Salgótarjáni hírességek - I.rész
2009. augusztus 05. írta: BéKu

Salgótarjáni hírességek - I.rész

Végre elindítom azt a sorozatomat, ahol Salgótarjánból származó, ott élő, vagy egyéb módon a városhoz kötődő neves, elismert embereket mutatok majd be.

Ezen sorozat első részében a méltán világhíres gitárművész Snétberger Ferenc kerül terítékre, aki városunk szülötte, és én magam is büszke vagyok arra, hogy Salgótarján egy ekkora tehetséget adott az egyetemes zenetörténetnek. Aki hallotta már játszani, az tudja miről beszélek...

***

A gitárművész és zeneszerző egy zenész család tagjaként 1957-ben Salgótarjánban született. Már gyermekkorában édesapja volt a példaképe, aki szintén gitározott. (és szintén nagyon jól, legalábbis nagymamám elbeszélései szerint fantasztikus volt már Frenc édesapaja is - a szerk.) Snétberger klasszikus zenét és jazzgitárt tanult. Ma főként improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően ismert. Repertoárját hazájának roma hagyományai, a brazil zene és a flamenco épp úgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz. Számos szólóalbuma jelent meg, és több albumon működik közre partnerként. Végigkoncertezte Európát, fellépett Japánban, Koreában, Indiában és az USÁ-ban.

1995-ben, a holokauszt 50. évfordulójára komponálta „IN MEMORY OF MY PEOPLE“ (Népem emlékére) című, gitárra és nagyzenekarra írt művét, melyet népének ajánlott. A darab, melyet a hagyományos roma dallamok ihlettek, erőteljes véleménynyilvánítás az emberi szenvedés ellen. Kamarazenekari kísérettel maga a komponista mutatta be Magyarországon, Olaszországban és Németországban, valamint 2007-ben, a Nemzetközi Holokauszt-emléknap alkalmából, az Egyesült Nemzetek New York-i székházában.Szólistaként előadta Luciano Berio Sequenza XI (szólógitárra) című szerzeményét, zenekarral pedig Vivaldi, Rodrigo és John McLaughlin műveit interpretálta.
Snétberger írt kísérőzenét filmhez és színdarabhoz.

Snétberger Ferencet 2002-ben szülővárosa díszpolgárává avatták, két évvel később pedig a Magyar Köztársaság Érdemrendjével tüntették ki. 2005-ben Budapesten Liszt Ferenc-díjat kapott.

Többek között David Friedman, Dhafer Youssef, James Moody, Trilok Gurtu, Pandit Hariprasad Chaurasia és Bobby McFerrin partnereként is színpadra lépett.
2004-ben Snétberger új triót alapított a legendás norvég bőgőssel, Arild Andersennel, és a Norvégiában élő olasz származású, dobokon és ütőhangszereken játszó művésszel, Paolo Vinaccia-val. A három zenész természetes könnyedséggel kombinálja a legkiválóbb válogatott műveket, a technikai tudást, az improvizációs energiát és a zenei fantáziát. "Nomad" című albumuk 2005 őszén jelent meg, és lelkes fogadtatásra talált mind a közönség, mind a sajtó körében.

 


Ugyanebben az évben lépett fel először Bobby McFerrinnel a Veszprémi Ünnepi Játékokon. A koncert megtekinthető Snétberger DVD-jén (Snétberger live Veszprémben, szóló, duett Bobby McFerrinnel és a NOMAD trió).
2007 nyarán Snétberger Ferencet Bobby McFerrin közös németországi és spanyolországi koncertsorozatra hívta.
 
Harmonikus közös munkájuk Markus Stockhausennel 1999-ben kezdődött, amikor a Landscapes című szerzeményt vették fel Snétberger For My People CD-jére. A gitárra és trombitára írt három darabban a két zenész azonnal megtalálja a közös nyelvet, és elképesztő bizonyítékát nyújtják közös tudásuknak. „Könnyedén, de mégis melankóliával telve érkeznek – és azt az érzést keltik, hogy e két zenész találkozása szükségszerű volt, hogy ezt a zenét életre kelthessék. Miután az ember hallotta őket játszani, csak azt kívánhatja, hogy folytassák a közös zenélést“- írta Ralf von der Kellen az Intro című szaklapban az együttműködésről. Nyolc év után, mely idő alatt Snétberger Ferenc és Markus Stockhausen művészi munkája újabb és újabb ihletet adott egymásnak, a Streams című duó-album végre elsőként ad lehetőséget arra, hogy szem- és fültanúi legyünk kettejük zenei fejlődésének.

Forrás: snetberger.de

Hozzáteszem, tényleg nem mindennapi őt élőben hallani játszani. Egyszerűen fantasztikus!

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr61290484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horizont 2009.08.05. 22:31:08

A Klubrádióban többször hallottam játszani és ott beszéltek is róla, és ott figyeltem fel rá. Tényleg nem semmi!!
És meglepődtem, hogy '57-es születésű, azt hittem fiatalabb:))
Élőben minden más, csak ritkán adatik meg az embernek.

BéKu 2009.08.06. 19:36:44

@Horizont: Igen, tényleg más. Én tavaly előtt voltam egy koncertjén, ahova tök véletlenül keveredtem, mert egy ismerősömnek volt egy fölös jegye és odaadta. Előtte azt se tudtam kicsoda, de gondoltam elmegyek, olyan rossz úgyse lehet. És teljesen elvarázsolt. Azóta imádom hallgatni, ha éppen olyan hangulatom van.