mutatják be, akkor pedig megint mi, magyarok leszünk az ostoba rasszista népség (khm, szlovák Fal - viszont azóta arrafelé csökkent a bűnözés, biztos a véletlen műve), akik megmaradnak bunkó, brutális kelet-európainak. És a cigányok mit fognak szólni? 18 évig éltem cigányok közelében, és a "borzongást" (inkább rettegést) magamon tapasztaltam/om meg, mint rajtuk. Nem szeretem őket, viszont biztosan állíthatom, hogy Puporka Renátó 6 testvére és szülei:

- nem hallanak a filmről

- nem érdekli őket a film

- moziban nagyon régen nem voltak

- másra is kell a segély, nem csak mozira lehet elkölteni

Tehát nagyon valószínű, hogy a hazai cigányság maximum 5%-a fogja megnézni az "alkotást" (alig várom, hogy Osztolykán mit fog nyilatkozni). Bukás lesz-e a film? Művészileg nem tudom, viszont Magyarországon biztosan még nagyobb szakadáshoz vezethet a bemutatása, amelyre a Cozma gyilkosság óta hatványozottan feszültebb helyzetben egyáltalán nincs szükség. Nem akarok beszélni a cigánykérdésről, mert az nagyon mély és kemény téma, maradjunk annyiban, hogy a sérelmek miatt történtek a cigánygyilkosságok, és nem azért, mert pár hülye reggel úgy kelt fel, hogy ma nem a henteseket, jegypénztárosokat, hanem cigányokat fognak gyilkolni.

Szóval kedves rendező úr; Auf Wiederseh'n! Remélem egyszer a cigánytelepen feltörve találja az autóját, és elviszik belőle a többszázezerbe kerülő értékes kameráját, laptopját, vagy csak simán leütik, és kizsebelik - talán akkor objektívabban látja majd a valóságot, és nem olyan sztereotíp képeket lát majd maga előtt, mint véresszájú, fajgyűlölő, náczi magyarok, és elesett, kisemmizett, halálváró cigányok.

Ajánlok még két írást, amely szerintem közelebb áll a valósághoz, mint Fliegauf Benedek gondolatvilága. Az első egy Wahorn Andrásról szóló cikk, a másik pedig egy Vastagbőr bejegyzés.

És akkor cigánynak lenni Magyarországon borzongás?

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr952111258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása