Mi a fasz bajunk van?
2010. március 21. írta: Robert McKefir

Mi a fasz bajunk van?

Jogos a kérdés. Egy olyan országban élünk, ahol a BKV trolljai önkényeskednek egy drága jegy miatt, egy negyvenes éveiben járó alternatív zenész Kossuth-díjat kap, ahol a radikálisok vezérürüje 2/3-ról prédikál, ahol az MSZP pártrendezvényén marketingfogásként egy ezresért lehet megvenni az évtized legsötétebb nyilatkozatát DVD-n, ahol a házát, és tulajdonát védő állampolgárt elítélhetik, míg a betörőt nem, ahol idős embereket ütnek agyon cigánygyerekek, mert a szüleik őket küldik el lopni.

Mi a fasz kellene? Valószínűleg egy nagy pofoncsapás. Vagy egy szélvihar. Rosszabb esetben az összes orosz atomtöltetű stratégiai rakétát ide kellene lőni. Valahogy nincs identitásunk. 1989-ig még valahogyan kóvályogtunk a nemzetiközi szocializmus útján, sőt, ezt olyan jól csináltuk, hogy a környező államok mutogattak ránk.

Aztán valami elromlott. Amíg északi szomszédunk most találja ki, hogy pontosan ők kik (nem csehek és főleg nem magyarok), nacionalista módon van ellenségképük is (a patriotizmus "én ezt csinálom, tehát ez vagyok" módszerét Közép-Európában el lehet felejteni), nekünk tulajdonképpen egymással van bajunk.

Most túl Jobbikos dumának tűnik ez, mert azt lehet várni, hogy jövök az elszámoltatással, a nemzeti tudattal, az összefogással stb. Igen, ez egy Jobbikos duma. De tulajdonképpen nem is. Van igazságtartalma a mondandójuknak, csak sajnos ők nem fogják tudni ezt végrehajtani, hovatovább minden magyar ember úgy gondolja, hogy valami elromlott, és javítani kellene: még az LMP is változtatni akar az országon.

Leggyorsabban nekünk egy emberre lenne szükségünk. Egy mindenes Puskás Öcsire: aki egymaga képes megverni a világ tíz legjobb focicsapatát, tud úgy győzni vívásban, hogy az orosz válogatott a pástra sem mer lépni, emellett kiváló politikus, és ha kell egymaga fékezi meg a tiszai árvizet. De vajon ki lesz ez az ember?

Látszik, hogy a nyugatról behordott, és a városi értelmiség által preferált "polgári demokrácia" befuccsolt. Naná, hiszen normális polgárságunk nincs, nemhogy demokratikus (az hogy most én polgárnak mondom magam, az olyan, mintha valaki 475-ben mondta magára Rómában azt hogy római). Az ország vízfejének kávéházi népsége húsz éve mondja meg a tutit, nyilván elfeledkezve arról, hogy nem is olyan rég még az ő felmenői is kapáltak és szántottak valahol a nagy magyar pusztában. Nem képesek felfogni, hogy nem leszünk németek, franciák vagy angolok. Nem. Mi a 7 millió kisnemes népe vagyunk és nem leszünk a 10 millió bürger népe.

És mint kisnemesi nép, várni fogjuk azt az embert, aki megmondja a tutit. Egy új Horthy, talán. Nyilván a TGM-hez hasonló fő polgári ideológusok persze megint fintorognának. De igazából, a 1920-ben bűnös várossá nyilvánított Bp. értelmisége nem lát tovább Rákospalota paneljein. Miért van az, hogy a Borsodba költöző Wahorn András már teljesen másként látja Magyarországot, mint a vízfejben maradt ballib értelmiség? Most akkor már ő is rasszista, mert pisztolya van, mert fél, hogy kirabolják?

Na jó. Talán lehet nekem sincs igazam. Lehet, hogy Tóta W-nek van nagyobb realitásérzéke. De akkor miért van az, hogy a rendszerváltozáskor húsz éve az MSZMP volt a legnépszerűbb párt? Lehet mélyebbek a problémáink? De talán mégis még lehet tenni valamit, mielőtt még egymás látványától felfordul a gyomrunk, és polgárháborút kezdünk a másik ellen, mert annak nem elég barna a haja, vagy mert nem olvassa az X hírlapot.

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr1001856113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BéKu 2010.03.21. 10:48:36

Jó írás!

De szerintem működhetne ez az egész demokráciában is, csak nem a mai formájában.

Szerintem a legnagyobb probléma, hogy minden párt (de kivétel nélkül tényleg mindegyik) a saját kizárólagosságát hirdeti. Szó sincs arról, hogy lenne valamilyen egységes álláspont ha nem is mindegyik párt, de a többség szerint.

Egy prezidenciális köztársaságot én is el tudnék képzelni, like in USA, de alapvetően mindenképpen a többszínűség híve vagyok.

Robert McKefir 2010.03.21. 11:20:35

@BéKa: Igen, a derék afgánok és irakiak, sőt egész Afrika örül a demokráciának. Nem is beszélve Dél-Amerikáról :D
Teljesen más kultúrához, berendezkedéshez vannak szokva. Inkább azt kérdezem, hogy ha elismerjük más kontinensen manapság a fejlődés és irányítás más útjait, Európában miért kell minden áron demokráciában élni?

BéKu 2010.03.21. 11:42:46

@Robert McKefir: Nézd, ránk senki sem erőltette a demokráciát. Másrészről például én, aki 11 hónapot élt az egypártrendszer időszaka alatt, nem is vágyom oda.

Én abban nőttem fel (de gondolom te is), hogy szabadon gondolkodhattál, véleményezhettél dolgokat. Nem kívánom azt, hogy központilag legyen megmondva, hogy mit lehet és mit nem. Leszámítva persze a törvényeket, amelyeknek bizonyos szintig szabályoznia kell az államot. De csak egy bizonyos szintig!

FREEDOM!!! :D

galagonya 2010.03.21. 12:05:35

hihihi 11 hónap

20 év alatt talán két téma volt amiben nagyjából meg tudtak egyezni politikusaink: a NATO és az EU. /bocs három: az aktuális képviselői fizetésemelés/
Két éve /előtte'91-ben/ Moncloa paktumot emlegetett a Fidesz, mára a biztos győzelme tudatában, már nincs szükség társadalmi megegyezésre, hiszen ha meg lesz a többség akkor az ország mögöttük áll. / 2002,2006-ban az MSZP többség mellett természetesen nem lehetett egy ország ellenzékben/

Vona mondta, hogy az ország 2/3-a Jobbikos, csak még nem tud róla. Én inkább Tótával értek egyet: "Ha úgy szavaznának, ahogy az életüket élik, akkor elsöprő, kétharmados liberális többségre készülhetnénk."

BéKu 2010.03.21. 12:57:23

@galagonya: Tóta egy f*sz. Rohadtul sértőnek találom, hogy állandóan a keresztényeket baszogatja. Mindazonáltal amit leírt, abban van némi igazság. Nem sok, de valamennyi igen.

Viszont. Kezdjük azzal, hogy mi az, hogy liberalizmus, mi az, hogy liberális? Megfoghatatlan. Más volt a liberális szó jelentése a 19. században, más 20 éve és más most.

Szóval ilyesformán alapból hülyeség a címkézés, én meg amúgy se vagyok híve.

Robert McKefir 2010.03.21. 13:07:58

Igen, szabadon gondolkozhatunk, cselekedhetünk. De vajon jó-e ez így? A Zsurucot szidják, pereskedtek ellene, kérvényezték az USA-nál, hogy kapcsolják ki a szerverüket, de ők a szólásszabadságra hivatkozva ezt nem tették meg. Vagy tom lantos (szándékosan írom így) kitalálta, hogy Csurka antiszemita megjegyzései nem egyenlő rangúak az ő megnyilvánulásaival. Nyilván szar lenne most itt mindjárt egy paternalizmust kiépíteni. De elsősorban nem a Tóta W-k háborodnának fel, ők írkálnának továbbra is, úgy ahogy eddig. Hanem a Dumaházy-félék, akik hozzászoktak ahhoz, hogy bontják a rendet, meg a közterületet, ha nem jó valami. Most meg, ha olyat mondanának nekik, ami nem tetszik, nem vonulhatnának utcára.

Amúgy Galagonya, volt még egy negyedik dolog is: a mentelmi jog kérdésében is valahogy mindig egyetértettek (Fenyvesi-ügy pl.)

BéKu 2010.03.21. 13:28:23

@Robert McKefir: Attól függ, kinek a mentelmi jogáról volt szó...

Nézd, ha akarta volna a kormány, akkor zsuruc se lenne. De nem akarta, és mindig csak a kifogásokat kereste, hogy miért nem tud velük semmit se kezdeni.

Kell a rend, mert a káosz a szabadságot is veszélyezteti. De nem kell mindent agyonszabályozni. Világos és átlátható szabályrendszer kell, ami csak azt határozza meg, mit nem lehet tenni, hogy másnak ne ártsunk. Azon felül szerintem nem kell semmibe beleszólni.

galagonya 2010.03.21. 13:33:06

@Robert McKefir: Minden szentnek maga felé hajlik a keze.

@BéKa: Van miből válogatni:
hu.wikipedia.org/wiki/Liberalizmus

//Szeretném megjegyezni, hogy most nem én hoztam elő az áldoktort !) //

BéKu 2010.03.21. 13:47:39

@galagonya: Kefír nem róla beszélt. Neki nincs is mentelmi joga!

Hanem valami Fenyvesi Mátéról, aki viszont képviselő volt és részegen karambolozott. Bár nem tudom honnan jött pont ez, mikor annyi nevesebb esetet is felhozhatott volna :D

Robert McKefir 2010.03.21. 14:15:04

@BéKa: Jó, hát ez jutott az eszembe, erre emlékeztem így hirtelen:P
süti beállítások módosítása