Hát elváltak...
2011. október 22. írta: BéKu

Hát elváltak...

deko.jpg

Hosszú civakodás után végül megtörtént a szakítás: Gyurcsány Ferenc az általa vezetett Demokratikus Koalíció (DK) 1 éves születésnapi ünnepségén bejelentette, hogy ott hagyják az MSZP-t és új pártot alapítanak. Egészen pontosan a papíron már létező Demokrata Pártot formálják majd át saját elképzeléseik szerint. Összeszedték az önálló frakció alakításához szükséges tíz képviselőt is. Éljen.

Látszólag mindenki boldog, végre kimondták a már jó ideje teljesen egyértelmű szándékot. Az MSZP örül, hogy megszabadult végre Gyurcsánytól és az általa jelentett súlyos tehertől. Gyurcsányék örülnek, hogy végre nem kötik gúzsba őket, így létrehozhatják a tökéletes pártot, egyben megválthatják a világot, de legalábbis Magyarországot. Kérdés persze, hogy vajon Magyarország is szeretné-e, ha Gyurcsányék váltanák meg? :D

De mégis mi lesz ebből?

Gyurcsányék saját bevallásuk szerint egy "új, nyugatos, balközép" pártot alapítottak. Hogy ez mit takar, még nem tudni. Egyelőre úgy tűnik, hogy a homályos önmeghatározásuknak csak két biztos alapja van: maga Gyurcsány Ferenc, valamint az Orbán(-rendszer)-ellenesség. Minden más még eléggé kiforratlan. Bár jelzőként elhangzott, hogy a Demokratikus Koalíció a "szabadság és szolidaritás pártja", ám ez annyira gumifogalom, hogy sok ebből sem következik.

Egyes vélemények szerint a Gyurcsány-párt valamiféle "új SZDSZ" lehet majd, amire megvan az esély, kérdés, hogy van-e értelme? Az SZDSZ ugyanis nem véletlenül nullázódott le teljesen. Ha ehhez még hozzá vesszük Gyurcsány személyét, akkor egy garantáltan esélytelen formáció képe rajzolódik ki. Nem mondom, hogy nincs egy olyan kör, akinek ne lenne erre igénye. Dehogy ebből életképes párt nem lesz, az valószínű.

Már csak azért sem, mert ahogy fentebb írtam, egyelőre két pillérre épül az egész Demokratikus Koalíció, ezen felül viszont hiányzik a kohézió. Ez azért baj, mert bár valami ellen jóval könnyebben meghatározhatja magát egy szervezet, a hosszútávú életképességhez azonban nem árt, ha van valami mellett kiállnia is. Egyelőre viszont nem látni, hogy a DK-nak mi lesz az a mellett. És most hagyjuk Magyarország teljes megújítását, megreformálását, "új köztársaságot", meg más hasonló nagy volumenű tervet. Azt ugyanis már tapasztaltuk, hogy mennyi ideig tartanak, és hogy sülnek el az ilyen világmegváltó Gyurcsány-víziók.

És hát ugye folyamatosan "Gyurcsány-pártról" beszélünk. Ennek meg azért van jelentősége, mert amennyiben Gyurcsány Ferenc fogja vezetni ezt a formációt, akkor az nagyjából be is határolja majd a kereteit: mind a potenciális párttagokat, mind a potenciális szavazóbázist leszűkíti a Gyurcsány-fanokra. Azok ugyanis, akiknek nincsenek ellenérzései Gyurcsánnyal szemben, szinte kivétel nélkül "rajongói" a volt miniszterelnöknek, és egyfajta "messiást" látnak benne. Ebből pedig egyenesen következik, hogy a DK is vezérközpontú párt lesz, kvázi baloldali Fidesz, ahol nem a párt lesz a lényeges, hanem annak vezetője.

Hogy ez bizonyos helyzetekben mennyire nem kifizetődő, arra remek példa a Fidesz lefújt október 23-i nagygyűlése. Nincs Orbán Viktor, nincs rendezvény sem. Egyszerűen azért, mert más fideszes politikusért nem mennének tömegek az utcára. Ugyanez a helyzet a DK-nál is Gyurcsánnyal. Valahogy nem tudom elképzelni, hogy az idős nénik ugyanolyan lelkesen tapsoljanak Vadai Ágnesnek, mint a volt kormányfőnek.

Szóval ha a Demokratikus Koalíció csak annyit jelent majd, hogy "Orbán, takarodj!" és "Hajrá, Feri!", ezen kívül viszont mást nem, akkor ez egy alacsony, ellenben nagyon stabil (a rajongói lélek, ugye) támogatottságú párt lesz csak. Gyurcsány nélkül pedig az egész formáció megszűnik majd létezni.

A szocik megkönnyebbülhetnek

Az MSZP valószínűleg mindenképpen jól járt a szakítással, bár elképzelhető, hogy a válóper során jobb feltételeket is kiharcolhatott volna magának. Eleve nem kellett volna eddig húzni ezt az egészet, már jóval előbb ajtót kellett volna mutatni Gyurcsánynak. Hónapok teltek el fölöslegesen a belső csatározásokkal, miközben a kezdetektől fogva egyértelmű volt, hogy Gyurcsány számára csak két opció létezik: vagy megkapja az MSZP-t, vagy saját pártot gründol. Mesterházy Attila viszont töketlenül kezelte az egész helyzetet. Konfliktuskerülő magatartása lehetőséget adott Ferinek, hogy a végsőkig kihasználja a szocik infrastruktúráját és humánerőforrásait. Így gyakorlatilag maga az MSZP segítette az új (rivális) párt megalakulását.

Na de legalább végre lezárták ezt a sohavégetnemérősztorit. Persze Gyurcsányék kiválása önmagába még nem jelenti azt, hogy mától aztán ismét nagyon hiteles párttá vált az MSZP. A hitelességi deficit nem fog csak úgy elszállni, de a Gyurcsány nevű teher nélkül könnyebb lesz. Végre nem a belső vitákkal foglalkoznak majd - ahogy Mesterházy is kommentálta a szakítást. Nem lehet több kifogásuk, ha még vannak terveik a politikában. Innentől minden csak rajtuk múlik.

Folyt. köv.

* A poszt a szerző szubjektív véleményét, látásmódját tükrözi.

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr723321992

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: MSZP: Sok sikert az SZDSZ-típusú párthoz 2011.10.24. 16:41:01

A szocialisták szerint Gyurcsányék kiléptek a pártból, így Kövér Lászlónak kell eldöntenie, hogy alakíthatnak-e frakciót.

Trackback: MSZP: Sok sikert az SZDSZ-típusú párthoz 2011.10.24. 16:41:01

A szocialisták szerint Gyurcsányék kiléptek a pártból, így Kövér Lászlónak kell eldöntenie, hogy alakíthatnak-e frakciót.

Trackback: Demokrata királyfi? De nem ám! 2011.10.24. 11:53:52

"Ó, boldog Isten! Egy csigahéjban ellaknám, s végetlen birodalom királyának vélném magamat, csak ne volnának rossz álmaim." – Hamlet; W. Shakespeare: Hamlet, dán királyfi   Nem igazán mondhatom magam irodalmilag művelt személyisé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.