Ki az a Gressai Ferdinánd?
2010. május 11. írta: BéKu

Ki az a Gressai Ferdinánd?

A kérdésre egyszerű a válasz. Egy fiatal tarjáni srác, aki tavaly érettségizett a Bolyaiban. Ebben viszont nem lenne semmi extra. Ha azonban hozzátesszük, hogy a 19 éves fiúnak a közelmúltban jelent meg első verses kötete Csupasz oltalom címmel, ráadásul nem is akárhol, hanem a Magvető Kiadónál, mindjárt más lesz a kép.

A Magvető gyakorlatilag az ország elsőszámú kortárs szépirodalmi kiadója. Olyan szerzők műveit jelentetik meg, mint például Esterházy Péter, Spiró György, Parti Nagy Lajos, Nádasy Ádám, vagy éppen Varró Dániel. És most már a számtalan nagynevű, vagy még kevésbé nagynevű, de mindenképpen tehetséges költő és író sorába bekerült ez a 19 éves salgótarjáni srác is.

Egyébként ebből kifolyólag vannak, akik nem nézik jó szemmel a fiú sikerét, vagy legalábbis nagyon nem értik, hogy most akkor ezt így hogy? Nem csak fiatal, de eddig sehol sem publikált, és egyből a Magvetőnél találta magát. Ráadásul saját maga illusztrálta a könyvét, ami szintén nem jellemző a kiadóra.

Gressai amúgy nem csak jól ír, másban is tehetséges. Itt volt pl. ez az UTCA  2008 kiállítás a Gödörben, ahol az ő alkotásait is közszemlére tették. De nyert regionális rajzversenyt is. Mondjuk ezeket csak így zárójelbe.

A Literának adott interjújában is arról beszélt, hogy zenél, rajzol és ír, és hogy nem szeretné ezeket külön választani egymástól, sőt, választani sem nagyon akar. Az írásairól pedig elmondta, hogy eszében sincs életrajzi jellegű írásokat összehozni, marad a szerepverseknél, mert külön akarja választani a magánéletet és a művészetet.

A Kultúrpartnak pedig arról mesélt, hogy mivel a Csupasz oltalom annyira egyben volt, meg se fordult a fejében, hogy folyóiratoknak küldje el, hanem egyből ki akarta adatni. A Magvetőnek küldte el először, és addig másnak nem is akarta, amíg tőlük nem érkezett válasz. De elmagyarázta azt is, hogy a verseit miért nem versnek, hanem szövegrészletnek nevezi. Jelenleg képgrafikát tanul egy pesti művészeti szakközépiskolában, de a Képzőművészetire, intermédia szakra szeretne majd járni. És általában az öccsének mutatja meg a verseit, vagy még neki sem.

A fiatal költő Szerdán (május 12.) Salgótarjánban is bemutatja kötetét, a Szerdatársaság - Irodalomi Kávéház berkein belül 16:30-tól a Frei Caféban. A srác könyvillusztrációi is megtekinthetőek lesznek a kávézó galériájában.

RESPECT!

(Gressai verseiből ízelítő itt, és itt)

A bejegyzés trackback címe:

https://kismoszkva.blog.hu/api/trackback/id/tr831993421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JSM 2010.05.12. 11:42:43

Nézz utána ki a nagyapja az öreg Gressai, aztán megértesz mindent...

BéKu 2010.05.12. 12:27:53

@JSM: Mi köze van a nagyapjának (akárki volt is az) ahhoz, hogy a srác tehetséges-e vagy sem? Mert szvsz semmi...

Robert McKefir 2010.05.12. 18:54:14

@JSM: Radnóti szobrát nem kellene eltávolítani? Talán zsidó volt vagy nem?
...

galagonya 2010.05.12. 19:32:44

Rákerestem már a Gressai névre, valahonnan ismerős volt. Mint kiderült Tűzhelygyári família /vezérigazgatói szinten/.

Közben találtam egy érdekes cikket:
rendszervaltas.mti.hu/Pages/News.aspx?date=19900204&ni=243376&ty=1

Nekem semmi gondom nincs azzal, hogy ki volt a nagyapja, az apja, ha Ő tényleg jól ír, vagy rajzol. Az pedig, hogy a Magvető elsőre megjelenteti a kötetét? Savanyú a szőlő a sok magát költőnek/írónak gondoló átlag művésznek. /Mellékesen egy verses kötetből nem fog meggazdagodni, és nagy költő se lesz tőle/

//JSM az őstermelős cikken halálra röhögtem magamat//

BéKu 2010.05.13. 09:13:01

@galagonya: Nyilván nem fog belőle megélni (verses kötetből Magyarországon? :D), és nem ettől lesz nagy költő sem.

De az is tény, hogy a Magvető nem ad csak úgy ki akármit.
süti beállítások módosítása