Robert Capa kiállítás Salgótarjánban
2009. szeptember 06. írta: BéKu

Robert Capa kiállítás Salgótarjánban

Egyszerűen el se tudom hinni! Szeptember 10-én, azaz csütörtökön Robert Capa-kiállítás nyílik Salgótarjánban!!! Szerintem a Nógrádi Történeti Múzeumban régen volt ennyire komoly tárlat, szóval épp itt volt az ideje.

Capa valóban a XX.század egyik legnagyobb fotósa, ehhez kétség sem férhet. 1913-ban született Budapesten Friedmann Endre Ernő néven. Eredeti nevéből kiderül, hogy zsidó származású, aminek azért van jelentősége, mert a Németországban folytatott felsőfokú tanulmányait származása miatt nem fejezhette be, majd miután Berlinből visszatért Budapestre, itt sem találta meg a számításait, és a növekvő antiszemitizmus miatt Párizsba emigrált. A fotózást eleinte hobbiként űzte, majd rájött, hogy ez akár a megélhetését is jelentheti. Ekkor változtatott nevet, és lett Robert Capa. Nem sokkal később meg is kapta első hivatalos megbízásást. Öt háborúból is tudósított és készített páratlan képeket, köztük a Spanyol Polgárháborúból, ahol elkészítette leghíresebb fotóját, A milicista halálát, de tudósított a második világháborúból is. Egyik szeretője az Oscar-díjas Ingrid Bergman volt, ám ez csak a nő önéletrajzából derült ki, Capa nem verte nagydobra a dolgot. Fiatalon, 40 éves korában, 1954-ben távozott az élők sorából. Halálát pont a hobbija, a szeretett munkája , a haditudósítás okozta. A Life nevű magazinnak dolgozott Indokínában, a francia gyarmati harcokról tudósított, amikor is az egyik délután taposóaknára lépett, és meghalt.

A salgótarjáni tárlatról annyit tudni előljáróban, hogy a címe (H)arcok, és 76 képpől áll majd, valamint hogy teljes egészében eltér a budapesti Ludwig Múzeumban megtekinthető több, mint 200 darabos gyűjteménytől. Elsősorban a haditudósítós képanyagait láthatjuk majd. Itt lesz a leghíresebb fotója is, amelyet szerintem mindenkinek illik ismernie, még ha történetesen azt nem is tudja, hogy Capa az alkotója, azaz A milicista halála. De látható lesz kép a Trockij-sorozatból, valamint a normandiai partraszállásról is. Persze a attól, hogy a háborús képek viszik majd a prímet, még lesznek egyéb alkotások is, például Picassoról, vagy Hemingwayről. A kiállítás november 15-ig tekinthető meg, kár lenne kihagyni, szóval mindenki irány a Múzeumba! :-)

A milicista halála

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr71363899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

galagonya 2009.09.07. 19:21:29

Viszont sehol nem látom, hogy reklámoznák :( A múzeumon kifeszített plakát nem számít

BéKu 2009.09.07. 20:28:30

@galagonya: Teljes mértékig igazad van... Először én is csak a kifeszített molinót láttam, el is csodálkoztam, hogy mondom mi ez? Reklám a pesti kiállításnak, vagy ezzel takarják el, a lepergő cserepet? Aztán "hála" az MTI-s hozzáférésemnek, rábukkantam. Amúgy a www.salgotarjan-turizmus.hu/ oldalon is fent van, de gondolom ezt a városban élők nem olvassák. Jah, és a Városunkban is benn lesz, bár ezt csak utólag tudtam meg.

galagonya 2009.09.08. 15:40:55

Most már nálam is kinnt van :)
süti beállítások módosítása