Gyurcsány nem nyugszik
2011. szeptember 22. írta: BéKu

Gyurcsány nem nyugszik

Július 2-án ezt írtam: "Mesterházy és a pártvezetés képtelen kezelni ezt a Gyurcsány Ferenc nevű problémát. Aki viszont addig úgysem nyugszik, amíg minden a szája íze szerint nem alakul. Ezt folyamatosan bizonyítja. Ha oda nyújtanak neki egy kisujjat, akkor neki az egész kar kell. Ez külső szemmel is teljesen nyilvánvaló, akkor a szoci-vezéreknek vajon miért nem az?"

Azóta több mint két hónap eltelt, de a helyzet - legalábbis külső szemmel nézve - szinte semmit sem változott. Ehhez jött hozzá az a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció által Mesterházy Attilának küldött levél, amelyben egyebek mellett azt javasolják, hogy a megújulás jegyében a parlamenti képviselők adják vissza mandátumukat. Mesterházy mindjárt össze is trombitált egy rendkívüli frakcióülést csütörtökre, leszögezte, hogy az MSZP-nek senki sem adhat ultimátumot, meg arról is beszélt, hogy ha Gyurcsányék menni akarnak, akkor menjenek minél előbb.

Csakhogy ők nem akarnak menni. Ahogy elképzelem, Mesterházy felszólításáról hallva Feri kajánul elmosolyodhatott, majd mutathatott egy fityiszt Attisnak. Közölte ugyanis: esze ágában sincs elmenni a frakcióülésre, hozzátéve, hogy egyáltalán nem tart sem attól, hogy kizárják őket a képviselőcsoportból, sem attól, hogy szakadni fog a párt. Igaza van. Miért is kellene bármitől is tartania?

Többször bebizonyosodott már, hogy Mesterházy csak ugat, de nem harap. A jelenlegi helyzet pedig tökéletes Gyurcsányéknak. Ugyan nem ismerem az MSZP belső viszonyait, de külső szemmel úgy tűnik: Gyurcsány magától nem fog menni, mert nem érdeke. Így is azt csinál, amit akar, senki nem tesz ellene semmit, ráadásul használhatja a párt megmaradt erőforrásait. Még jó, hogy ilyen körülmények között lazán beint Mesterházynak és a pártvezetésnek. Olyan ez az egész mint az élősködő meg a gazdatest viszonya: az élősködő is a végletekig kihasználja a gazdatestet, és csak akkor dobbant, amikor már tényleg nincs miért maradnia.

Gyurcsány mindenképpen a VÉGSŐ győzelemre játszik. Soha nem fog leállni, bármilyen engedményeket is kapjon (ahogy ezt már júliusban is írtam, de azóta csak még nyilvánvalóbbá vált, hogy így van). Vagy minden úgy lesz, ahogyan azt ő elképzelte, vagy lelép. Ergó ha nem kapja meg az MSZP-t, akkor a szakadás borítékolható. Egyedül ennek időpontja a kérdés.

Ahogy már utaltam rá, Gyurcsány biztosan kivárja az utolsó utáni pillanatot is, mert neki tökéletes a jelenlegi felállás, magától nem fog idő előtt elhúzni. Az MSZP-nek viszont az lenne az érdeke, hogy minél előbb pont kerüljön ennek az egésznek a végére. Tovább megyek: már réges-régen véget kellett volna vetni ennek az agóniának. Csakhogy Mesterházy és a pártvezetés tökéletesen impotensen áll a kérdéshez. Vagy azért, mert alkalmatlanok a vezetői szerepre, vagy azért, mert valamiféle csodára várnak, vagy arra, hogy Gyurcsány hófehér ártatlan báránnyá változzon.

Oké, nekem innen kívülről könnyű véleményezni ezt az egészet, meg nem is az én bőrömre megy a dolog, engem nem érint. De akkor is egyszerűen képtelen vagyok felfogni, miért nem tudják megmutatni Ferinek, hogy merre van az ajtó? Előbb-utóbb úgyis kisétál, talán még fel is robbantja maga mögött a házat. Nem lenne egyszerűbb akkor ennek elébe menni és kitessékelni, de legalábbis kikísérni? És akkor talán még a házból és a berendezésből is maradna valami, amit aztán fel lehet újítani. Gyurcsánnyal ez viszont biztosan nem fog menni. Ő nem alternatíva.

Update: A frakcióülést követően Mesterházy VÉGRE változtatott hozzáállásán, és ha ki egyelőre nem is tessékelte, de legalább közölte Gyurcsánnyal, hogy igenis van ajtó a házon, és még meg is mutatta neki, hogy az merre van.

Folyt. köv.

* A poszt a szerző szubjektív véleményét, látásmódját tükrözi.

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr293245291

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szocik ajándéka Magyarországnak 2011.09.25. 13:37:37

Avagy miért két egymást kizáró fogalom az “MSZP” és a “jövő”, és miért ünnepelhet emiatt mindenki szerte e hazában....

Trackback: A nyilvánosság diszkrét bája 2011.09.22. 17:45:41

Az államtitkárok élete nem csak játék és mese. Folyamatos küzdelem az, és nem egy esetben a logika az ellenfél....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.