Bűvölet
2009. november 01. írta: BéKu

Bűvölet

Na, tegnap már összefoglaltam a Salgótarján-Dombóvár kosármeccset sportszemszögből, most jöjjön egy ennél sokkal kellemetlenebb vonal, a politika.

Azt ugye mindenki, aki csak egy kicsit is érdeklődik a tarjáni kosárlabda iránt tudja, hogy a csapat FŐNÖKE Dániel Tamás, és ez akkor is így van, ha történetesen nem tölt be semmilyen vezetői posztot, "csak" menedzser. Azt is tudjuk, hogy az ÚR nagyon szereti a külsőségeket. Nos, ennek tükrében nem volt meglepő az a csínadratta sem, amit a 60 év után az első osztályba visszatérő kosárcsapat szezonbeli első hazai meccsére összehozott.

A prímet ugyanakkor a két félidő közötti nagyszünetben lezajlott díjátadó vitte. A Dániel Tamás által kreált elismerést alapvetően két felé lehetett venni, és ez a plakettek külsejében is megmutatkozott. Sajnos nem írtam neveket fel, de az tény, hogy az utolsó HÉT név, akik elismerést kaptak CSONTNÉLKÜL megérdemlik. Ennél akár még többet is kaphattak volna.

Az első körben kiosztott Salgótarján kosárlabdájáért emlékizéket viszont néha elég vicces alapon kapták meg a díjazottak. Több tucat ember kapott ilyen kis vitrinbe tehető akármit, és bár itt is voltak egykori játékosok, edzők, ilyen-olyan módon a salgótarjáni kosárlabdában tevékenykedők, akik jogosan lettek díjazva, ugyanakkor számtalan olyan díjazás is történt, amelyen az ember csak röhögni tudott, rosszabb esetben meg tépte a haját, hogy ilyen egyáltalán létezik.

Kapott ilyen kis plegacsot több MKOSZ elnökségi tag, aki igennel szavazott arra, hogy Salgótarján csapata indulhasson az A-csoportban. Ez szerintem ultra gáz, olyan, mintha megvették volna őket. Jó, tudom: nem pénz cserélt gazdát, na de kitüntetni utólag, ráadásul ilyen indok alapján? Hát izé, érdekes. Meg lehet köszönni természetesen a támogatást, csak talán nem ilyen módon, hanem mondjuk egy szimpla köszönőlevél formájában.

Kapott díjat a McDonald's, és a Coca-Cola egy-egy főmuftija is azért, mert mindig a csapat mellett álltak (mindjárt sírok olyan megható!), kár, hogy egyikük sem lett főszponzor, és bár támogatnak, támogatnak - na de mennyivel is? Valószínűleg nem tízmilliókról van szó...

Na de a végére hagytam a nonpluszultrát: kapott emlékplakettet "Boldvai Laci" (a la Dániel) is a csapatért tett fáradozásaiért, na meg persze Dóra Ottó is, aki "a háttérben segít" (szintén a la Dániel). Hogy ez mégis miben nyilvánul meg, azt elképzelni sem tudom. Illetve dehogynem. A csapat sajtómegjelenéseit kontrollálja. Neki köszönhetően szerepelnek például az MSZP-s újságban a tarjáni kosarasok.

Ami viszont durva, hogy bár lehet, hogy csak az én figyelmem hagyott ki egy röpke másodpercre, de én személy szerint nem hallottam, hogy Székyné dr. Sztémi Melinda polgármester asszonynak is szándékoztak volna adni egy hasonló kis akármit. Jó, nyilván nem vesztett vele sokat, na de azért az illemnek, meg a protokollnak is vannak bizonyos szabályai.

És a dolog akkor válik roppant irritálóvá, ha azt nézzük, hogy hány "szponzor" kapott emlékplakettet, holott a legnagyobb pénzt ebbe az immáron negyedik mérkőzését elvesztő csapatba az önkormányzat tolta. És lehet arra hivatkozni, hogy de hát az nem is az ő pénze, hanem az, amit állambácsi lepostáz fentről, vagy amit beszednek az emberek adóforintjaiból.

Ugyanakkor arról mindig elfeledkeznek a derék érvelők, hogy bár ez valóban igaz, de ezt a pénzt egyáltalán nem kötelessége az önkormányzatnak nem salgótarjáni, de még csak nem is magyar emberek zsebébe juttatnia. Lehetne ebből sok másra is költeni (nem, nem szökőkútra kedves DT). Lehet játszóteret építeni, sportfelszereléseket, iskolába különféle eszközöket vásárolni, vagy a kórház gyerekosztályát segíteni ezzel az összeggel, nem pedig olyan emberek bankszámlájára utalni, akiknek ez a város semmit sem jelent.

Még durvábbá válik a helyzet, ha Boldvai és Dóra plegacsát is belevesszük az összehasonlításba. A villa-tulaj mondjuk állítólag segített valamit a kosarasokat szállító buszokkal kapcsolatban, tehát őt most vegyük ki a játékból. Dóra Ottó csapatért tett fáradozásiara azonban nagyon kíváncsi vagyok.

Nem látom ugyanis az Ipoly Erdő Zrt-t a csapat szponzorai között, és arról se hallottam, hogy a tanácsadói munkájáért a MeH-től kapott közel 6 millió forintból akár csak egy forintot is adott volna mint támogató a tarjáni gárdának. Sőt, tovább megyek. Arról sem szólnak a hírek, hogy akár csak egyetlen egy szponzort hozott volna a csapatnak, pedig ha eme hatalamas tettet végrehajtotta volna, már biztos teleordítozta volna vele a Nógrádot, meg a Focus Rádiót.

Nem baj, arra azért még képes, hogy fennhangon támadja a városvezetést, amiért "csak" ennyi vagy annyi pénzt ad Dánielnek. Ez az "akármit is mondotok, úgyis kevés" típusú kampány duma az, amit már a távhő kapcsán is előadtak szocikáék. A szurkolók meg azért szukolók, mert számukra nem létezik más, csak a csapat, és ezt tudja Dóra Ottó is, azért licitál mindig túl az éppen aktuális ajánlaton. Na meg azért, mert tudja, hogy neki úgysem kell fizetnie semmit sem.

Előadja, hogy így a csapat, meg úgy a csapat, de tenni még nem tett értük semmit a vakeron túl persze. Ez utóbbi viszont nagyon megy neki. Megy nagy nyilvánosság előtt is, a különböző médiumokban is, na meg megy kiscsoportos kupaktanácsokban is, amikor a szukrolókkal dumálgat bensőségesen itt, vagy ott. Hogy miért nem a  B-középben szurkol, az mondjuk egy érdekes kérdés. Talán derogál neki, mint többszörösen díjazott drukkernek beállni a "nép" közé?

Mindenesetre nagyon jól csinálja azt, amit csinál. A szurkolók meg tényleg naívak, és nem hiszem el, hogy senkiben nem merült még fel az a kérdés, hogy ha tényleg ennyire fontos a tarjáni kosárlabda Dóra Ottónak, akkor ezt miért csak a szavak szintjén bizonyítja, miért nem tesz is értük valamit?

***

A szurkolók régi-új vezérei több csapat-sálat is ajándékoztak bizonyos emberkéknek. Kapott Dániel, Walke, természetesen Dóra Ottó, és amennyiben nem csak rosszul hallottam, akkor a szurkolók gondoltak Székyné dr. Sztrémi Melindára is. Ez olyan szinten korrekt volt, hogy legalább kapott a polgármester is, bár mivel nem volt ott, ezért átvenni sem nagyon tudta...

***

Follow up:

Dóra Ottó mindig arra hivatkozik, hogy a városvezetés ne sajnálja a pénzt, adjon többet a kosarasoknak. Hogy mégis ezt a jövő évi költségvetés tükrében hogyan képzeli, az mondjuk egy érdekes kérdés. Ugyanis Dóra Ottó szerint a jövő évi költségvetés egy adottság, amit el kell fogadni.

Arról azonban elfeledkezik, hogy ha nagyságrendileg 500 millió körül lesz azaz összeg, amennyivel kevesebbet kap például a salgótarjáni önkormányzat, akkor ennyivel kevesebből fog majd tudni gazdálkodni a város. Ebből pedig egyenesen következik, hogy mindenhova nem fog jutni ugyanannyi pénz és nyilván mondjuk egy iskola, vagy a szociális rendszer működtetése elsőbbséget élvez majd, így például a sportra kevesebb pénz marad.

Ha másért nem, akkor tehát legalább a kosarasok iránt érzett szolidaritásából utasítsa el a jövő évi költségvetést, és kérje meg a szintén díjazott OGY-képivselő elv párttársát, "Boldvai Lacit" arra, hogy ne szavazza meg a 2010-es költségvetést. Mondom, ha más nem is érdekli, akkor legalább a kosarasokra legyen tekintettel, és végre ne csak dumáljon, hanem tettekben is tegyen értük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr951491417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

galagonya 2009.11.02. 10:11:39

Ha visszaemlékszel a nyár elejére, volt egy kis vita a városi támogatások körül -Dániel nem felejtette még el-:
nport.hu/nograd/sport/a-kozgyules-dontese-uj-helyzetet-teremthet-a-kosarlabdazoknal-242485

Itt van az áldoktor válasza:

nport.hu/nograd/kozelet/politikai-pofozkodas-a-kosarmeccsen-243065
Érdemes elolvasni a hozzászólásokat.

BéKu 2009.11.02. 19:28:41

@galagonya: Vicces volt azaz időszak. Kommenteket nem olvastam még, de a két nyilatkozatot igen. :-))

Igaz, akkor még nem tudták, hogy a Wamsler kiszáll a buliból. "Állítólag" anyagi megfontolásból, valójában szerintem sokkal inkább az állandó kavarást elégelte meg a cég. Hiszen ők ennél jóval komolyabbak.

BéKu 2009.11.02. 19:36:39

@galagonya: Jah, apropó Dániel... Sokan nem tudják, hogy Dániel azon kívül, amit a nagy nyilvánosság előtt előadott, még egyéb, teljesen abnormális kéréseket is megfogalmazott a város felé.

Tényleg olyanokat, amelyek épelméjű emberben fel se merülnek, és mégis. Azokhoz képest ha megadja a tiszta kézpénz 25 millát a város, még az is kevés lett volna.

Ezért írta Doktor Bubó, hogy nincs azaz összeg, amivel be lehetne fogni a száját a D-D párosnak. Mindig rátudtak volna licitálni.

Az a baj, hogy tök jó lenne egy normális kosárcsapat, én kiskoromban is sok meccsen voltam a szüleimmel, de az, hogy ennyire párt célokra van felhasználva ez az egész, már nevetséges. Ezért vagyok szomorú. És mindez miért? Mert Dániel olyan, amilyen...

galagonya 2009.11.02. 22:46:48

Ha már Wamsler, állítólag eladta a tűzhelygyárat -csak a név használat maradt- ha a nyár elején tudták, hogy új tulaj lesz akkor érthető, miért szálltak ki.

BéKu 2009.11.03. 08:55:34

@galagonya: Hát erről én nem tudok semmit, pedig biztosan lett volna visszhangja.

Arról viszont tudok, hogy új piacok meghódítására tört a cég: wamsler.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=207%3Asajtoanyag-szept10&catid=7%3Ahirek&Itemid=1&lang=hu

És arra is, hogy mielőtt megszületett az a döntés, hogy a Wamsler kiszáll a kosaras buliból, azelőtt pár nappal jelent meg az a hír is, hogy 600 milla tiszta nyereséget könyvelhetett el a cég az elmúlt évben, tehát még pénzhiányról se lehetett beszélni.