A parlament minek van?
2011. december 05. írta: BéKu

A parlament minek van?

droidok.jpg

A Fidesznek (a KDNP az mi?) láthatóan nyűg, hogy van ellenzéke. Nyűg, hogy ezek ott rontják a levegőt a parlamentben és - tessék elképzelni! - még dolgozni is akarnak. Nyűg a demokrácia. És nyűg minden és mindenki, aki nem ért velük egyet, aki másképp gondolkodik (sőt, hogy egyáltalán gondolkodik), aki másképp él, mint ahogy ők azt szeretnék, meg úgy egyáltalán, aki nem tagozódik be a Nemzeti "Együttműködés" Rendszerébe. Meg is tesznek mindent, hogy ezeket a zavaró tényezőket kiiktassák.

Múlt héten az ellenzék kétszer is átvette a "hatalmat" a Házban, mindezt egyszerűen azzal, hogy tette a dolgát, és arra használta a parlamentet, amire az való: kifejtette a véleményét, kritizált, javasolt, meg úgy egyáltalán: DOLGOZOTT. Kaptak is érte hideget-meleget, mondván cirkuszt csináltak az országgyűlésből. Az tény, hogy a parlament valóban cirkusszá vált, de nem miattuk, hanem azok miatt, akik lehetetlen időpontba dugnak el százezreket, milliókat, sőt az egész ország életét megváltoztató, de legalábbis alaposan befolyásoló döntéseket, illetve azok vitáját. Akik a parlamentet csak annyinak gondolják, hogy bemegy a kétharmadnyi droid, akik bekiabálásra megnyomják a gombot, minden más pedig csak kötelező NYŰG.

De Kétharmadisztánban nem ugrálhat az ellenzék sokáig, még a végén azt hinnék, hogy valóban átvették valamiben az irányítást. Nehogy már az egyharmad vigye a puskát! Gyorsan időkeretbe is tették a héten több nagyon fontos törvény vitáját, nehogy megismétlődhessen az a "gyalázat", ami a múlt héten. Nem lesz itt mélyre menő és hosszú kritizálás! A parlament nem azért van, hogy napokig vitatkozgassanak a tisztelt képviselők! Le kell tudni minél hamarabb, amit le kell, nyomni kell az igen gombot, menni tovább, pörögjön az a törvénygyár!

És pörög. Igaz, hogy be-be csúszik egy-egy hiba, de hát tökéletes ember nincs, így tökéletes munka sem lehet, nem de bár? A kormánypárti képviselőknek azt sem kell nagyon tudni, hogy miről szavaznak valójában. Vitázni úgysem járnak be, mert hát azt minek. A lényeg, hogy amikor a főbirka bekiabálja, hogy igen, akkor pici mancsukkal az igen gombra kifejtsenek némi nyomást. Ezzel meg is tették, amit megkövetelt a haza Fidesz. Meg is érdemlik cserébe a busás juttatást. Mi az hogy, nagyon is! Mint ahogy megérdemlik nyilván a más pozíciójukért kapott szintén nem minimálbér-nagyságrendű fizujukat. Tudjuk persze, hogy egy seggel két lovat bajosan lehet megülni, de készül már a Nemzeti Lovas Stratégia, nyilván erre is kitalálnak valami okosságot, mondjuk sziámi iker-lovakat tenyésztenek majd, vagy valami hasonló.

A legszebb, hogy elhiszik, hogy mindenki olyan, mint ők. Hogy mindenki képes feladni az elveit, és eladni még az anyját is némi alamizsnáért. Elcsodálkoznak, hogy van, aki komolyan gondolja a képviselői esküjét, aki komolyan gondolja az átláthatóságot, aki komolyan gondolja a közvélemény tájékoztatását és a nyilvánosságot, és aki komolyan gondolja, hogy mindezt az undorító politikai légkört, ami miatt ott tart az ország ahol, meg lehet változtatni. Persze csak úgy, ha ő maga nem tagozódik be oda. Ehhez persze gerinc kell, ami láthatóan nem jár automatikusan a képviselői kártya mellé.

Ha járna, akkor nem abajgatnák például Vágó Gábort, hogy az miért fotózta le az alvó képviselőket. Mindezt a "betyárbecsületre" hivatkozva. Hát kedves kormánypárti honatyák, az van, hogy igenis joga van tudnia a választópolgároknak, hogy mit csináltok a parlamentben, közpénzen. Merthogy tudniillik az ő jóvoltukból tudtok ott jó pénzért alukálgatni. Mi szavaztunk be oda titeket, az a minimum, hogy elszámoltathatóak legyetek. Nem a Budaival, hanem általunk. Erre pedig a legjobb eszköz a nyilvánosság. Ezért baromi irritáló, amikor hülyeségekre hivatkozva korlátozzák az újságírók munkáját, vagy a karzatra száműzik a fotósokat. Ezért is jó, hogy vannak olyan képviselők, akik megosztják a nyilvánossággal azokat a történéseket, amik a "központi" médián nem jönnének át, vagy ha igen, akkor sem pőre valójukban.

Persze minden mindennel összefügg. A nyilvánosság kirekesztését szolgálják az éjszakai és a hajnali viták is. Az is, hogy szűkítik az ellenzék megszólalási lehetőségeit. Várom már, hogy mikor mondják ki direktbe is, hogy fölösleges annyit erőlködni meg beszélni, úgysincs jelentősége, kétharmad van. Mert amúgy meg tényleg ez van: nem hallgatnak semmilyen jó szóra, rekordsebességgel nyomnak át mindent a parlamenten. Teszik mindezt kapkodva, pontatlanul,  hatástanulmányok nélkül, úgy, hogy sokszor talán ők maguk sem tudják, hogy tulajdonképpen mire is mondtak valójában igent. Rossz lehet szavazódroidk lenni, bár (rövid távon) kétségtelenül kifizetődő. Azt viszont nem árt észben tartani, hogy a parlamenti jegyzőkönyvek nem felejtenek.

Folyt. köv.

*** A poszt a szerző szubjektív véleményét, látásmódját tükrözi.


+ Vágó Gábor remek posztja.

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr863440791

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fontos a mese? 2011.12.08. 10:22:01

Csak a felolvasás vagy hangos mese is jótékony hatású? A gyermekek épp úgy tele vannak problémákkal, gondokkal, mint a felnőttek. Számos kérdés foglalkoztatja őket, k&oum

Trackback: Partidrogokkal tennék elviselhetőbbé a parlamenti éjszakázásokat 2011.12.05. 22:52:59

Mint kiderült a kormány szigorú szabályok között legalizálná a jóerkölcsre  veszélytelen partidrogok használatát a parlamenti ülések éjszakai óráira, sőt nemcsak legalizálná, de az ilyen szerekhez történő hozzájutást költségtérítés címén, ingyenes...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása