Gusztos Kertészkedett
2009. november 10. írta: BéKu

Gusztos Kertészkedett

Igaz, nem olyan régen bejelentette városunk liberális atyja, hogy nem indul a 2010-es választáson, ám ez nem jelenti azt, hogy az addig hátralévő néhány hónapot nem töltené aktívan. Lásd például a mai napot.

Ugye volt azaz ominózus Kertész Imre-interjú, ami a Die Weltben jelent meg, és amin elég sokan kiakadtak - jogosan. Igen, tudom. Félrefordították először (ezzel újfent bizonyította a magyar újságíró társadalom, különösképpen a magyar hírügynökség, hogy mennyire szarul is állunk nyelvismeret terén -  a szerk.), de a helyesen fordított változat se lett sokkal jobb tartalmilag. Nem akarok most belemenni a Kertész-interjú elemzésébe, és abba se, amikor aztán ezt volt szíves magyarázni Herr Kertész egy másik interjúban, mert fölösleges, meg mert megtették ezren, ezerféleképpen a különböző blogokon.

De nem csak hobbi tollforgatók emlékeztek meg, és véleményezték a Nobel-díjas író szavait, hanem több hivatásos is papírra vetette gondolatait ennek kapcsán. Természetesen a ballib oldal védte, míg a jobboldal támadta Kertészt. Ebből aztán lett is nagy bonyoldalom, és a T. Házban is előjött a téma: Gusztos mindjárt aktivizálta is magát.

"El a kezekkel Kertész Imrétől!" című felszólalásában szóvá tette, hogy a magát polgárinak nevező napilap (itt Péterünk a Magyar Nemzetre gondolt - a szerk.) hétfői címlapján a "Nobel-díjas nemzetgyalázás" díszelgett. Szerinte a MN "tendenciózusan" értelmezte Kertész "keserű szavait".

Természetesen sor került a már megszokott ballib rettegde újabb előadására is, melyet ezúttal Gusztos adott elő, aki szerint megint jönnek azok, akik meghatározzák, hogy ki a jó magyar, és ki a nemzet része. Azért azt nem tudom, hogy feltűnte Petikének, hogy nem a MN volt az, aki azt mondta, hogy Kertész nem magyar, hanem maga az író mondta, hogy ő az európai kultúra terméke, dekadens, meg gyökértelen és hogy ne kössék őt Magyarországhoz.

Egyébként természetsen felemlegette az ominózus Pozsonyi-féle Demokrata írást is, aztán kitért arra, hogy bár az MN cikkben az Írószövetség elnöke szerint nem jelentős az antiszemitizmus Magyarországon, ő ezzel nem ért egyet, és nem így látja majd példaként hozta, hogy amikor Herr Kertész megkapta a Nobel-díjat, akkor a jobboldalon sokan Imre Kertészezték őt.

Ám a legütősebb mondatot a végére hagyta a liberális honatya. Szerinte a "kedvenc" napilapból naponta ömlik a "rasszista mocsok". Hát, ehhez nem is igazán tudok mit hozzáfűzni. Gratulálok Péter, ez igazán szép, valódi liberális megnyilvánulás volt!

***

Megjegyzés: itt most nem kell előrángatni az antiszemita kártyát, mert nem erről szól a történet. Kertész a zsidó mivoltával sem tud mit kezdeni. Itt a lényeg azon van, hogy ő valahol nemzetek felettinek gondolja magát, valamiféle semleges egyénnek, aki sehová sem tartozik, de bárhol képes élni. Egy simán nagyvárosi polgárnak tartja magát, ebből kifolyólag nem országokhoz, és méginkább nem nemzetekhez kötődik, hanem ehhez a nagyvárosi életérzéshez. Szíve joga. De ezt tehetné úgyis, hogy közben nem rúg bele a magyar emberekbe, és nem tetézi mindezt azzal, hogy utólag még meg is akarja magyarázni a bizonyítvány...

Mindenesetre én eddig sem szerettem Herr Kertészt, és ezután sem fogom őt megkedvelni. Ugyanakkor fölösleges antiszemitázni, meg zsidózni is, mert itt nem erről van szó. Kertész olyan, amilyen. Hontalan, gyökértelen, de ennek semmi köze zsidó mivoltához. Ettől még szerethetné a hazáját, hiszen ott van ellenpéldaként Radnóti, vagy Márai. Kicsit sajnálom őt, hiszen a világpolgári élet sokszor csak pótcselekvés. Pótcselekvése annak, hogy az ember valójában nem kötődik és nem tartozik sehová, ha úgy tetszik nincsenek gyökerei. Magyarán Kertész nem azért gyökértelen, mert nagyvárosi polgár, hanem azért nagyvárosi polgár, mert gyökértelen. Remélem érthető az a különbség, amire ki akartam lyukadni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr831516536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

galagonya 2009.11.10. 23:09:16

Mindig meglepsz Főleg az utolsó mondatoddal :)

galagonya 2009.11.11. 20:00:20

Bocs utsó előtti mondat.
Csak jó amit írsz.