Helyzetjelentés
2010. október 11. írta: Robert McKefir

Helyzetjelentés

Na, fasza, végre ide is eljutottam. Egyelőre tehát Kormányzóként fogok itt ténykedni  - sajnos túl sok Tarjános megjegyzéssel nem tudok szolgálni: remélem, hogy azért lesz még olyan ember, aki hajlandó lesz elolvasni azt amit írok ;)

Volt most itt Magyarországon ez a Roger Scruton nevű fickó (kedves zöldek, ajánlom, hogy legközelebb rókák bőrével tessenek szivesek lenni megdobálni, ezt az állatkínzó görény angolt), aki jelenleg a legismertebb élő konzervatív gondolkodó (mivel Huntington sajnos pár éve elhunyt). Írt rólunk magyarokról, és Közép-Európáról is: idejött minket megismerni, és megszerette a barackpálinkát, valamint a magyar borokat. Nála olvastam először azt, hogy TGM milyen remek ember (a másik meglepetés Michniknél tört rám, aki jó barátságban van Konrád Györggyel). Fontos, hogy ilyen emberek, mint Scruton ismerjék azt, amivel foglalkozni akarnak, nem csak úgy idejönnek Nyugatról és akkor most ők Messiáskodnak. Erre nincs szükség. Az angol közvéleményben 100 éve már a magyarok igencsak parkolópályán vannak - talán ő tudna valamit változtatni ezen, legalább egy szűk réteg véleménye változzon meg.

Jut eszembe, TGM meg Konrád. Igazából ők nem indultak a rossz oldalról, csak, ahogy Michnik is írja: 1990 után már nem kellett szamizdatozni, emigrálni: írhattak nyugodtan. Igen ám, csak azok is, akikben nem bíztak: a nyelvi nacionalizmust hirdetőkben, akik az elnyomás után esetleg valamiféle összefogás helyett megint az acsarkodást helyezték volna előtérbe. Kilencven után Csurka már igencsak mozgolódott, 1994 után pedig Viktor is fordult egyet. Tehát a derék TGM-ék védekezésből lepaktáltak azokkal, akiket utáltak: akikről azt hitték, hogy megváltozhatnak a rendszerváltozás után - ehelyett azonban ők asszimilálódtak a "ballib" értelmiségbe.

Kár, hogy megfeledkezünk a konzervatív örökségünkről, csak az jöhet ami liberális vagy szoclib a mai világban. Tisza István? Node kérem hát ő egy agresszív elmagyarosító. Teleki Pál? Hát ő meg egy antiszemita ember volt, fujj nem kell. Furcsa, hogy a Tótawé által ájtatosnak vélt lengyelek büszkék Piłsudskira - noha diktatúrát épített ki hazájában. Vajon a korlátozott parlamentarizmust fenntartó Horthyra mi mikor leszünk büszkék? És vajon Havel liberális kultuszát mikor fogja felváltani Klaus "dafke is Csehország lesz a legjobb" nézetének tisztelete?

Talán akkor, amikor valamiféle módon a konzervativizmus menő lesz. Valahogy le kell vinni a fiatalokhoz, akik még képlékeny nézettel rendelkeznek. Valahogy el kell érni, hogy ne az járjon egy zene miatt a fejükben, hogy: "Legalegalegalización" vagy hogy "Amikor felkelt Santa Clara" illetve "Csak azért is lesz, nemsokára az összes zsidó nemsokára halott lesz". Kérdés hogy lehetne ezt elérni. Az igazság másik része az, hogy a fiatalok lázadnak, ilyenkor egy nyugodt, megfontolt eszme nem igazán nyerhet náluk tért: maximum pár év múlva; de lehet addigra már lassan megköt a világnézetük, és nehéz lenne már valami más anyaggal levakolni azt...

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr622362699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása