Farewell Mona Lisa
2010. április 07. írta: Robert McKefir

Farewell Mona Lisa

"A demokrácia a legrosszabb kormányzási forma - nem számítva az összes többit, amellyel az emberiség időről időre megpróbálkozik." - Sir Winston Leonard Spencer-Churchill

Vannak emberek, akik számára már túl liberális vagyok, mert letettem arról, hogy népirtásokban gondolkozzak (a középiskola és Földi Pál hatása már elmúlt), valamint Bp van rám rossz hatással, és elfelejtek dolgokat. Mások számára pedig még mindig egy begyöpösödött fasz vagyok, aki kirekesztő és rasszista, olyan ember, aki mindig is ilyen marad.

Érdekes helyzet. Nyilván egy oldalról nem lehet gondolkozni, erre rájöttem én is. Viszont az biztos, hogy nehezen fogom elfogadni ezt a mai világot. Számomra nem a fenntartható fejlődés a lényeg, hanem a fenntartható gondolkodás és szemléletmód.

Sosem hittem, hogy az emberek egyenlőek, sosem hittem, hogy vér nélkül bármi fontosat el lehetne érni. Abban sem hittem, hogy a nép képes normálisan irányítani magát. Nem vagyunk egyenlőek: sokan jönnek a természeti példákkal, az állatok egyenrangúságával, hát kérem: ha a farkasfalkában a legfiatalabb tag merne eőször enni a szarvasból, örülhet, hogyha nem harapják el a nyakát (nahát, pedig ők is egy fajból valók). Nem vagyunk egyenlőek. Kapásból két neműek vagyunk. És a fiam sosem fog olyan jól futni 100m-en, mint egy néger srác, noha lehet, hogy ugyanolyan körülmények között készültek.

Nem hiszem, hogy bármit eldönthet a fegyvertelen tárgyalás. Nem értünk még el erre a szintre, hogy csak úgy tárgyaljunk erről-arról (lásd a sikeres koppenhágai csúcsot). Brutális, és radikális módszer a háború egy cél elérésére, de sikeres, valamint megelőzi a túlnépesedést: mennyien lennénk ma, ha nem lett volna 2. világháború? Vagy talán a harmadik világot ma hogy fogják rávenni arra, hogy lakói fogják vissza a gyermeknemzést? Szép szóval? Óvszerrel? Tudatos családtervezési programmal? Kétlem.

A manapság dicsőített demokrácia bölcsője Hellász, ahol maga a vegytiszta demokrácia csak a peloponészoszi-háború idején működött egy rövid ideig Athénban. Az ókor másik legismertebb köztársasága a római (Karthágó is választotta tisztviselőit!) volt, ami igen sikeresnek bizonyult, hiszen egy hatalmas birodalmat épített ki, és egy hosszú folyamat során sikerült csak megdönteni. Persze mai szemmel nézve ez az államforma oligarchikusnak tűnik, ahol a köznép csak kis csatornákon juttathatta érvényre akaratát.

Azóta eltelt sok idő, mikor is a dicsőséges francia forradalom megmutatta, hogy a polgárság is tud politikacsináló erővé válni (a munkásság még jó száz évig el volt felejtve, népképviselet? teljes egyenjogúság? ugyanmár). Sikeresen kiépítettek egy rendszert, ami sikeresen felfalta önmagát. A hármas jelszavuk nevében (most hagyjuk a kereszteseket, hogy kinek a nevében harcoltak) először is kidobták Suger apát hamvait a Szajnába, lefejezték az (egyébként balfasz) uralkodójukat, majd egymást is az állam ellenségének kiáltották ki. Majd jött egy kis korzikai, aki megmutatta, hogy a franciák is tudnak nagyok lenni.

És ma mégis a demokrácia és a népképviselet az úgymond egyedüli és járható út. Közben pedig a "bűnös fehér ember" kénytelen elismerni, hogy működnek más fejlődési utak, amelyeket korábban leigázott volt gyarmatok alkalmaztak/alkalmaznak. És az angoloknak most teszik a szemrehányást ezek a bozótlakók, hogy ezt és azt csinálták, közben pedig a brit állam kártérítést fizet nekik. Amiből egymást, vagy a gyűlölt fehér földbirtokosokat öldösik - nem gondolva arra, hogy ezek a "bűnös fehér emberek"-nek köszönhetően tudnak angolul, és tudnak kicsikarni mindenféle segélyeket a gazdagabb országoktól. És ha Afrikában elismerik a fejlődés más útját, Európában miért nem lehetne?

Magyarországon a demokrácia sosem működött: 1918-19-ben önmagától omlott be, 1948-ban sikerült késekkel döfködni keletről. Most pedig húsz év után megint rohan a csőd felé. Nyilván egy diktatúrából a demokráciába nehéz az átmenet: mostmár lehet több pártra szavazni, azt mondok és csinálok, amit akarok. Igen, miközben mindenki megfeledkezett arról, hogy egy ilyen demokráciában az állam nem fogja már megmondani felülről, hogy: "elvtársak és 45000 pár gumicsizmát kell gyártanunk". Valahol mindenki a maga ura lett, és természetesen mindjárt a másikat kezdi fúrni. Kiveszett a becsületes megnyilvánulás belőlünk, ehelyett megy a mocskolódás, és egymás lehordása. A lovagiasság, mint olyan hiánycikké vált - egyáltalán nem idejétmúlt dolog, csak szét kell nézni.

Talán ezért kellene valaki, aki fölöttünk áll. Mondjuk egy király. Végül is, nem tökmindegy, hogy egy sólyomlaci vagy egy koronás fő írja alá a papírt? Valamint kellenének még szabályozók. Nem mondom, hogy a bethleni rendszer ma működne a régi formájában, de hogy megérné még egyszer megpróbálni, kicsit ápdételt formában, az biztos. Korábban csak diktatúrában gondolkodtam, ma már eljutottam arra a szintre, amit Mária Terézia is mondott: "etetni, itatni is kell a juhot, a ha nyírni, fejni akarjuk". De talán az mégsem járja, hogy a birkák csak úgy szabadon kószáljanak a határban, még talán megtámadja őket egy csapat farkas.

Szóval kicsit bizonytalannak érzem magam. Nem tudom kinek mit mondjak, és hogy hogyan gondolkozzak, mert hogy lépjek még egyet a demokrácia irányába, ahhoz valami nagyon radikális dolognak kellene következnie.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr261901919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

galagonya 2010.04.07. 22:24:32

A demokráciánál jobbat még találtak(ki).
Szerintem akkor működik jól egy demokrácia, ha a benne élő emberek tudomásul veszik, hogy hol a helyük /és mit tettek érte, hogy oda kerüljenek, vagy ott ragadjanak/. Az, hogy "beletörödjön" az ember a "sorsába", viszont nagyban függ az anyagi jólététől. Ahol nincs jólét, ott hiányzik ez a "beletörődés", ami azonnal irigységet szül. Az írigység pedig hozza magával a demokrácia felbomlását. A felső tízezer demokráciáját pedig csak diktatúrával lehet fenntartani. Csak semmi nem garantálja, hogy a diktatúrában majd jólét következik be, ami elfedi az írigységet.

A királysággal nálunk meg egy a baj, hogy a királyok nem 5 évente halnak :)

Robert McKefir 2010.04.07. 22:53:24

@galagonya: nos igen, Közép-Európa sosem volt a nagy anyagi jólét ;) Itt nem lehet nyugatozni ebben az értelemben, mert akkor ez lesz a vége, de hogy mi lesz utána, az jó kérdés. Wekerle előtt és után nem volt sokáig nem nemesi miniszterelnökünk, most egy darab nemesünk nincs. Az előző rendszer a politikai vezető rétegünket szépen eltüntette...

BéKu 2010.04.08. 08:40:30

@Robert McKefir: Egyetértek galagonyával.

galagonya 2010.04.08. 08:58:43

Ha lenne király ne félj, hamar lennének nemesek is. Előkerülnének szépen a sublót fiókjából azok a régi kutyabőrök, meg kiürülnének a kutyamenhelyek, hogy legyen mire újraírni, újat írni.
Hiányoznak ma egyáltalán a nemesek?

BéKu 2010.04.08. 09:17:05

@galagonya: Így is vannak olyanok, akik előjogokkal rendelkeznek születésüknél fogva. De még mindig nagyobb az esély, hogy egy "senkiből" valaki lehet, mint egy tisztán nemesi rendszerben.

Nekem jó az, ami most van, csak kicsit ki kellene kupálni, mert az viszont ráfér.

Robert McKefir 2010.04.08. 13:09:17

Naná, már már most hallottam borotvált fejű, 120 kilós, kockásinges kő jobbikosokat, hogy ők bizony előkeresik a kutyabőrt, nehogy már a zsidóknak legyen igazuk. Persze, a hétszilvafás gondolat még mindig létezik. De fordítsuk meg a dolgot: egy normális anyagi hátterű nemesből is lehet értelmes ember. Lásd a jó öreg Schwarzenberg családot (igen, ők nemhogy jómódúak, hanem hercegi család): egyik tagjuk nemrégiben Csehország külügyminisztere volt.

BéKu 2010.04.08. 13:17:36

@Robert McKefir: Persze, attól hogy nemes még lehet normális. De pont ez a lényeg: nem kellene az előjogok a politika terepre, mert nem azoktól függ, hogy ki milyen politikus lesz.

Robert McKefir 2010.04.08. 17:21:24

@BéKa: de lehet, hogy egy senkiházi Robespierre-t sem engednék be egy hivatalba se, mert lehet hogy tanult, attól még egy utolsó bunkó marad.

galagonya 2010.04.08. 19:05:02

Ma is vannak nemesek, csak az ő kutyabőrükre € jelek vannak írva.

@Robert McKefir: Lesz majd aki megcsinálja nekik. Már böngészik a "nagyivánt". Én is kikerestem már az Ősöket :)

Vitéz nemes és
nemzetes báró alsó-, és felső-acélgyári, kis-, és nagy-amerikai Galagonya Galuschka nyugalmazott m. kir. vezértizedes

Robert McKefir 2010.04.08. 20:38:56

@galagonya: Akkor a birtokaink szinte szomszédok, anyai ágról a Zagyvairakodó-Hinterfiredhof családból származom, akik Steingruber felmenőkkel is büszkélkedhetnek, apai ágról csak egy Nagy-Gergei cs.k.tsz. pénzügyi elöljárói családot tudok felmutatni :)
süti beállítások módosítása