Láng és a szocik nyertek a II. kerületben
2011. november 27. írta: BéKu

Láng és a szocik nyertek a II. kerületben

Magabiztos fölénnyel szerezte meg a parlamenti mandátumot valakinek a fideszes Láng Zsolt a II. kerületi időközi országgyűlési választás 2. fordulójában. Bár képviselői szék neki ugye nem jutott, de magához képest egész jól teljesített az MSZP-s civil Lévai Katalin is. Óriási pofont kapott viszont az LMP és jelöltje, Karácsony Gergely.

Nem tudni, hogy a hideg, a vélt tétnélküliség, vagy valami más okból, de mintegy 5 százalékkal - nagyjából 2600 szavazóval - kevesebben voksoltak most, mint két hete. Az eredményekből látszik, hogy elsősorban a kisebb pártok - különösen az LMP - szimpatizánsai találtak maguknak jobb elfoglaltságot vasárnapra az ikszelgetésnél.

  I. forduló II. forduló
Bodor Zoltán (Jobbik) 1245 (6,53%) 619 (3,75%)
Karácsony Gergely (LMP) 2965 (15,55%) 1064 (6,45%)
Kovácsics Ádám (JESZ) 216 (1,13%) 131 (0,79%)
Láng Zsolt (Fidesz) 10031 (52,6%) 9637 (58,45%)
Lévai Katalin (MSZP) 4612 (24,19%) 5038 (30,55%)
Érvényes szavazatok 19069 16489

Bár az arányok is sokatmondóak, mégis az igazán beszédesek a szavazatszámok, és azok alakulása a két forduló viszonylatában. 98 százalékos feldolgozottságnál (egy urna felbontatlan a külföldi voksok miatt, de ez nem oszt, nem szoroz) 2580-nal kevesebben mentek el szavazni a második körben, mint két hete. Éppen ezért nagy szó, hogy a kevesebb voksoló ellenére a szocivil Lévai Katalinra 426-tal többen szavaztak, mint az első fordulóban. Az indulók közül neki sikerült egyedül növelnie a támogatottságát a két héttel korábbihoz képest.

Az óriási fölénnyel mandátumot szerző fideszes Láng Zsoltra 394-gyel kevesebben voksoltak, mint az első fordulóban, tízezres szavazatszámnál ez elhanyagolható, tehát gyakorlatilag nem változott a támogatottsága a két kör között. Nem úgy a kisebb pártoknál. A JESZ-szel nem foglalkoznék, jelentéktelen volt mindkét fordulóban. A Jobbik és az LMP eredménye viszont eléggé "érdekes". A radikális párt az első fordulóban 1245, most 619 szavazatot kapott, vagyis gyakorlatilag lefeleződött a voksainak száma. Még nagyobb sallerbe szaladt bele viszont az LMP. Karácsony Gergely az első fordulós 2965 szavazat után most vasárnap ennek csak durván a harmadát, 1064-et kapott.

Tanulság?

A II. kerületi lakosok vagy nagyon elégedettek Láng Zsolt polgármesteri tevékenységével, vagy tesznek a gazdasági történésekre, mert már kifizették a devizahitelüket és az egykulcsos adónak hála éppen a téli nyaralásukat tervezgethetik - esetleg mindkettő; mindenesetre a fideszes politikus jól helyben hagyta vetélytársait.

A szociknak vannak tartalékaik, még olyan választókerületben is, ami soha nem is volt, és soha nem is lesz balos fellegvár. Azt ugyan nem tudni, hogy passzív MSZP-szimpatizánsok aktivizálták magukat, reálisan (és optimistán) gondolkozó LMP-sek voksoltak át Lévai Katalinra, vagy esetleg a kormánypártokat protest-szavazattal büntetni akaró bizonytalanoknak vagy ex-fideszeseknek köszönhetőek az első fordulóhoz képest szerzett plusz voksok. Talán nem is lényeg. Ez az eredmény viszont nagyjából eldöntötte, hogy ha váratlan események nem következnek be, akkor ki lesz a jövőben az (baloldali) ellenzék vezető ereje.

A Jobbiknak már 2010 tavaszán és a mostani időközi első fordulójában sem termett igazán babér ezen a környéken. Nem meglepő tehát, ha ezek után a második kör nem csigázta fel azt a néhány száz radikális szimpatizánst, akik erre felé laknak, és inkább az esélytelenek nyugalmával otthon maradtak.

Giga pofont kapott viszont az LMP. Az első fordulós viszonylag tisztességes eredményét követően (amikor arányát tekintve még javítottak is 2010-hez képest) a második körben már csak az akkori szavazók harmada kerekedett fel az urnákhoz. Ez azért elég durva. Meg lehet ugyan próbálni, de elfogadható magyarázatot találni minderre valószínűleg lehetetlen. Óriási égés. Az egy dolog, hogy győzelemben aligha reménykedhettek az LMP-szimpatizánsok, de hogy ennyire ne érdekelje őket az egész, arra azért nehéz szavakat és indokot találni. Jó kérdés, hogy mi lehet a háttérben. Az első körben teljesített erőn felül az LMP, vagy most nagyon alul, esetleg az igazság valahol a kettő között van fél úton?

Ha két hete teljesített erőn felül a párt azzal, hogy sok olyan választót is elvitt szavazni, akik amúgy nem mentek volna el, de akkor még mondjuk hittek abban, hogy lehet esély a Fidesz ellenében, akkor valójában a mostani eredménye a valós, a reális. Ez mondjuk egybevágna a közvélemény-kutatási adatokkal, de ez meg ott sántít, hogy az LMP Budapesten azért erős, és az országos adatokban benne vannak a vidéki eredmények is, ahol meg gyakorlatilag alig létezik a párt.

Ha viszont most teljesített alul, és az akkori eredmény volt a reálisabb, akkor az még megmagyarázhatatlanabb. Ez esetben ugyanis a két forduló között kellett történnie valami olyan óriási dolognak, ami miatt ilyen tömegesen, és ilyen hirtelen fordultak el a szavazók az LMP-től. Mindent végig gondolva tulajdonképpen csak Karácsony Gergely esetleges visszalépése körüli herce-hurca volt olyan, ami így hirtelen eszembe jut. De ha amiatt akarták büntetni a szimpatizánsok a politikust/pártot, hogy a feltételes ígéret ellenére mégis felálltak a rajtvonalhoz, akkor miért nem voksolt az az 1900 ember Lévaira? Elképzelhető, hogy ez is benne volt a szinte példátlan zuhanásban, de biztosan nem ez volt a fő ok. Hajlok arra, hogy inkább az első verzió él, és arról van szó, hogy valójában annyi biztos szavazója van az LMP-nek, mint amennyien most vasárnap rá voksoltak, a többiek meg csak csapódnak, ha úgy van - és most nem volt úgy.

Összességében nem gondolnám, hogy a II. kerület reprezentálná az ország véleményét, sőt. Az itt lakókat viseli meg legkevésbé a válság és az unortodox gazdaságpolitika. Meg arról sem érdemes elfeledkezni, hogy egy kő jobbos körzetről beszélünk. Országos következtetéseket ebből tehát nem nagyon lehet levonni, de mindezek ellenére mindenképpen tanulságos megmérettetés volt, és érdekesebb, mint a közvélemény-kutatási adatok, hiszen mégis csak élesben kellett véleményt nyilvánítani - itt és most, és nem csak telefonon bemondásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr363416726

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Van még kiút? 2011.11.28. 08:58:40

Ezt az országot csak néhanap vezetik tisztességes emberek. Az utóbbi másfél év, nem a „néhanap” kategóriájába tartozik.   Leminősítettek minket, bóvli kategóriába kerültünk. Na és? Van még ennél lejjebb is. Ki sem kellene mondani: a cs...

Trackback: Van még kiút? 2011.11.28. 08:58:01

Ezt az országot csak néhanap vezetik tisztességes emberek. Az utóbbi másfél év, nem a „néhanap” kategóriájába tartozik.   Leminősítettek minket, bóvli kategóriába kerültünk. Na és? Van még ennél lejjebb is. Ki sem kellene mondani: a cs...

Trackback: A rendszer kritikája 2011.11.28. 00:59:38

Ha a képviseleti rendszer kiürül, értelmét veszti, mert a képviselet letéteményeseinek és érdekközösségének érdekein kívül senkit nem képvisel, az alternatív rendszer megszületése fájdalmas, sok szenvedéssel teli vajúdássá válhat. Főként ha a hatalmi e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.