Végre forog a színpad!!!
2009. szeptember 23. írta: BéKu

Végre forog a színpad!!!

Nem túlzott a polgármester, amikor azt mondta, hogy várostörténeti jelentőségű, hogy szeptember 20-án, a "Kultúrházak éjjel-nappal" elnevezésű (egyébként országos) rendezvény salgótarjáni helyszínén, nagyjából hajnali 2 óra tájékán először fordult meg már rendesen, előadás ("Önnek ficereg?" c. darab) közben a forgószínpad a József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Ez a forgószínpad nem csak azért hatalmas dolog, mert nagyban hozzájárulhat a város színházi életének fellendítéséhez, hanem azért is jelentős, mert ezt az ötletet, ezt a beruházást mindenki támogatta, tényleg hatalmas volt mögötte a társadalmi és mindenféle összefogás. Természetesen a fő érdem Susán Ferencé, akinek a legtöbb munkája van a dologban.

Ez a "Kultúrházak éjjel-nappal" egyébként egy tök jó rendezvénynek tűnik, jó, hogy végre itt is megrendezték. Az meg külön grátisz, hogy a színjátszók jelmezben vonultak fel a Kohász Művelődési Központba, amely állapota méltatlan annak jelentőségéhez képest, hiszen itt működött a mára már (a városban és környékén) legendássá vált Petőfi Színjátszókör, és nem utolsó sorban itt mondták ki 1922. január 27-én Salgótarján várossá nyílvánítását.

Én magam nagyon régen jártam már a Kohászban. Kisebb, alsótagozatos koromban ott rendezte az iskolánk (akkor még Petőfis voltam) például a március 15-i ünnepséget. De ott volt például a farsang is. Még olyan kicsiként is imádtam azt a helyet, volt egyfajta feelingje. A színháztermbe meg szerintem messze kenterbe veri a Józsiét, ezért nem is értem, hogyan hagyhatta már az előző városvezetés is, hogy ennyire leromoljon az állapota, és miért nem igyekszik a mostani azért, hogy megmentse azt. Jó, nyilván nem két fillér egy ekkora épületet rendbe tenni. Feltehetőleg kell hozzá pályázati pénz is, mert sajáterőből nyilván nem megy. Az, meg hogy mire lehet pályázni, azt meg ugye fent döntik el. De akkor is! A Kohászt fel kell újítani! És akkor az túristalátványosságnak se lenne utolsó! (az épület több, mint 130 éves!)

Visszatérve a "Kultúrházak éjjel-nappal" rendezvényhez. A Kohászban tett séta után a Fő téren zajlottak tovább az események. Egyfajta színjátszó versenyt rendeztek, ahol Salgótarján és környékének csoportjai mutatták be tudásukat. Egyébként ez is egy érdekes dolog. Tarján azért nem egy óriás város. És ahhoz képest elég nyüzsgő a színjátszó élet, már ami az amatőr, elsősorban gyerekeknek szóló köröket illeti, ráadásul az sem mellékes, hogy nincs is önálló társulatunk, a Vertich Sznípadstúdió áll legközelebb ahhoz, hogy annak lehessen nevezni. De szerintem ez mindenképpen jó. Inkább színjátszással töltsék a szabadidejüket a fiatalok, mint az utcán lógással...

Amúgy a színjátszó-kavalkád zsűrije Solténszky Tibor rendező és Mészáros Máté Jászai-díjas színész alkották, akik végül az Impro Színpad "Lear király és a só" című előadását találták a legjobbnak, amelyet egyébként Nagyné Hajdú Györgyi rendezett, aki nem mellesleg a József Attila Művelődési Központ igazgatója is. Reméljük a díjban ezáltal semmi részrehajlás sem volt, és valóban a legjobb győzött :-)) (én nem láttam a fenti előadást, szóval nem tudok véleményt sem kialakítani az ügyben)

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr721401118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.