Többkulcsos egykulcsos adó
2011. szeptember 21. írta: BéKu

Többkulcsos egykulcsos adó

"Magyarországnak sikerült megcsinálni azt az egykulcsos adót, amelyik nem egykulcsos, egyszerű helyett egyre inkább bonyolult, fehérítés helyett szürkít, a foglalkoztatottsági helyzetet pedig ahelyett hogy javítaná, inkább rontja. Ez is egyfajta teljesítmény."

/via Portfolio/Tegye fel a kezét, aki tudja követni Matolcsy Györgyöt!  (...) Valahogy sejtettem, hogy nem fogok kézerdőket látni...

Ha nem a bőrünkre menne a játék (ahogy ezt néhány napja is írtam), még röhögnék is ezen a ötletelgetésen, koncepciótlanságon. Így viszont nehéz. Ugye pénteken ismertette a Jobbkéz a jövő évi költségvetés főbb számait és még egy-két nyalánkságot. Szegény kapott is érte eleget, darabokra cincálták az azóta eltelt pár napban. Főként az áfa-emelés, valamint a szuperbruttó és az adójóváírás kivezetése miatt ostorozták, mivel ezeknek egyértelműen a kiskeresetűek lesznek a vesztesei. Valószínűleg ez (is) benne lehetett abban, hogy kedden újabb csavart jelentett be a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A tervezett intézkedések ismertetésével ugyanis gyakorlatilag (újra) elismerték azt, amit eddig körmük szakadtáig tagadtak, pedig nyilvánvaló volt: a többség igenis rosszabbul jár az új adórendszerrel. Persze ezt így, ebben a formában sosem fogjuk hallani Matolcsy György szájából, hiszen mégis csak az édes gyermekéről van szó.  De az, hogy a most bejelentett lépések keretében drasztikusan emelnék a minimálbért és a bérminimumot, valamint kompenzációt adnának azoknak, akik igazoltan kevesebbet keresnek az arányos adózás miatt, mégis csak felér egy beismeréssel. Na és vajon ez utóbbi bérkiegészítésnek honnan lesz meg a fedezete? Ez a legszebb: a bruttó 202 ezer forint felett keresőknek egyfajta "átmeneti hozzájárulást" kell fizetniük.  Persze lehet a szavakkal bűvészkedni (abban jók). De mivel mindezt az adórendszeren belül tervezik beszedni, ezért az gyakorlatilag egy második adókulcsként értelmezhető. Ergó sikerült létrehozni a többkulcsos egykulcsos adórendszert.

A dolog pozitívuma, hogy "átmenetileg" lemondtak az egykulcsos adó jelenlegi formájáról: ami lehet, hogy arányos volt, de a többség szívott vele. A pozitívumok ezzel el is fogytak. Negatívum azonban annál több van. Először is, egészen kis összegnél húzták meg a "hozzájárulás" fizetésének határát. Jóval lejjebb, mint a leváltani hivatott, Bajnai/Oszkó-féle kétkulcsos adórendszerben (anno évi 5 milliónál volt a sávhatár, most 2,42 milliónál lesz). Emellett a cégek már most jelezték, hogy képtelenség kigazdálkodni a minimálbér ilyen arányú emelését. Tehát vagy enged majd a kormány a 92 ezer forintból (nem fog), vagy lesz béremelés, de akkor az könnyen a munkahelyek és a foglalkoztatás rovására mehet majd. Ráadásul ezzel a "hozzájárulási" izével az egykulcsos adó arányosság mellett másik agyonhangoztatott tulajdonsága, az egyszerűség is elveszni látszik.

Szóval most némi túlzással ott tartunk, ahol az új adórendszer bevezetése előtt. Sőt még odébb. Persze kár lenne várni, hogy Matolcsy György majd kiáll, és ezt elismeri. Nem fogja. Pedig ez lenne a korrekt. Ez lenne az, amivel bizonyíthatná(k), hogy igenis tiszteli(k) a választókat. Igazán nem tartana sokból. Csak össze kellene hívni egy sajtótájékoztatót, Matolcsy kiállna, megköszörülné a torkát és annyit mondana: "Tisztelt állampolgárok, tévedtünk. Jót akartunk az új adórendszerrel, de nem jött be. Elnézést." Ennyi kellene. Nem több. Nem pedig tovább tagadni a nyilvánvalót még akkor is, amikor már mindenki látja, hogy a király meztelen.

 

* A poszt a szerző szubjektív véleményét, látásmódját tükrözi.

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr843242307

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyurcsány sötét oldala 2011.09.21. 10:36:07

A Kedves Vezető ma a Párt új szócsöve, a Metropol hasábjain szólt a népéhez, elvégre azokat is el kell valahogy érni az okosságokkal, akik csak ingyenes lapot olvasnak. A kormányfő komoly erőfeszítéseket tett annak elfogadtatására, hogy a megszori.. az...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Táskás Tóni 2011.09.21. 17:28:54

Álljon ki Orbán. Ez az egykulcsos adó is legalább annyira az ő kölke is, mint a Matolcsié. Ja, és minden időben és minden alkalommal megvédte ő is a jobbkeze állítólagos gyermekét.