Szómágiával ért véget a szabadságharc
2011. november 17. írta: BéKu

Szómágiával ért véget a szabadságharc

magyhirl.jpg

Tanár úr, én ezt már nem értem! Tessék mondani, most akkor az IMF bácsi mégsem olyan rossz bácsi?

Nem könnyű most trollnak, pártdroidnak vagy pártfanatikusnak lenni. Eddig azt hallották, és azt is kellett mantrázniuk, hogy soha többé IMF, mi az IMF nélkül is tökéletesen megvagyunk, stb. Ehhez képest most mégis visszasomfordálnánk a valutaalap óvó szárnyai alá.

Tekintve, hogy egészen a mai napig mind a kabinet, mind a Fidesz határozottan IMF-ellenes álláspontot képviselt, nem  hogy tucatjával, hanem minimum ezres nagyságrendben lehetne a politikusok orra alá dörgölni a korábbi kijelentéseiket a kérdésben. De még csak nagyon messzire sem kell menni, hiszen az elmúlt napokban, de még ma(!) is lehetett ilyen jellegű megnyilvánulásokat hallani/olvasni. A hvg.hu gyorsan össze is szedte az üggyel kapcsolatos közelmúltbeli kormánypárti megszólásokat.

Szóval ha hihetünk(?)* Matolcsy miniszter úrnak - aki hétfőn még "a három betűs intézmény"-ellenes hangulatban szónokolt -, akkor az IMF a jövőben őrangyalként vigyázza majd álmainkat, hogy baj esetén rögtön kinyújthassa felénk segítő karjait. Valamiféle elővigyázatossági (készenléti) hitelkeret-megállapodást szeretnénk ugyanis kötni a valutaalappal. Remélhetőleg nem lesz szükség rá, de ha mégis történne valami, akkor azért jól jön, hogy ott van a párnahuzatban a nagybácsitól rosszabb időkre kölcsönkapott pénz.

Mindenképpen pozitívum, hogy ezt belátta a kormány. Ami nem az, hogy nagyon úgy néz ki, hogy sokadik pofon után sem vonta le a megfelelő tanulságokat. Elsősorban azt, hogy lehet akármilyen jó a kommunikáció (mondjuk még csak nem is az, de ha az lenne), az nem helyettesíti a jó kormányzást. Másodsorban pedig azt, hogy attól, hogy valamit máshogy hívunk, még nem változik meg a valódi jelentése. Eredetileg egyébként ez utóbbiról akartam írni, mert kicsit felhúzott amikor olvastam, hogy Pokorni Zoltánra kezdtek el csúnyán nézni azért, mert megszorításnak nevezte a megszorítást egy fórumon. Kedves politikusok! Teljesen mindegy, hogy megszorításnak, reformnak, átalakításnak, vagy éppen kiskacsa úsztatásnak hívtok valamit, ha a végeredmény ugyanaz: kevesebb pénz marad az embereknél, többe kerülnek a hétköznapok, stb...

Mindez azért vág témába, mert Matolcsy György az IMF-megállapodást is megpróbálta kommunikációs trükkökkel valami "új típusú" dolognak eladni, mintha ez más lenne, de nem más. És akkor bejelentést körítő szövegről már ne is beszéljünk. Pedig tök fölösleges bűvészkedni a szavakkal. Ha rövidtávon meg is éri, előbb-utóbb úgyis minden kiderül, és még a sánta kutya is utoléri az embert - ebadó ide, vagy oda. Talán eljön majd az idő, amikor ez is megváltozik, egyelőre azonban nincsenek illúzióim. De legalább azt a tanulságot leszűrhetnék, hogy a hatástanulmányok, konzultációk nélküli, ad hoc ötletbörzés kormányzásnak ez a vége: visszatáncolás és sallerek sokasága. Ugyanez volt a médiatörvénynél is, de ez az IMF-es sztori még kirívóbb.  Minderre viszont nem lenne szükség, ha nem hinnék azt, hogy náluk van a bölcsek köve, hallgatnának a jó szóra, és megfogadnák az építő kritikákat: "nem ellened haragszom, hanem érted"- ugye.

Már régóta sürgették a mostanihoz hasonló IMF-megállapodást a legkülönfélébb beállítottságú közgazdászok, pénzügyi szakemberek is. A kabinet azonban eddig makacsul ellenállt, pedig ha korábban lép, urambocsá' anno el sem "zavarja" a valutaalapot, akkor lehet, hogy nem száll el a forint, nem száll el az államadósság, stb. Ehelyett eltelt egy év, odalett az emberek több ezer milliárdos nyugdíj-megtakarítása, és semmivel sem vagyunk előrébb, sőt. Az államadósság gyurcsányi mélységekben jár, mire a kormány azzal védekezik, hogy tavalyi árfolyamon "csak" 74 százalék lenne. Ja. De 2011-et írunk, nem 2010-et, szóval teljesen mindegy, hogy időszámításunk előtti árfolyamon mi lenne... Na mindegy. Azért bizakodjunk, hátha ezzel végre befejezik a "nem-ortodox" kísérletező politikát.

Egy biztos. Azzal, hogy az IMF így, vagy úgy, de visszajött, a "szabadságharcnak"** lőttek. Jó lenne, ha végre a "szómágiának" is befellegezne egyszer, és mindenkorra.

 

* Az IMF állítása szerint még nem kereste meg őket hivatalosan a kormány.

** Egyetértek a kormánnyal és a kormánypártokkal abban, hogy törekedni kell az ország mozgásterének bővítésére. Arra, hogy a lehetőségekhez képest a legkevésbé függjünk másoktól. De ezt a "szabadságharcot" a realitások talaján kell megvívni. Ha nem így teszünk/teszik, akkor abból ez következik.

 

Folyt. köv.

*** A poszt a szerző szubjektív véleményét, látásmódját tükrözi.

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr513390207

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Breaking: Nemzetközi hitelminősítők és az IMF leminősítését fontolgatja a kormány 2011.11.25. 08:59:44

A kormányszóvivő ma reggel 7:00kor a Kossuth téren tartott, Magyarország bóvlivá minősítésével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón  bejelentette, hogy a Kormány drasztikus lépésre szánta el magát a szabályokat folyamatosan áthágó,&nbs...

Trackback: A forradalom után? 2011.11.18. 12:18:31

A forradalom sem más, mint minden ezen a földön, vagy sikerül, vagy nem. Nálunk, magyaroknál a forradalom nemzeti intézmény, szeretjük szabadságharccal ötvözni, nemzeti sajátság. Úgy tűnik innovatívak is lettünk a témában, legalábbis szóban, mert az el...

Trackback: Magyarosch tárgyalás 2011.11.18. 11:36:13

Mint ahogy az lenni szokott az IMF-fel történő kapcsolatfelvétel bejelentése is magyarosra sikeredett. A legmagyarosabb az volt, hogy már mindenki tudott a tárgyalások megkezdéséről, csak azok a partnerek nem, akiknek részt kell benne venni. Az IMF is ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.11.19. 22:28:21

Nagyjaink olyan egyéniek lesznek a valutalappal, mint a moszkvai a borotválkozó automatával: De hát mindenkinek más feje van!
Először:)