Petőfi Rádió, Budapest
2010. október 20. írta: Robert McKefir

Petőfi Rádió, Budapest

Mostanság felmerült a hír, hogy a Petőfinek, bocsánat MR2 Petőfinek befellegzett. Azóta már alakult is a Fészbukon tiltakozó csoport, ami körülbelül annyira eredményes lesz, mint az eddigi tiltakozó csoportok. De a nagy kérdés, hogy kell-e Petőfi? Megéri ez?

Nagy perverzitásnak tűnhet, de én még a Nagy Átalakulás előtt hallgattam: reggel a kívánságműsort (egész jó bemondókkal), illetve csütörtökön a Rádiókabarét kettőtől-ötig, szombaton délelőtt a Komolytalant, nagy ritkán még a hétfői kívánságműsort is, amiben nemcsak Máté Petya, Zárai-Vámosi volt; kértek a hallgatók Jean-Michelle Jarre-t is (őt melyik országos rádió tolná be a tracklistbe?), sőt! Egy vasárnapi nótaműsor teszi prájszlesszé a húsleveses-rántotthúsos ebédet! Aztán jött a vég. Hétvégente voltak még mindenféle rádiókabaré számok, felvételről, de csütörökön már csak négyig volt, aztán már csak EGY órán át lehetett hallgatni a magyar humoristákat, gyakran már bemondó nélkül (aki szintén egy Karinthy-gyűrűs volt, általában - lehet a felvétel idején még nem kapta meg). Ekkor tehát kikapcsoltam a rádiót, és azóta alig hallgatom a Petőfit.

Később már csak arra használtam, hogy a Pont FM-t frekvenciáját keressem: remek kis adó volt; sajnos nem országos vételkörzettel - aztán megjött a sok diszkósittel a helyére a Rise FM. Szerencsére megint meg a headbang a 88.1-en, de történt azóta pár dolog,  és emiatt talán két-három éve nem hallgatok rádiót.

Jó elgondolás, hogy legyen egy magyar zenéket, sőt magyar underground zenéket játszó rádió: amikor elindult az új Petőfi, mások kezdték el hallgatni az adót; fiatalok, de idősebbek is, akiknek elegük volt már az egysíkú, unalmas, semmitmondó szövegű, hangú énekesekből, és évente tucatjával előtűnt tehetségkutatószökevényekből (blöe) - lásd Danubius, Juventus (Sláger 2.0), vagy az két új adó (próbálkoztak mással, de korpa közé keveredtek). A bibi ott van, hogy így kissé rétegzenéket kezdett el sugározni a rádió. Az alterzenéket nem mindenki szereti, a modorosra kívánkozó célcsoporton kívül kevesen hallgatnak állandóan valamilyen ismertebb vagy feltörekvő, hülye nevű dunántúli vagy pesti bandát. Jómagam meghallgatom őket, de semmi több. Sajnos nem mindenki szeretheti ezeket a tökéletességet súroló elvetemült zenéket, mint én: de a Pont FM-t nem csak én találtam nekem megfelelő zenét. A mindenféle rock, punk és metálzenét játszó rádió viszont csak regionálisan volt fogható, ma pedig, ahogy már említettem, úgy sem. A Petőfin nem voltak hallhatóak. Sajnos az alternatív "rock" kedvelői nem nagyon szeretik a keményebb zenéket, így ők biztosan nem örültek volna a "hőbörgésnek". Így viszont biztosan vesztettek hallgatókat: olyan embereket, akik szívesen hallgattak volna legalább post rockot, de nem, csak az alternatív.

Úgy gondolom valamiféle profilbővítés jó lenne: talán nem lenne nagy cezúra, ha legalább játszanának Képzelt Várost, vagy Isten Háta Mögöttet (Paliék bonyolult szövegekkel operálnak, de a rádiót hallgató bölcsészeknek talán nem esik nehezükre a szövegértés). Egyik sem brutális zene, és hallgatható. Az pedig, hogy WMD-t meg Blind Myselfet ritkábban játszanának, hát legyen benne a pakliban. Csak legyen benne a magyar zene paklijában akkor a metál kártya is.

Viszont, ha netrádióként működne tovább, az nem vezetne semmire. Bemondják a híreket, meg van időjárásjelentés? Kit érdekel: ha nem is torrentezik az ember nyakra főre (életemben nem vettem könnyűzenei cd-t legálisan), akkor ott a youtube: berakja kedvenc előadójának zenéit egymás után, közben pedig megnéz valami híroldalt, stb. A netrádió, fogalmazzunk Bede módjára: NEM MENŐ. Lassan már a rádióállomások is csak arra kellenek, hogy a dugóban ülve ne kelljen az üresben pöfögő motort hallgatni.

Teszek ide egy kis IHM-t, mert szándék arra, hogy elvetéltesse saját magát ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr932386928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása