Ki az a Dr. Förster Kálmán?
2009. szeptember 03. írta: BéKu

Ki az a Dr. Förster Kálmán?

Nos, ha már így a róla elnevezett szervezet körüli politikai hercehurca kapcsán előjött, akkor nézzük ki is az a Dr. Förster Kálmán. Nagyon röviden kiemelve jelentőségét, ő volt Salgótarján várossá alakulása után az első polgármester. Élete hosszabban taglalva:

A Szepes megyei Szepesolasziban született értelmiségi családban. A polgári eszmék, a magyarságtudat és az európai kultúra ápolása, értékeinek megőrzése és továbbadása a család mindennapi életében tetten érhető volt. A gimnáziumot Szepesolasziban, Iglón, Lőcsén, Kassán, Eperjesen folytatta, a budapesti egyetemet 1909-ben fejezte be. 1910-ben Poprád polgármestere lett. Az 1918-ban létrejött szlovák államalakulatra nem esküdött föl, ezért el kellett hagynia szülőföldjét. 1919-ben Újpest helyettes polgármestere, majd megbízzák Salgótarján várossá válásának az előkészítésével. Megpályázta az új városi polgármesteri állását, amelyet 1922-1943 között töltött be.
Förster Kálmán feladatának tekintette a különállás, a megosztottság csökkentését. Szívén viselte a helyi származású tehetséges fiatalok sorsát, ezért 1924-ben alapítványt hozott létre számukra. Támogatta a helyi művészeti, irodalmi és történetírói tevékenységeket. Ismert sportbarát volt.
Tevékenysége nyomán Salgótarján a tervszerű útépítési és városrendezési tervek következtében külsőségeiben is városi rangra emelkedett. Kormányfőtanácsosi kitüntetése mellé a város díszpolgári címét is megkapta. 1943-ban nyugalomba vonult. 1945 után nyugdíját megvonták, Pécsre költözött, az evangélikus egyház Baldauf szeretetotthonában élt. 1971. szeptember 24-én hunyt el, Zircen temették el. 1995. decemberében Salgótarján város posztumusz Pro Urbe kitüntetésben részesítette.

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr381357701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.