Napi agyrém XII.
2010. február 11. írta: Robert McKefir

Napi agyrém XII.

Tegnap találtam egy érdekes nyilatkozatot. Jó kis ízes cikk. Professzionális haderő: tény, hogy a sorozáson alapuló hadsereg az utóbbi időbben igencsak hadilábon állt: nyilván ezt a  15 ezer fős kirakathadsereget olcsóbb fenntartani. Persze az már csak adalék, hogy annyi tábornokunk van, mint a francia hadseregnek. No persze, csak Franciaország harmadik helyen áll Európában területileg Oroszország és Ukrajna mögött. Legmodernebb... Pár napja volt a Vastagbőrön egy szintén katonai bejegyzés a MiG-jeinkről, illetve volt még itt egy forráslink. Persze a műholdkép nem most télen készült, de azért a kutyanyelveken ácsorgó 29-esek tragikus látványt nyújtanak. Legmodernebb. Mert lízingelünk 14 Gripent? Szegény MiG-eket meg hagyjuk elrohadni, lezuhanni? TIZENNÉGY géppel védenénk meg a magyar légteret? Mert egy darab modern szálíltógépet nem vagyunk képesek venni évek óta? Közben Romániának már van legalább egy C-130-asa? (jó, nekünk egy Herkulesbe az egész hadseregünk beleférne, elég lenne nekünk egy-két C-27, megjegyzem, a románoknak van, a szlovákok meg már rendeltek belőle). Mondern mert jelenleg szétrohad az a maradék L-139-es? És nincs igazán más kiképzőgépünk?

Nos és a végén a legjobb. A nemzeti össztermék 1,3 százalékát fordította az ország hadi kiadásokra: ez maga a szegénységi bizonyítvány: Japán a 2 vh. óta a GDP 1%-t fordíthatja egy védelmi erőre. Tessék megnézni a különbséget...

Na jó, persze ne menjünk vissza az ötvenes évekbe sem, amikor is valaki lehet előbb látott PPSh töltényt, mint fehér kenyeret. Ebben az 1,3%-ban benne van a fegyverfelújítási blama is. Csodás nem?

Jó magam nem vagyok a professzionális hadsereg híve. Mi lesz, ha a teljes  magyar hadsereget szállító repülőgép lezuhan? Persze mondják, hogy a NATO tagjai vagyunk, meg itt úgyse támadnak meg minket. A NATO katonai szövetség: valami ellen véd. Ha nem a szovjetek, akkor majd a terroristák ellen! Akik bárhol felbukkanhatnak. És látjuk azt is, hogy egy szakállas, turbános arabot pár amerikai hadosztály már lassan tíz éve kerget az afgán hegyekben sikertelenül. Valamint, hogy Ho apó vietkongjai hogy csináltak majmot az akkori amerikai hadseregből. Nem vagyok a biztonságpolitikában jártas (van egy ilyen témájú könyv a polcomon, de még időhiány miatt nem kezdtem bele), de úgy vélem, hogyha hazánkban kellene talibánt játszani a lakosságnak, a mai fiatalok keresnék az egeret a puska mellé, és csodálkoznának, hogy nem érnek el hedsotot, mint a csében. Na persze az se működőképes, mint a sorozás vége felé, hogy három hónapra behívják az ember fiát, és lőhet 3-at AK-val, ha rendes.

Igazából a miniszter úr vagy megint túl sokat ivott, vagy egyáltalán nem ivott a nyilatkozattétel előtt. Nem indultunk hátrányból 1990-ben. De amíg a horvátok, románok fejlesztették a MiG-21-eseket, mi egyszerűen eladtuk hulladékvasnak őket. Mint ahogy a T-72-esek nagyobb részét is kilóért veszik tőlünk az irakiak. És, ha Pán Slota lesz Szlotákia királya, akkor tényleg csak a talibános megoldással tudnánk magunkat megvédeni...

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr511749362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása