Alea iacta est?
2010. október 26. írta: BéKu

Alea iacta est?

Nem gondoltam volna, hogy a közel egy hónapos poszt-csendemet "fideszezéssel" fogom megtörni, pedig de. Nem így terveztem, hiszen ma volt az új ciklus első rendes közgyűlése, ami simán megérne egy bejegyzést több okból kifolyólag is, meg felbukkant a közelmúltban több khm, salgótarjánhoz kapcsolódó blog is, de a délután folyamán Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője olyan bejelentést tett, ami mindezt felülírta.

Gondoltam leírom a sztorit, de aki követte az eseményeket, az nagyjából tudja miről van szó, mi az amin rengeteg, alapvetően a Fidesszel szimpatizáló egyén is felháborodott. Aki mégsem, annak ajánlom elolvasni az előzményt ITT. A Fidesz reakcióját, majd az erre, a többi párt által adott választ ITT. És végül egy kis párhuzamot, meg visszatekintést ITT. Lázár Jánosfelvetése pedig ITT lelhető fel egészében, hogy véletlenül se maradjon ki semmi senkinek. ITT pedig maga az alkotmánymódosítás-tervezet.

Leírhatnám azt, amit a délután folyamán oly sokan, de minek? Török Gábor politológus-blogger tökéletesen megfogalmazta mi ezzel az egésszel probléma. Miért problémás az Alkotmánybíróság jogkörének csorbítása, a népszavazási kezdeményezések lehetőségeinek szűkítése. Én csak tőle idéznék:

Bizonyára sokan emlékeznek arra, hogy a Fidesz ellenzékben mennyire kényes volt az Alkotmánybíróság döntéseinek tiszteletben tartására. Joggal bírálta a kormányt, ha elbukott az alkotmányossági vizsgán, és felháborítónak tartotta, ha egy bírósági határozatot követően még ügyeskedni próbált a kabinet. A Fidesz minden akkori mondata igaz volt, s most is helytálló.

Lázár János, a Fidesz politikusa ma olyan mondatokat mondott el, amelyek tökéletesen alkalmasak lennének a politikai cinizmus fogalmának demonstrálására (részlet a már be is nyújtott javaslat indoklásából: "A jogállam megszilárdulásával az alkotmánybíráskodás ilyen széles jogköre mára indokolatlanná vált"). Az AB döntését kommentáló frakcióvezető egyrészt közölte, hogy a határozat ellenére is újra előterjesztik a törvényt, másrészt jelezte, hogy kiveszik az AB kezéből az ilyen típusú javaslatok elbírálásának jogát, harmadrészt pedig világossá tette, hogy a népszavazási lehetőséget is szűkítik. Mindez azt jelenti, hogy a Fidesz semmibe veszi a bíróság - egyhangú (!) - határozatát, és közjogi eszközökkel fogja ellehetetleníteni a politikáját támadni próbáló kezdeményezéseket. Az üzenet súlyos: a Fidesz nem tűr meg semmilyen ellensúlyt, azt a kettőt pedig, a népszavazás intézményét és az Alkotmánybíróságot, amelynek a párt is sokat köszönhet, hiszen segítették a Gyurcsány-kormány elleni harcban, most világos politikai érdekei miatt jelentősen megnyirbálja.

A Török Gábor által felvetetteken kívül azonban van egy másik oldala is a dolognak, mégpedig az, hogy milyen hatással lesz ez a Fideszre, mennyit árt a pártnak? Merthogy az irreális, "jó erkölcsbe ütköző" végkielégítésekkel valóban leszámolna a lakosság többsége, ez nem is kérdés. Viszont a cél nem minden esetben szentesíti az eszközt, sőt! Ez a mostani erőfitogatás éppen ezért szvsz tök fölösleges, ráadásul - a későbbiekben akár a Fideszre is - veszélyes precedenst teremthet.

Az Alkotmánybíróság dolga, hogy védje az Alkotmányt. Milyen jogbiztonság van ott, ahol ha valami nem úgy van, ahogy azt a kormánypárt szeretné, akkor kedvükre módosítgatják az alaptörvényt? Mi az, hogy amiről nem lehet népszavazást tartani, azt az Alkotmánybíróság se véleményezhesse? Bónuszként ugye növelnék azoknak a témáknak a körét, amelyekről nem lehet referendumot tartani... De mégis miért? Mi szükség van erre?

A fenti idézetben szerepel, hogy a Fidesz most azokat az eszközöket csorbítaná, ami(k)nek tulajdonképpen a saját sikerét is köszönheti. Valóban sokat hivatkozott az Alkotmánybíróság ilyen-olyan döntéseire a párt korábban (pl vagyonadó!), most mégis elvonnák a jogköreik egy részét.

Egy valamit felejt el kormánypártunk: hogy semmi sem örök, a kocka simán fordulhat - már akár 2014-ben is. És akkor minden ilyen döntésnek a Fidesz ihatja majd meg a levét. (Nem hiszem el, hogy ők erre nem gondolnak!) Pláne abban az esetben, ha a ma még széttagolt ellenzék több ilyen lépést követően ne adj Isten egymásra talál és egységfrontba tömörül... (pl. Esztergom - le is győzték Meggyes Tamást)

Márpedig választások biztosan lesznek (ha nem, majd bevonul valami ENSZ-békefenntartó kontingens, honvédségünk úgysincs :D). És pont az önkormányzati választás mutatta meg egyrészt azt, hogy az embereket igenis zavarja a kiskirálykodás (Esztergom - Meggyes Tamás), másrészről meg hogy a Fidesz mint brand sokat hozott ugyan az önkormányzati választáson, de ez nem volt igaz mindenhol. Ha az emberek azt érezték, hogy igazságtalan a jelenlegi kormánypárt, akkor nem szavaztak csak azért x-re, meg y-ra, mert fideszes, hanem azt választották, akivel meg voltak elégedve (Gödöllő - Gémesi György, Pásztó - Sisák Imre) még akkor is, ha történetesen az illető választópolgárok elsősorban a Fidesszel szimpatizálnak, mert azért az ember igazságérzete jobb esetben meghatározóbb, mint a pártszimpátiája...

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr662400947

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Közösen tiltakozik az LMP és az MSZP 2010.10.27. 15:03:01

Közös levelében fordul Schmitt Pál köztársasági elnökhöz az MSZP és az LMP frakcióvezetője, hogy akadályozza meg az alkotmánybíróság jogkörének megnyirbálását - jelentette be közös sajtótájékoztatóján Mesterházy Attila és Schiffer András.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiselefánt 2010.10.27. 09:13:55

Optimista ember vagyok, de most úgy eluralkodott rajtam a letargia. Félek tőle, hogy a nép, az istenadta nép még mindig nem fogja föl. Sokan azt sem értik, mi az alkotmány, minek az AB, stb. Most, ha lesznek tüntetések, vajon mit lehet velük elérni? Most még jobban érzem annak az igazságát, hogy 2006-ban gyf-nek buknia kellett volna, akkor most nem lenne 2/3, és a tüntetés mint olyan sem vesztené értelmét... Orbánék arra fognak hivatkozni, hogy felhatalmazást kaptak a néptől! A nép! Anyám!
És még Orbán tartja magát 1956 örökösének? Szégyellhetné magát ő és az egész pártja, ahogy a demokráciával bánnak...

BéKu 2010.10.27. 10:11:23

Ma este gyurcsányozni fogok :D

BéKu 2010.10.27. 11:39:04

A Magyar Nemzet szerint is problémás a Fidesz javaslata: mno.hu/portal/744679

Mérgespulyka 2010.10.28. 15:21:52

Kezdjük gyakorolni,hogy: "mongyonle"!

pléhöcsi 2010.10.28. 19:23:46

Attól tartok, hogy ez a balhé, és még néhány hasonló az elkövetkezendő időszakban, arról szól, hogy elterelje a figyelmet a készülő költségvetésről. Gumicsont (hozzáteszem a felháborító és pitiáner mivoltán ez semmit nem változtat)! A hangoskodás megvan, az emberek nem értik, hogy miről is szól ez az egész, hiszen az ő pénztárcájukat nem érinti, közben a háttérben meg szép csendben készül a rettenet.

BéKu 2010.10.29. 00:33:13

@pléhöcsi: Nézőpont kérdése, hogy kinek mi a fontos.

Van akinek a pénz, van akinek más.
süti beállítások módosítása