Mit akar a Fidesz az önkormányzatokkal?
2010. május 28. írta: BéKu

Mit akar a Fidesz az önkormányzatokkal?

Csökkentené az önkormányzati képviselők számát, és módosítana azok megválasztásán is a Fidesz. Az erről szóló törvénytervezetet már be is nyújtották a parlamentnek, itt elolvasható.

Már akkor is pislogtam, amikor először hallottam erről a tervről. Még a parlament megalakulása előtt nyilatkozott erről az egyik TV-ben egy fideszes politikus.

Oké, lefelezik az önkormányzati képviselők számát: Gut. Ennek örülünk. Teljesen felesleges az a képviselői létszám, amivel most dolgoznak a közgyűlések. Na de ez a rendszer, amit kitaláltak, ez, ez, ez olyan izé.

Nem akarok minden részletbe belemenni, már csak azért sem, mert az Origo most összehozott belőle egy egész jó cikket,  itt ni. A lényeg: a jelenleginél jóval nagyobb súlya lenne az EVK-nak, a kompenzációs lista jelentősége csökkenne, ráadásul úgy, hogy még azzal is a győzteseket támogatnák, ugyanis az arra adott voksok 50% feletti részét is beszámolnák. Legalábbis ez volt a terv.

Közben erről letettek, mivel az egyik fideszes képviselő benyújtott egy módosító indítványt, amit Kósáék támogattak. Eszerint mégsem számolják bele a győztes 50% feletti voksait és - szintén egy módosító javaslat kapcsán - módosítanák a  törvénytervezetben szereplő töredékszavazat számítási  módot, amivel a kisebb pártok járnának jól.

Más: rövidítenének a kampányon is, 72 napról 60-ra, ami szintén jó. De így egy héttel rövidebb lenne a KC-gyűjtési idő, ami nem jó. Lehetne a KAMPÁNYON rövidíteni, úgy, hogy a jelölési folyamat időtartama megmaradjon. Remélem ezen is változtatnak.

Jah! És a a főpolgi, meg a megyei önkormányzat választáson is emelnék a tétet: előbbin 0,5%-ról 2%-nyi KC-ra, utóbbin 0,3%-ról 1%-ra. Ez nem jó! Határozottan nem tetszik. Igen, ki kell szűrni a komolytalan, érdemi támogatottsággal nem rendelkező önjelölteket, de ez a szigorítás szerintem nem indokolt. Nagyon nem.

Megjegyzés: én személy szerint inkább a listás irányba tolnám az önkormányzati választási rendszert, sok esetben ugyanis indokolatlan ennyi EVK. A nagyobb településeken persze szükséges, de nem ennyi, mint amennyi most van!

Szóval az EVK-k előretolását a jelenlegi arányoknál jobban semmi képpen sem tartom jó dolognak. Illetve ha mégis ez az irány marad, akkor sem kellene ennyire radikálisan előnyben részesíteni az EVK-kat!

Tarján esetében most: 14 EVK + 9 kompenzációs + polgármester

Tarján a tervezett változtatás után: 10 EVK + 4 kompenzációs + polgármester

Vagyis: míg az EVK-k száma csak nagyjából 28,6 %-kal csökkennének, addig a kompenzációs listáról szerezhető mandátumok száma 55,6%-kal lenne kevesebb. Ez eléggé brutális eltérés akkor is, ha tudjuk: cél az EVK-k jelentőségének erősítése. Na de ennyire? Hmmm...

A 10 EVK + 6 kompenzációs simán jó lenne, még akkor is, ha ez plusz két képviselőt jelent. Azt hiszem ezen a törvény tervezeten még van mit finomítani. Már csak azért is, mert nem tudni, hogyan alakulnak az erőviszonyok a jövőben, és a Fidesz is szívhat még emiatt a későbbiekben, ha fordulna esetleg a kocka...

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr452038808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása