Déjá vu
2011. szeptember 14. írta: BéKu

Déjá vu

Annak ellenére, hogy már korábban is foglalkoztatott a politika, és többé-kevésbé (akkoriban még azért inkább kevésbé) követtem is a történéseket, igazán mély nyomot 2006 hagyott bennem. Egészen konkrétan ez a Gyurcsány nevezetű figura, és az ő "áldásos" tevékenysége.

Nem akarok most nagyon visszamenni az időben, minden egyes párhuzamot pontról-pontra levezetni, de akárhogy is nézem, amit Orbán Viktor, a kormány és a Fidesz-KDNP-frakció művel, kísértetiesen kezd emlékeztetni arra, ami néhány évvel ezelőtt zajlott. Egyedül a motiváció és az ideológia más, az eszközök nem igazán változtak.

Persze kommunikációval egy ideig lehet kenegetni a dolgokat, de attól, hogy valamit nem megszorításnak nevezünk, még megszorítás marad. Attól, hogy látszólag valamit nem a zemberekre terhelünk rá, így vagy úgy végül úgyis ők állják majd a cehhet.

Nem kormányprogramot akarok írni, szóval most nem mennék bele olyanokba, hogy azért mégsem mindegy, hogy a zembereken belül melyik csoportot terhelik meg jobban. Nem foglalkoznék azzal, hogy a vagyonadó nélküli egykulcsos szja mekkora sz*pás a kiskeresetűeknek (és a költségvetésnek), és hogy mennyire nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket (fogyasztás élénkítés). De még csak a devizahitelek körüli bűvészkedésre sem térnék ki. Leírták már sokan, sok helyen.

A vezetési stílus mellett azonban nem lehet szó nélkül elmenni. Nézve azt az ötletelést, ami kormányzás címszó alatt zajlik, felrémlik bennem egy előző miniszterelnök képe, akinek szintén voltak országmegváltó víziói - hetente több is. A mostani kormány/kormánypártok kapkodása is valami ilyesmit kezd kirajzolni. Már csak az a kérdés, hogy mindez tényleg ad hoc történik-e, vagy teljesen tudatosan hazárdíroznak, és viszik vásárra a zemberek bőrét, pénzét.

Adja Isten, hogy minden kritika ellenére végül valamiféle csoda folytán mégis működjenek az elképzeléseik. Azt hiszem ez politikai nézettől függetlenül MINDENKINEK érdeke, hiszen RÓLUNK van szó. Mert ha buknak a terveik (ami benne van a pakliban, és ezt ők is tudják), akkor nem kicsit szívunk majd. Én is, Te is, mindenki.

Folyt. köv.

* A poszt a szerző szubjektív véleményét, látásmódját tükrözi.

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr103226091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

galagonya 2011.09.14. 15:47:20

"Orbán Viktor megoldása bátor kísérletnek tekinthető-e a gordiuszi csomó átvágására vagy pedig vakmerő gazdaságpolitikai hazárdjáték, "attól függ, hogy kit kérdez az ember"

"ezzel falnak viszik az országot"

Éves mélypontra esett a forint

Nomura: Magyarországot "bóvliba" vághatják!

A Standard & Poor’s és a Moody’s negatív kilátást tart a besorolás margóján, vagyis nagyobb a leminősítés kockázata, mint a besorolása tartásának valószínűsége.

"Negatív irányba ható kockázatai vannak a devizahitelek rögzített árfolyamon történő, egyösszegű törlesztését lehetővé tevő kormányzati terveknek"

"...A cél nem az, hogy megbüntessék a pénzintézeteket. Ez felelőtlen volna. Ilyet csak a hülyék tesznek"

"11 millió forintot spórolhat frankhitelén a rögzített árfolyamú végtörlesztéssel Kósa Lajos Fidesz-alelnök, debreceni polgármester"