Bizisten nem akartam ma írni
2010. október 18. írta: Robert McKefir

Bizisten nem akartam ma írni

Erről a témáról nem akartam írni, mivel már mások megtették. A filmet nem láttam (na emiatt gondolom most meg lehet kövezni vagy agyonszurkálni), de úgy érzem nem is fogom megnézni. Ha mégis, valószínű, hogy rettenetesen feldúlt leszek tőle, és 20 perc alapján kikapcsolom, kirohanok a moziból. Tulajdonképpen nem érdekel, hogy mennyiből készült, meg mennyi állami pénz ment el erre a "remekműre".

Nyilván egy művésznek legyen benne a művében a világlátása, meg a mondanivalója - ez tiszta sor, ezért is van kedvenc írónk, akinek szeretjük a szófordulatait (én kifejezetten kedvelem Heller írásait, nahát ő IS zsidó). De talán itt a rendezőnő túllőtt a célon. Groó Diána büszke zsidó őseire - legyen az, nincs megtiltva - de ahogy interpretálja, hogy szerinte milyen ez a cigányprobléma, kérem az valami eszméletlenül fals. Írhatnék itt nagy körmondatokat róla, hogy miben téved, de mint ahogy fentebb írtam, már mások megtették, sőt! Ha már az indexes kritkában azt írják róla, hogy sarkít, akkor ott bizony nagy félrecsúszások lehetnek...

Dacára a kevés nézőnek, a lehúzásoknak, a film különdíjat kapott Sienában. És leginkább ez az, ami nem jó. Még a Rákóczi-szabadságharc idején történt, hogy az akkori angol lapokban (mert nekik már az is volt) az ellenséges magyar főurat közönséges banditaként ábrázolták. Ezt Rákóczi röplapokban cáfolta. Idehaza. Ez a példa mutatja talán a legnagyobb hibánkat. Magunkat sikerül meggyőzni, közben a külföldi kép rólunk nagyon eltér attól, mint amit mi gondolunk. Lásd a Spiegel cikket. Ha megkérünk egy külföldit, hogy nézze meg a filmet és olvassa el a cikket, szörnyülködni fog, és lemondja az esetleges magyarországi nyaralását. Szóval ez a szar ügy. Nem az, hogy a filmben a cigányok az idilli környezetben élő angyalszerű nép, a magyarok (többségi társadalom) pedig gonosz és sátáni jellegeket vesz fel. De ha ez kell, akkor öljünk bele többet a hetési telepbe, meg a külöféle integrációs pénznyelőkbe. Ugyanis ehhez két dolog kell: állami pénz (megvan), és az, hogy a cigányok AKARJANAK beépülni, sajnos erre nagyon kevés üdítő kivétel van.

u.i.: A rendezőnő egy transzvesztitáról vagy egy rabbinőről szeretne filmet forgatni. Remélem talál hozzá támogatókat, mert remélem, hogy az állam nem ad rá pénzt (pl. integrációs programokra költheti ugyebár...)

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr112380317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása