Kis esti heraldika
2010. január 02. írta: Robert McKefir

Kis esti heraldika

Miután BéKa sikeresen írt ma egy kurucos bejegyzést, úgy érzem, én sem maradhatok le mögötte :P. Mint történész hallgatót kicsit megrázott a szlavón címerrel kapcsolatos mai hírük. Nyilván a Dávid-csillagot vizionáló olvasónak bizarr volt ezt látni, sőt nyilván a mindennapok embere csóválná is a fejét rendesen, hogy miért van ez ott. Igazából nem ez a probléma, hanem az, hogy ez főoldalra kerülhet, egy önmagát hírportálként meghatározó oldalon.

Nézzük a heraldikai csillag meghatározását: "Az égitestek közül a nap, a hold (vagy holdarc), az üstökös, a csillagok gyakori címerképek magukban és más címerábrákkal is; a csillagok legtöbbször hatsugarúak. Hegyek, halmok, sziklák a magyar heraldikában gyakran a címerkép alátámasztására szolgálnak." (ld.: www.heraldika.hu/cimertan.html) Kész, ennyi: az arany hatágú csillagot tehát úgy festik, vésik, kövezik ki, ahogy akarják. A követelmény csak annyi: hat ága legyen, és arany legyen a színe. Így tehát a szlavón címer és a zsidó jelkép tulajdonképpen ugyanaz.

Ez a köznapi ember számára persze megint azt jelenti, hogy "hűha, ezek a gaz zsidajok már befészkelték magukat a Monarchiába is" - ami természetesen nem igaz. Másrészről csak így kisajátítani egy jelképet nem lehet: itt negatív értelemben jelent meg a Dávid-csillag. Máskor bezzeg küzdünk azért, hogy a szvasztika (amely többek között hindu vallási motívum, illetve a nácizmussal nem vádolható finnek is katonai jelképként használták) ne legyen tiltott önkényuralmi jelkép. Arra persze meg véletlenül sem gondolunk, hogy a heraldika a "mi" kettőskeresztünket Lotharingiai-keresztnek hívja (na jó, a magyar heraldika hívja kettőskeresztnek is): szóval akkor a lotharingiaiak, a szlovákok, a Jagellók lopták tőlünk? Persze itt is meglenne a "kurucos" magyarázat (tényleg, Lipusz Zsolt miért nem írkál erről?): a szlovákok egyértelműen tőlünk lopták, a Jagellóknak itt Magyarországon tetszett meg a jelkép, Lotharingiába pedig úgy került, hogy az oda házasodott magyar királylányok vitték magukkal...

Szeretném még egyszer leszögezni (amit egyébként belénkvertek történelem segédtudományai órán), hogy egy jelképet nem lehet kisajátítatni: így ne kezdjünk el kommunistázni, mikor Heinekent iszunk, nácizni, amikor egy finn 2. vh.-s vadászgépről látunk képet, fasisztázni, amikor Sankt Gallen kantonban járunk (egy fasces látható a címerében), vagy zsidózni, amikor csak egy amerikai rendőrautót kerül a látóterünkbe. Mindenkinek szíve joga, hogy milyen jelképet használ, ezért ne lehessen senkit se elítélni. Persze a kettős-mérce mindig előbb megjelenik, mint ahogy az ember gondolkozni kezdene...

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr611640326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása