Miért NEM volt "előnyös" Ékes megnyilvánulása?
2009. szeptember 04. írta: BéKu

Miért NEM volt "előnyös" Ékes megnyilvánulása?

Először nem akartam ezzel a témával foglalkozni, de mivel az elmúlt napokban szinte mindenhol beleütköztem az Ékes megnyilvánulását taglaló véleményekbe, úgy döntöttem, én se akarok lemaradni, ezért muszáj vagyok pötyögni "pár" sort a témáról.

Először is, ki az az Ékes Ilona? A hölgy nem más, mint a Fidesz egyik országgyűlési képviselője. 2006 óta a parlament tagja, a Fidesz országos listájáról szerzett mandátumot, ahol a 31. helyet foglalta el. Magyarán őt senki nem választotta meg közvetlenül, még csak területi listáról sem. Ez azért fontos tény, mert ezesetben sokan hivatkozhatnak arra, hogy milyen jogon, ráadásul kinek a nevében beszél ez a nő. Egyébként meg óvónői, és szociális munkás végzettséggel rendelkezik.

Másodszor miért is érdekes Ékes Ilona? Nos, múlthéten pénteken (augusztus 28.) a képviselő asszony volt szíves egy sajtótájékoztatót tartani, amelynek során a holnapi melegfelvonulást betiltását kérte. Ha ez önmagában még nem lenne elég, ezt még tetézte azzal, hogy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, a homoszexualitás mentális betegség, amit kezelni kell, és amin szerinte lehet változtatni. A web 2.0-es világ, az online, és offline média pedig ugrott a témára, és lelkesen fel is karolta azt. Akadtak bőven sérelmezői a kijelentésnek, de azért voltak olyanok, akik egyetértettek a politikus szavaival. A Fidesz persze gyorsan leszögezte, hogy ez csak Ékes egyéni véleménye, - amit aztán a képviselő gyorsan meg is erősített, mondván ő nem egyeztetett a pártjával, magánakció volt az egész - majd csakhamar azt is hozzátette, hogy amúgy meg a narancsos párt az egész eseményt pusztán rendőri kérdésnek tekinti, így többet nem is kíván hozzáfűzni a dologhoz.

Ékesnek természetesen joga van a szabad véleménynyilvánításhoz, és az is igaz, hogy a Fidesz mégis csak konzervatív párt-féle, tehát akár még ideológiailag is támogatható lenne amit mondott. Csakhogy. A képviselő asszony többszörösen lejáratta magát, és - hiába kapálózott a Fidesz a gyors elhatárolódásával - a pártját is. Hogy miért? Először is, mert egy jól körülhatárolható embercsoport, és támogatóinak gyülekezési jogát akarta megtiltani, akik semmiféle jogsértésre nem készültek. Másodsorban pedig a melegekről tett nyilatkozatával tanúbizonyságot tett arról, hogy mennyire tudatlan. Ezek önmagában nem lennének bajok. Sok tízezer ember gondolkozik úgy, mint ő. Csakhogy Ékes Ilona egy országgyűlési képviselő, ezáltal közszereplő, így az ő általa kimondott szavaknak százszoros a jelentősége, és ezzel párhuzamosan annak következménye is.

Sőt. Ékes nem csak EGY politikus, hanem a a parlament Emberi jogi, kisebbségi, civil-és vallásügyi bizottság tagja!!!!! Ilyen pozícióval a nyakában pedig egyenesen őrületes marhaságnak tűnik az, amit nyilatkozott. Emberi jogi és kisebbségi bizottság. Ékes pontosan egy kisebbség jogait akarta korlátozni. Ekkora öngólt ritkán lő az ember. Mondom, szíve joga úgy gondolkodni, ahogy akar. Nem kell szeretnie a melegeket, nyugodtan utálja őket. Kerülje el szombaton az Andrássy utat, sőt, meneküljön el Budapestről, vonuljon vissza hétvégére a nagymarosi üdölőjébe. De ilyet akkor se mondjon!

Egyszer már kifejtettem a véleményemet ebben a témában, és most is hasonlóan gondolom a dolgot. Volt egy blogajánlóm is, amiben valaki más nagyjából szintén ugyanazt fogalmazta meg, amit én. Ezeket összefoglalva: k*rvára nem kell szeretni a melegeket, mert ez a dolog nem is erről szól. Nem kell egyetérteni a vonulgatósdival, el lehet ítélni őket. Ehhez mindenkinek joga van. De ugyanolyan joga van annak a párszáz embernek (többen úgyse lesznek) felvonulni évente egyszer. Akit zavar, mint például Ékes Ilonát, az kerülje el messze az Andrássy utat arra a pár órára. Én se leszek pesten, bár én ettől függetlenül sem lennék a fővárosban a hétvégén. A gyerekek erkölcsi fejlődésére hivatkozni egy olyan világban, amikor a kereskedelmi médiából ömlik a szenny, amikor az interneten az ember BÁRMIT elérhet, elég naív gondolat. Arról persze lehet vitatkozni, hogy ilyen formában mi értelme van az egésznek, mert szvsz semmi, de ha ők ezt akarják, akkor csinálják. Az égegyadta világon senkinek sem ártanak vele. Amúgy olyan szinten le lesz zárva a környék, hogy az esetleg arra kóborló gyerkőcök (akiket Ékes félt) még csak a közelébe se tudnak majd férkőzni a menetnek. A rendőrség pedig megígérte (csakhogy a képviselő asszony lelke megnyugodjon), hogy amennyiben közszemérem, illetőleg közízlést sértő dolgokat művelnek a felvonulók, azonnal intézkedni fognak. Ennyi.

Ami az ellentüntetőket illeti. Nekik is ugyanannyi joguk van tüntetni a felvonulás ellen. A gond akkor kezdődik (de remléljük erre nem kerül sor), ha nem csak tüntetnek és kiabálnak, hanem valamiféle erőszakot is próbálnak alkalamzni, például dobálóznak. Ergó a véleménynyilvánítás joga MINDENKIT megillet, de a az erőszak MINDEN formáját tiltani, és akadályozni kell. Egyébként arra még nem jöttem rá, hogy ha zavarja őket a dolog, és ekkora ellenszenvvel viseltetnek iránta, akkor miért mennek egyáltalán a menet közelébe? Nem lenne jobb a lelki békéjüknek, ha otthon ücsörögnének?

Apropó Ékes. Olvasgattam a képviselő asszony felszólalásait a parlament honlapján, rábukkantam egy roppant érdekes mondatra, ami idén március 10-én hagyta el a politikus száját. Nevesen, hogy "Természetesen az azonos nemű párok emberi méltóságát maximálisan tiszteletben tartjuk." Ezt a bejegyzett élettársi kapcsolat kapcsán volt szíves elmondani, amivel én speciel nem kívánok foglalkozni, viszont fontos megjegyezni, hogy akkor még maximálisan tiszteletben tartotta az azonos nemű párok emberi méltóságát. Kérdés: mi változott fél év alatt, hogy most már betiltaná a buzifelvonulást, ráadásul gyógykezelésre küldené őket?

Amúgy önmagában azt sem értem, hogy az utóbbi 2-3 évben mi ez a nagy balhés felhajtás a melegfelvonulás körül. 1997 óta létezik, a Fidesz-kormány idején is megrendezték, de ekkora atrocitások csak pár éve övezik. Előtte is volt sok százezer ember, akinek nem tetszett, de sosem fajult el ennyire, mint az utóbbi időben. Kérdés2: miért fajultak idáig a dolgok?

Egyébként a Fidesz gyanúsan hallgat meleg-témában. Konzervatív párt lévén ez valahol érthető is, de most már lassan nem ártana valamiféle álláspontot kialakítani az ügyben. Szerintem sokan kíváncsiak rá. Vagy majd csak a választások után? Viszont Ékes Ilonát nem ártana visszahívni abból a bizottságból. Legyen tagja egy másiknak, de ne ennek. Ez a megnyilatkozása nyilvánvalóvá tette, hogy nem alkalmas annak a posztnak a betöltésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr41359348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása