Nem lesz gáz-ár-e-me-lés! Vagy mégis?
2009. október 28. írta: BéKu

Nem lesz gáz-ár-e-me-lés! Vagy mégis?

Az utóbbi hetek központi témájává vált a távhő díjának kérdése a városban, köszönhetően az MSZP-nek, azon belül pedig Huszár Máténak, aki szívügyének tekinti a témát. Először engedjetek meg egy személyes véleményt, aztán rátérek a lényegre.

K*rvára elegem van a távhő-kérdésből. Mégis kik azok az emberek, akik különbek azoknál, akik egyedi gázfűtéssel rendelkeznek, netán fa-szén tüzelésű fűtőrendszerük van? Miért viseli egyik fogyasztó sorsát jobban a szívén a politikai elit, mint a másikét? Miért nem kapnak a vidéken élő, fával fütő emberek is támogatást? Miért, miért, miért? De térjünk is vissza a távhőhöz.

Szóval H.M. először a nógrádnak nyilatkozott, majd a saját honlapjukra is feltett egy szösszenetet, ami aztán a Tarjáni Válasz nevet viselő MSZP-s újságba is bekerült. Gondolom ezzel a lappal mindenki találkozott már, a múlt héten teleszórták vele a várost. Lesz ehhez is egy-két gondolatom, de egyelőre maradjunk a távhő-témánál.

Tehát Huszár úr sérelmezte, hogy nem csökken a távhő-díj a városban, holott mindenhol csökkentették, meg bla-bla. Van ahol 20%-kal is (Kazincbarcika). Na most a jól éretsült MSZP-s politikus arra már nem vette a fáradtságot, hogy mielőtt teleszórják a várost a fecnijeikkel, esetleg előtte megkérdezzék a céget, hogy mégis mit terveznek, mert mint a tegnapi közgyűlésen kiderült, 7,1%-kal csökken a távhő ára Salgótaránban.

Ha a Tarjánhő szándékáról előzetesen megkérdezték volna magát a vállalatot is az MSZP-sek, akkor nem kellett volna költségekbe verniük magukat a szórólapjaikkal. Amúgy pedig elhangzott, hogy amennyiben valóban csökkentik a távhő ÁFÁ-ját 18-ról 5%-ra, akkor természetesen azt is leköveti a cég. Szóval előbb kérdezni, aztán beszélni kedves szocialista "barátaim"!

***

Viszont van itt egy kis de a történetben. Tegnapi hír, hogy: "Januárban a piaci okok által diktáltnál sokkal nagyobb gázáremelésre lesz szükség amiatt, hogy októberben indokolatlanul nagy, átlagosan 10 százalékos volt a csökkentés, legalábbis ezt állítja egy a lapunk birtokába került, szakmai körökben készült elemzés.

A jövő év elején úgy kell majd érvényesíteni az árakban néhány objektív és nem befolyásolható tényező hatását, hogy az őszi intézkedés már beszűkítette a döntéshozók mozgásterét. Ráadásul az olaj határidős árának emelkedése és a dollárárfolyam változása is emelni fogja a gáz importárát – állapítja meg az anyag.

Utóbbit a Világgazdaság információi is alátámasztják: úgy tudjuk, januártól a mostani, 280 dollár alatti árnál mintegy 14 százalékkal többért, ezer köbméterenként 320 dollár fölötti áron érkezik majd Magyarországra a hoszszú távú szerződés alapján várt gáz Oroszországból."

Szeretném megkérdezni az igen tisztelt Magyar Szocialista párt tagjainak véleményét a fent cikkről, mely a Világgazdaság oldalán jelent meg. Vajon az a Kazincbarcika, ahol pusztán kampány alapon 20%-kal csökkentették a távhő-díjat, mit fog mondani a fogyasztóinak, amikor januárban nem 20%-os emelést kell majd végrehajtaniuk, hanem annál sokkal nagyobbat? Nem lett volna célszerűbb egy mérsékelt, 5-10%-os díj-csökkentés ott is?

Végülis Kazincbarcika nem Salgótarján, tehát annyira nem érdekel mi lesz velük, mindezt csak azért írom, mert biztos volt egy-két MSZP-s mamika, vagy papika, aki elolvasva H.M. távhős írását már erről elmélkedett, hogy mennyire jó is a barcikaiaknak. Hát még 2010-től milyen jó lesz nekik!

Na, Távhő téma lezárva. De a fenti VG-s írásból is kitűnik, hogy egy menedzsment akkor jó, ha felelősen tevékenykedik. Ha nem engedi magát belehajszolni abba, hogy kampány alapon mérsékeljék a díjaikat, hanem megnézik, hogy mekkora az a csökkentés, amit meg lehet tenni anélkül, hogy az végül mégis a fogyasztókra hulljon vissza.

Egyébként meg senki nem szólhat egy szót sem, hiszen csökkentés ide-oda, a Tarjánhő az ország 56 távhő-szolgáltatója közül csak a 44. legdrágább, ergó pusztán 12 szolgáltató olcsóbb nála, és az sem sokkal...

Plusz a kormány által gigajouleonként kivetett több mint 500 forintos "korrekciós" izéről akkor ne is beszéljünk, amit az MSZP szavazott meg, és ami havi szinten 1500-2000 forintos többletköltséget jelent a fogyasztók számára. Erről miért feledkezett meg H.M. és az MSZP? Ha ezt nem vezeti be a kormány, akkor 10%-kal kellene kevesebbet fizetnie az embereknek. De ez természetesen lemaradt a szórólapjukról...

Amúgy pedig az orosz függés miatt mindenféle gáz-alapú fütési rendszer zsákutca. Arról már nem is beszélve, hogy mivel az nem megújuló energiaforrás, ezért folyamatosan fogy. És ahogy egyre kevesebb lesz belőle, úgy lesz egyre drágább.

Át kellene állni a megújuló energiaforrásokra. Reméjük a Tarjánhő is tesz majd ezirányú lépéseket, addig is éljen a fa! Mi azzal fűtünk. Támogatás nélkül is olcsóbb, és nem mellesleg melegebb is van, mintha gázzal fűtenénk! :-))

***

Amúgy meg, igenis pereljék be az illetékesek hitelrontás miatt a szocikat! Nehogy már büntetlenül hazudozhassanak!

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr61480675

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Make Your Own Website 2018.10.03. 19:13:35

Animal Shelter Weatherford Oklahoma - aplicara

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.