RE: Salgótarjáni KSE: több mint kosárlabda!
2009. szeptember 08. írta: BéKu

RE: Salgótarjáni KSE: több mint kosárlabda!

"A csapatépítés mellett a magyar–szlovák viszony javításán is munkálkodnak a tarjáni kosarasok." Mindig tudtam, hogy a nagy nemzetpolitikai kérdéseket majd Dániel Tamás fogja megoldani. :-)

A tarjáni kosárcsapat - a Loki és Herczeg András után szabadon - klubmenedzsere egy, a Nógrád Megyei Hírlapnak adott interjújában beszélt az elképzeléseiről. "Azon felül, hogy egy jó NB I/A-s csapatot szeretnénk felépíteni, megfelelő háttérrel, utánpótlás-neveléssel, úgy gondoljuk, hogy közéleti témákban is szerepet kell vállalnunk".

Vigyázz Magyarország! A mesternek már nem elég Salgótarján, immáron országos, mitöbb, nemzetközi babérokra tör, már ami a közéleti témákban való megnyilatkozásokat illeti. 

Nem tudom ki hogy van vele, de szerintem bár a sport, mint tudjuk összeköt, (ezáltal alkalmas konfliktusok kezelésére) én semmiképpen sem tartom előnyösnek, hogy egy sport egyesület, egy csapat rendre megnyilvánul politikai kérdésekben. Miért kell összekevernia  sportot a politikával? Nekik az a feladatuk, hogy játszanak jól, nyerjenek meccseket, szórakoztassák a közönséget. Persze egy-egy jótékonysági mérkőzés belefér, de ami a salgótarjáni kosárcsapat körül zajlik az már baromira nem fér bele ebbe a kategóriába.

Az egész még jó pár hónappal ezelőtt kezdődött, amikor is a kosárcsapat támogatásából is politikai ügyet kreált az ellenzék, ami ugye Salgótarjánban az MSZP-t, meg az SZDSZ-es Ercsényi Ferencet jelenti. Szóval először még január környékén ment egy lájtos kis szócsata a városi médiumokban az önkormányzat és Dániel (némi MSZP-s hátszéllel, ala Dóra Ottó és Huszár Máté) között. Aztán ez a nyáron még nagyobb fokozatra pörgött fel akkor, amikor a 2009/2010-es szezonra vonatkozó önkormányzati támogatás mértéke került napirendre. Ami azalatt a pár hét alatt zajlott, az már nem is csak szócsata volt, hanem kőkemény nyilatkozatháború. Arról már nem is beszélve, hogy a sorsdöntő közgyűlési ülésen a szavazás után a fél MSZP-frakció testületileg vonult ki a kosárcsapat vezetőivel karöltve, hogy megbeszéljék a történéseket, nem is érdekelte őket, hogy még x napirendi pont hátra van.

Dánielnek köszönhetően (akiről közismert, hogy melyik politikai erővel szimpatizál) a csapatra úgy tekint a salgótarjáni MSZP, mintha csak a sajátja lenne. És ebben van is valami. Ennek ékes példája volt, hogy a tavalyi szezon utolsó hazai meccsén Dóra Ottó külön ajándékban részesült, mert kint volt minden meccsen (és fújta a piros-fehér-zöld dudáját - a szerk.). Miért? Ki ő? Több tucat olyan embert lehetne mondani, aki MINDEN meccsen ott volt, mégis Dóra Ottó kapott jutalmat azért, mert eljött mutogatni magát. Ha mint szurkoló volt jelen, és nem mint politikus, akkor minek az ajándék? Abban az esetben ő is csak egy a drukkerek sokaságából, nem? Akkor miért a különleges elbánás?  De térjünk vissza a bejegyzés lényegéhez, vagyis ahhoz, hogy a közéletben valóban rendkívül aktív sportvezető szívesen munkálkodna a magyar-szlovák viszony rendezésén.

"Jelenleg éppen azon dolgozunk közösen, közös ötlet alapján Boldvai László országgyűlési képviselő úrral, hogy az elmúlt időszakban elmérgesedett magyar–szlovák viszonyban pozitív változást tudjunk elérni. Boldvai Lászlóval, aki mostanság szinte félállásban csapatunknak segít szponzorokat, támogatókat szerezni, úgy gondoltuk, hogy nekünk itt a határ mellett a mindennapokban mást jelent a magyar–szlovák kapcsolat, mint ahogy az országos sajtó nagy részében, vagy a határtól távolabb élők gondolataiban az megjelenik." - Mondá az ÚR.

Nos, Boldvai fényezését leszámítva, azzal egyetértek, hogy azoknak, akik a határ mellett élnek, lásd pl. Salgótarján, egészen mást jelent a magyar-szlovák kapcsolat. Ám azért nem árt, ha nem feledkezünk meg bizonyos körülményekről. Például arról, hogy  idáig jutottunk, bizony kőkeményen az elmúlt évek dilettáns külpolitikája tehet. Már sokkal régebben fel kellett volna emelnie a szavát a magyar diplomáciának, és akkor talán el se jutunk a nyelvtörvényig, Sólyom-kitiltásáig, és az oda-vissza acsarkodásig. Ez kicsit olyan, mint a családon belüli erőszak. Amíg csak vernek valakit, addig a rendőrség hallani sem akar a dologról, senki nem is foglalkozik vele. Mikor aztán bekövetkezik a tragédia, mert vagy halálra verik a bántalmazottat, vagy az öli meg puszta önvédelemből a bántalmazót, akkor mindenki sopánkodik.

Szóval adódik a kérdés, hogy kedves, és mélyen tisztelt Boldvai László képviselő úr, miért nem volt ilyen aktív korábban a szlovák-magyar viszony rendezése tekintetében? Miért nem adott tanácsot korábban Göncz Kingának a megfelelő külpolitikai lépésekhez?

A csapat egyébként az elkövekezendő hetekben kétszer játszik szlovák csapatok ellen, majd hogy viszonozza azokat a mérkőzéseket, mind az Igló, mind a Besztercebánya csapatát meghívták a Szert Sándor Emléktornára. "Boldvai képviselő úr támogatásával felajánlottuk kezdeményezésünket a Miniszterelnöki Hivatalnak, a Köztársasági Elnöki Hivatalnak, a Külügyminisztériumnak, valamint a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövetségének: „Együtt Európában” szlogen alatt utazunk a két szlovákiai városba és rendezzük meg szeptember 18–20. között a hagyományos Szert Sándor-emléktornát."  -ala Dániel. Éljen. Kár, hogy arról megint megfeledkezünk, hogy nem mi rúgtuk fel az európai normákat, ezzel szemben megint mi vagyunk azok, akik nyalják a  a szlovákok s*ggét. Hallott már valaki olyan hírt, ami a szlovákok kezdeményezéséről szólt, hogy ők mit kívánnak tenni a helyzet rendezésére? Nem? Én se nagyon...

A kosármeccsek mellett meg lesznek jó kis beszélgetések, kommunikációs anyagok (juppi!), meg külön erre az alkalomra készített póló. De ami a legszebb: minden kormányzati szervtől pozitív visszajelzést kaptak (Boldvainak ki mondott volna nemet?), így a szeptember 19-i Salgótarján-Besztercebánya meccset több politikus is a helyszínen tekinti majd meg... Annyira jó lesz! Természetesen gondolom kizárólag MSZP-s politikusok, esetleg a "szakértői" kabinet tagjai kaptak meghívást az eseményre. Jó kis párt rendezvény lesz ez. Végülis már csak fél év van a választásokig, épp ideje elkezdenie Boldvai úrnak a kampányt...

***

ui: Az utolsó pár mondatot abban az esetben rögtön visszavonom, hogy ha mondjuk Németh Zsoltnak is postáznak meghívót. Bár ez asszem túlságosan naív gondolat tőlem, igaz?

Egyébként meg tényleg félreértés ne essék. Maga a kezdeményezés nagyon jónak tűnhet, és lehet hogy az is lesz. Csak valamiért olyan érzésem van, hogy ennek az egésznek sokkal nagyobb a politikai motivációja, mint az elsőre látszik. Például miért nem kérte meg Dániel Székynét is, és vonta bele ebbe az egészbe a Fideszt is, ha már? Miért csak Boldvai, az MSZP, és a kormány? Vagy valójában beszélt ő Székynével is a dologról, csak "elfelejtette" megemlíteni a polgármester asszonyt az interjúban, ugyanúgy, mint tavaly decemberben a Dawn-kóros gyerekeknek való adományozáskor, amikor szintén Dóra Ottó pózolt? Kíváncsian várom a folytatást.

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr911368413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.